בשבוע האחרון עלה לכותרות נושא העסקת הנשים בהייטק, לאחר שהתפרסם דוח שמצא ששיעורן בהייטק הישראלי עומד על 33 אחוז וכתבה שחשפה את פערי השכר בין הנשים לגברים באותם מקצועות בדיוק.
טל אפרת, בת 39 ואם לשלושה, התמיינה לתפקיד מנהלת משאבי אנוש בחברת Tailor Brands. היא רצתה את התפקיד והיה מדובר בקידום עבורה, אלא שממש בסוף התהליך, גילתה שהיא בהריון רביעי לא מתוכנן. "התחלתי את התהליך כשלא היה לי מושג שאני בהריון. כשגיליתי את זה, התקשרתי ליעל, סמנכ"לית משאבי האנוש בחברה, בשביל להסיר מועמדות, כי חשבתי שאין מצב שייקחו אותי", היא מספרת ל-mako. "אני זוכרת שהייתי נורא בלחץ, כולי מזיעה ונורא מתבאסת שהנה כמעט מצאתי תפקיד שאני רוצה, בחברה שאני רוצה, ועכשיו צריכה לוותר על הכול. היה לי ברור שזה לא הולך לקרות".
לדבריה, התגובה של סמנכ"לית משאבי אנוש, יעל ספיר-זהבי, הייתה: "אז מה? מבחינתי אנחנו ממשיכות כרגיל, אין לזה שום משמעות".
"אמרתי לה שאולי תשאל את שלושת המייסדים של החברה כדי שלא יהיה פער בנושא הזה", ממשיכה אפרת. "היא אמרה שהיא מכירה אותם והיא לא צריכה לשאול אף אחד, שאנחנו ממשיכות כרגיל ואני באמת הייתי בהלם".
כיום היא עובדת מזה חודש בחברה ונמצאת בחודש החמישי להריונה, כשהיא מצפה לבת. את הסיפור שלה היא החליטה לשתף היום בקבוצת הפייסבוק המעורבת "צרות בהייטק" ובקבוצת הנשים - "פורום נשים בתעשייה – קהילת המנהלות".
"קיבלתי מלא תגובות, הייתי בהלם. זה רק מחזק את ההחלטה שלי כמה היה נכון לשתף כי אנשים צריכים לדבר על זה. אני מודה שהתגובות בקבוצות נשיות יותר היו מאוד מחזקות והרגשתי שבפוסט שלי חיזקתי אחרות", היא אומרת. "אם הצלחתי לשנות למישהי החלטה ולהעז לבנות קריירה - אין מאושרת ממני. בקבוצות עם הגברים התגובות היו מעורבות, וזה רק מחזק שצריך שינוי. היו תגובות שאמרו, למשל, כמה בעייתית חופשת הלידה וכמה קשה להסתדר. אני לא אומרת שאין בזה קושי, זה מייצר התמודדות – אבל אפשר להתגבר עליה אם רוצים מספיק".
לא תמיד הכול היה פשוט עבור אפרת, בהריון הראשון שלה היא עבדה במכון אבחון והייתה צריכה לקבל העלאת שכר. "הייתה לי שיחה עם המנהלת והיא אמרה שלא אקבל העלאה, כי הם לא יודעים אם אני אחזור או לא אחרי חופשת הלידה. נכנסתי למנכ"ל והוא שינה את ההחלטה, אבל הכיוון בהתחלה היה למנוע ממני העלאת שכר", היא מספרת.
ספיר-זהבי, שגייסה את ספיר, מעידה מהצד שלה: "כשפגשתי את טל בתהליך התרשמתי מאוד מהמקצועיות המדהימה שהיא מביאה איתה לתפקיד. היא הייתה חדה, חריפה ומבריקה, וזה מה שחשוב כשפוגשים מישהו בתהליך קבלה לעבודה. נכון שאצטרך למצוא לה מחליף עוד כמה חודשים – אבל אז מה. בסופו של דבר, כשאנחנו מסתכלים על עולם העבודה - אנחנו פה למרתון, לא לספרינט, ואני אומרת את זה כאמא ל-3 ילדים ואשת קריירה. זה חלק מתוך החיים שלנו וזה חייב להשתלב ביחד. זה לא רק הריון – זה גם מה שקורה אחר כך. צריך לשלב את ההורות בתוך החיים התרבותיים והמקצועיים של אנשים בעולם העבודה. השינוי מתחיל מהורות פעילה ולא אימהות פעילה. יש לנו אבות בחברה, וחשוב לא פחות שהם יהיו חלק מהשיח, שיצאו ויפגשו את הילדים שלהם".
בטיילור ברנדס יש היום 54 אחוז נשים בחברה, מתוכן 40 אחוז בצוות הניהולי. ספיר-זהבי מבהירה כי אצלם אין פערי שכר בחברה: "ברמה העקרונית נשים מבקשות פחות כסף. כשנשים ביקשו פחות כסף בראיונות אצלנו, אמרנו להן שהן ביקשו מעט מדי והצענו להם שכר גבוה יותר ממה שביקשו, כדי שלא יהיו פערי שכר. אמנם מעסיק יכול לעשות רווח של כמה אלפי שקלים על כל אישה שמבקשת פחות, אבל המחיר לטווח הרחוק הוא כל כך משמעותי שזה לא נכון למקסם שם".