תעשיית ההייטק העולמית, וגם כמובן התעשייה בארץ, עוברות טלטלה גדולה בחודשים האחרונים. אלפי עובדים פוטרו ורבים מחפשים את התפקיד הבא. מחלקת המחקר של אתר AllJobs חקרה איך המצב החדש משפיע על שוק העבודה, ומהנתונים עולה כי בחצי השנה האחרונה ישנה עלייה בהיקף שליחת קורות חיים מצד מועמדים, במקביל לירידה בהיקף המשרות שפורסמו על ידי מעסיקים.
על פי אולג'ובס, שלושת המקצועות שהביקוש אליהם מצד המעסיקים עלה בשנה האחרונה הם מנהלי פרויקטים במערכות מידע, אנשי סיסטם ומיישמי מערכות מידע.
על רקע המצב הלא פשוט בשוק, בחברת IBM יצרו פרויקט הכשרות מקצועיות חינמיות בשם Skills Build, שכולל מאות קורסים מקצועיים חינמיים ברמות שונות במגוון מקצועות ההייטק – סייבר, דאטה, פיתוח תוכנה, AI, קוונטום ועוד. בסופם מוענקת תעודת גמר (certification), שמוכרת בתעשייה שתשמש את המשתתפים בקורות החיים והלינקדאין.
ב-IBM מסבירים כי הפרויקט נוצר במטרה להגדיל את כוח העבודה הפוטנציאלי להייטק, בדגש על קהלים שאינם בוגרי מסלול ההכשרה האקדמי ה"רגיל" במדעי המחשב או הנדסה. השאיפה היא לאפשר לכל המעוניין – ג'וניורים ללא ניסיון או ותיקים - לרכוש כלים מקצועיים חדשים ורלוונטיים לשוק ההייטק העכשווי, או לאפשר לעובדים לרכוש מיומנויות נוספות כדי להקל עליהם את מציאת המשרה או התפקיד הבא.
איך זה עובד? באתר מוצעים קורסים, שפותחו בשיתוף מוסדות אקדמיים מובילים בעולם, ברמות שונות. כמו כן, מוצעות סדנאות שונות לשיפור מיומנויות רכות כמו פרזנטציה ודיבור בפני קהל, חשיבה עיצובית, ניהול עובדים, פתרון בעיות, קישורי תקשורת ואפילו מיינדפולנס. למתעניינים ללא ניסיון ישנה גם אפשרות לעבור תהליך הערכה (career assessment), שמסייע לזהות את החוזקות ולהמליץ על כיוון מקצועי.
"בכל פעם שאנחנו יודעים ורואים שחסר ידע בתחום מסוים, אנחנו בונים קורס חדש במסגרת הפלטפורמה שלנו Skills Build. המטרה היא לתרום לחברה ולעזור להסב כישורים טכנולוגים. יש שם עשרות אלפי קורסים ואנשים רבים הוכשרו ומצאו עבודה בעקבותיה. הפלטפורמה קיימת כבר שנים רבות בחברה ולאחרונה היא נפתחה לכולם", מספרת מזי גלאור, מנהלת השיווק, תקשורת ואחריות תאגידית של IBM בישראל ל-mako.
למרות התקופה, אנשים ממשיכים לעשות הסבה למקצועות ההייטק, ובסופו של דבר מצליחים למצוא עבודה. אחד מהם הוא נהר שארץ, מפתח פרונט אנד ב-UTOPIA, שהיה מנהל חומוסייה עד לפני כחמישה חודשים. שארץ בן 26, נשוי ואבא לשניים, גר בכוכב יעקב ליד ירושלים.
למרות שהתשוקה הראשונה שלו תמיד הייתה לעבוד בתחום המסעדנות, שארץ הבין לדבריו לפני כשנה שעליו לעשות שינוי הן בשעות העבודה והן בהיקף ההכנסה, בעקבות התרחבות המשפחה. אביו שעובד שנים רבות בתעשיית ההייטק דחף אותו לעבור לתחום. לדבריו, המעבר לא היה לו זר לגמרי מכיוון שלמד בתיכון במגמת מחשבים ואחרי השירות הצבאי עסק בבניית אתרים. כדי לעשות הסבה, הוא עבר קורס פיתוח ווב בפרקטיקום, וכחודש לפני סיום הקורס הוא מצא את העבודה הראשונה שלו.
פרקטיקום מנהלת תוכניות הכשרה (בוטקאמפ) באונליין להסבה למקצועות הטכנולוגיה, ומקיימת מסלולי ההכשרה לתפקידי דאטה סיינס, דאטה אנליסט ומפתחי ווב וכן לקורסי מהנדסי QA ומפתחי Front End. התכניות מתקיימות באונליין ונמשכות בין 7 ל-10 חודשים, עם גמישות בשעות הלימודים והתאמה לכל מי שרוצה לעשות הסבה מקצועית לתחומי הטכנולוגיה, גם ללא רקע טכנולוגי אך עם מוטיבציה גבוהה ללימוד.
רעיה בלינסקי, יועצת ומאמנת קריירה בפרקטיקום, סבורה כי יש חשיבות דווקא בתקופה זו להמשיך ללמוד, להתפתח ולהתקדם. "כאשר עושים הסבה ממקצוע אחר, מביאים ניסיון ודרכים נוספות להתמודדות ופתרון בעיות, דבר בעל השפעה חיובית וכן מאפשר ליצור גיוון בצוות ובחברה", אומרת בלינסקי. "לכן חשוב שג'וניורים יאספו וידגישו את כל היתרונות שלהם, ילכו למיטאפים, ירחיבו את רשת הקשרים שלהם ויחפשו להם שגרירים שיסייעו להם בחיפוש העבודה וימליצו מתוך החברות.
"אחד הבוגרים שלנו שהתקבל לפני כחצי שנה לעבודה, יצר קשר עם מספר מנכ"לים בחברות שאליהן רצה להתקבל לעבודה, יזם ראיון עבודה למרות שלא הייתה משרה פתוחה והתקבל. חשוב כל הזמן להעז ולנסות".
גם בחברת HackerU, מרכז ההכשרה הגדול בישראל למקצועות ההייטק, מספרים כי לא רואים האטה בביקוש להסבה למקצועות ההייטק על רקע המצב. עפ"י מחקר שערכו עולה כי חל גידול של כ-30 אחוזים בביקוש להכשרות מקצועיות בהייטק בשנת 2022 לעומת השנה הקודמת.
חמשת המקצועות הנחשקים ביותר השנה, שעבורם נרשם הגידול המשמעותי ביותר בביקוש להכשרה מקצועית, ביחס לשנה הקודמת הם: תכנות – פיתוח תוכנה ובניית אתרים, פיתוח חווית משתמש UI/UX, בדיקות תוכנה QA, סייבר ואבטחת מידע ושיווק דיגיטלי.
אך יחד עם זאת, לא כל תחום המבוקש ללימודים הוא גם תחום שבו יש ביקוש לעובדים בתקופה הנוכחית. "הביקוש מצד להכשרות מקצועיות בתחומים השונים אינו מעיד בהכרח על הביקושים בשוק העבודה", אומר דובי לקס, מנכ"ל HackerU. "אנו תמיד דואגים להסליל את הסטודנטים שלנו למקצועות שבהם הסיכוי להתקבל לעבודה הוא הגבוה ביותר בזמן הקצר ביותר, כמובן תוך התחשבות בכישוריהם".
על פי האקריו, הביקוש הגדול ביותר כרגע הוא לבוגרי קורס ניהול רשתות. מדובר בתחום שנתפס פחות זוהר מאשר פיתוח תוכנה או סייבר ואולי בשל כך מושך פחות סטודנטים, אך מדובר במקצוע שנדרש כמעט בכל ארגון ולא רק בענף ההייטק. ארגונים כגון בנקים, חברות ביטוח, חברות רכב ואף חברות לואו טק, מחפשים עובדים בתחום, כאשר לעתים קרובות משרה בתחום מהווה עמדת זינוק לתפקידים טכנולוגיים נוספים בענף ההייטק ומחוצה לו.