"לפני המלחמה היינו נפגשים על בסיס יומי, מתעסקים רק בסטארטאפ. ביום אחד הכול נעצר. רובנו גויסנו למילואים כבר ב-7 באוקטובר. בשבועיים הראשונים של המלחמה לא דיברנו על שום דבר חוץ מלוודא שכולם בסדר": כך מספר אביב ימין, יזם וממייסדי הסטרטאפ x-Tribute, וגם קצין ומפקד צוות שנפצע בעזה בתחילת המלחמה. אחרי שלושה חודשי אשפוז, הוא אמור להשתחרר בימים הקרובים ולהתחיל בתהליך שיקומי, שייארך כשנה וחצי.
ימין מאמין שזה ייקח פחות זמן, ואולי כבר בקיץ הוא יוכל לחזור למילואים. "אני מתחיל להרגיש כשיר לחזור. אני רואה את עצמי חוזר בעיקר בגלל החיילים שלי", הוא אומר. לדבריו, לצד הטיפול הנפשי, השיקום הארוך הולך להתמקד בעיקר בתרגול ושיפור פעולות פיזיות בסיסיות כמו הליכה. "בשבועות הראשונים לפציעה, התחושה ברגליים נפגעה לגמרי, וגם זה משתפר לאט לאט".
ימין, 27, שירת בשירות הסדיר שלו כמ"פ ביחידת דובדבן, ובשנים האחרונות הוא משרת במילואים כמפקד צוות בחטיבה 551. "בשביעי לאוקטובר הוקפצנו ישירות לאוגדה. היינו אמורים להילחם בעוטף, אבל תוך כדי הבינו שאנחנו נהיה הראשונים שניכנס ולכן 'שמרו' עלינו", נזכר ימין. "התאמנו במשך 3 שבועות לכניסה הקרקעית, עד שנכנסנו".
כאמור, החטיבה הייתה מהראשונות שנכנסו לעזה, וכבר ביום החמישי ללחימה, באזור בית חאנון, הגדוד חטף רימון מרחפן של החמאס שצילם הכול בלייב. 13 חיילים נפצעו, פגיעות גפיים בעיקר. ימין הוגדר פצוע בינוני עם מספר פגיעות אורתופדיות, כולל חוסר תחושה ברגליים.
בהמשך הלחימה, ב-10 בנובמבר, הגדוד של ימין ספג פגיעה קשה נוספת של פיצוץ מטען בפיר מנהרה. כתוצאה מהפיצוץ נהרגו 4 לוחמים - משה ידידיה לייטר, מתן מאיר, יוסי הרשקוביץ וסרגיי שמרקין זיכרונם לברכה.
"המסוק הוריד אותנו בשיבא. התאשפזתי במחלקה הכירורגית ומשם עברתי להדסה עין כרם ולאיכילוב לכמה ניתוחים", הוא מספר על השבועות המטלטלים. "אחר כך חזרתי לשיבא לשיקום, כאן אני נמצא בחודש וחצי האחרונים".
המלחמה והפציעה פגשו את ימין בשיא הפעילות סביב הסטארטאפ שהקים לפני כשנתיים עם ארבעה חברים מהצבא. x-Tribute מאפשרת לעסקים לשווק את עצמם באמצעות צרכנים שכותבים חוות דעת ברשתות החברתיות. באפליקציה, שכבר פועלת בחודשים האחרונים, יש מאות עסקים בכל הארץ ובתמורה לחוות הדעת, הלקוחות מקבלים קאש-בק לארנק שבאפליקציה.
במהלך השבועות הראשונים של המלחמה הפעילות העסקית נעצרה לחלוטין. "אנשים לא הלכו לברים ומסעדות, אף אחד לא יצא לבלות, כך שלא היה מי שייתן חוות דעת על העסקים", מספר ימין. את תקופת ההחלמה מהפציעה הוא מנצל יחד עם חבריו, שגם שוחררו ממילואים בשבועות האחרונים, לחשיבה מחדש על המוצר וליישום לקחים. "כרגע אנחנו מתמקדים בלגייס כסף ממשקיעים. זאת תקופה קשה לגיוס, אבל חייבים להמשיך. העיסוק הזה דורש אנרגיה, אבל גם מחזיר לשפיות".
ההזנקה של הסטארטאפ והיציאה לשוק עם האפליקציה התרחשה במקביל להשתתפות של ימין בתוכנית האקסלטור 8200 EISP בקיץ האחרון, תוכנית יזמות של יוצאי 8200 ומראשונות האקסלרטורים בישראל. תחושת ה"ביחד" שהוא חווה בחודשים האחרונים, בין אם זה במהלך השירות ואם בבתי החולים, חסרה לו בעולם היזמות. "השייכות מאוד חשובה. מדובר במסע מאתגר, לא משנה עד כמה התוצאה מוצלחת. יש אימפקט חזק מאוד בלהרגיש שאתה לא לבד ושכולם חווים את אותם הקשיים. במהלך התוכנית הצלחתי להכיר יזמים ממיזמים שונים, שאפשר לחלוק איתם מידע ולהתייעץ איתם", מספר ימין.
"ההתמודדות של אביב היא דוגמה לחוסן הישראלי, הן בהיבט האנושי והן כאומת הסטארטאפ", מציינת עדי נחמיה, מנהלת תוכנית האקסלטור שממשיכה ללוות את אביב גם בימים מורכבים אלו. "הגענו לבקר את אביב בבית החולים, ראינו שם את כל הצוות משתלט על חדר ועובד יחד. זה ממחיש את המשמעות של להיות יזם בארץ, להיות חלק מקבוצה לדרך ארוכה. תמיד ובטח עכשיו".
האקסלרטור 8200 EISP הוקם לפני כ-14 שנה והוא מיועד ליזמים הנמצאים בשלבים מוקדמים של הקמת מיזם טכנולוגי, ולא רק לבוגרי 8200. התוכנית נפרסת על פני כחצי שנה וכוללת סדנאות, הרצאות ומפגשים עם יזמים, משקיעים ואנשי מקצוע אחרים, במקביל לתוכנית אישית של חניכה ופיתוח המיזם.
בצל המלחמה, התוכנית הבאה שתחל באפריל תהיה במודל מעט שונה ומותאם לאתגרי השעה עם דגש על אילוצי המלחמה והצרכים שהיא מייצרת, כלים לפיתוח חוסן רגשי ומנטלי ומנטורינג אישי. "אנחנו פועלים כמו סטרטאפ", אומרת נחמיה, "היינו צריכים לזהות את השוק ואת הצרכים שלו בכל רגע נתון. השנה הבנו שצריך לשנות את המודל ובעיקר לשים את היזם באמצע. לשבת אחד על אחד, לתת דגש גם על הציר מנטלי. תמיד קשה להיות יזם ועכשיו זה קשה שבעתיים".
"בחוויה האישית היו שני דברים עיקריים שקיבלתי מהתוכנית", מספר ימין. "קודם כל, עצם זה שיש מסגרת למשהו נטול מסגרת. הרי כל אחד בא עם הרעיון שלו והתהליך הלא ברור שלו, ובתוך זה יש הרבה משותף, בעיקר הרצון לצאת לתהליך שאין בו דרך אחת ידועה מראש. במהלך התוכנית כל התהליכים מואצים והכלים שקיבלנו ימשיכו להיות רלוונטיים הלאה. הדבר השני הוא היכולת לסגל את הגישה של לבנות משהו קטן ומשם להתרחב. לא לעקוף בעיות קטנות. לגשת לפיתוח של רעיון מלמטה וללמוד מכל כישלון בדרך ליעד".
במקביל לאתגרים הרגילים שכרוכים בהקמה והנעה של סטארטאפ מהחיתולים, הוא מציין גם את אחד הקשיים המשמעותיים כרגע, והוא לגייס משקיעים מחו"ל. לדברי נחמיה, גיוס תמיד היה משימה לא פשוטה אבל המלחמה ייצרה שילוב מאתגר במיוחד. "אנחנו חווים ירידה במכירות ובלקוחות, והמשקיעים נמנעים מהשקעה בשל חוסר יציבות. לצד זאת, יש עובדים שנמצאים במילואים. לכל תקופה יש את ההקושי שלה, אבל עכשיו הכל קורה ביחד".