מי הוא אורי רביד שתקף את אבי ניסנקורן וכתב "יצא המרצע מהשק"? מי הם קובי וינקלר, תמיר פז ודורון קיסלר שתקפו גם הוא עוד פוליטקיאים? כל אלה נראים כמו פעילי ליכוד לגיטימים, אבל מתברר שמדובר בפרופילים מזויפים או בבוטים שבימים האחרונים נמחקו.
אנחנו כשלושה שבועות לפני יום הבחירות, פייסבוק ממשיכה את מאמציה למנוע את הטייתן באמצעות הרשת החברתית, וכחלק מהמאבק הוסרו בימים האחרונים מספר עמודים פרופילים מזויפים שהתחזו לתומכי מפלגת הליכוד ובחיים לא הייתם מאמינים שמדובר בזיוף.
אז איך זה עובד? מדובר בבוטים, משתמשים ברשתות החברתיות, בעלי פרופילים עם תמונות, רקע וסטטוסים שנראים רגילים ואמיתיים לחלוטין - אלא שכולם מופעלים על ידי גורם אחד בהמתנה לרגע בו יתעורר צורך במתקפת פוסטים בעד או נגד הגורם שבעדו או נגדו הם מופעלים. במקרה הזה, המשתמשים הבדויים העלו סטטוסים נגד יריביו של נתניהו.
מאחורי המאבק עומדים איגוד האינטרנט הישראלי, המכון הישראלי לדמוקרטיה, הקליניקה למשפט, טכנולוגיה וסייבר באוניברסיטת חיפה, "פרויקט הבוטים הגדול" ו-NEXTER, שיזמו כלי דיווח שמטרתו להיאבק בניסיונות של גורמים זרים ומקומיים להטות את דעת הקהל ולהשפיע על הבחירות באופן לא ראוי, לא הוגן ולא חוקי.
"פרופילים מזויפים, של אנשים בשר ודם או "בוטים", מתחזים למצביעים קולניים ואידאולוגיים, מפיצים מידע כוזב ומסית, יוצרים פחד ומשסים קהלים אלה באלה מתוך אינטרס פוליטי סמוי", אומרת פרופ' קרין נהון, נשיאת איגוד האינטרנט הישראלי.
"אנחנו לא בהכרח מזהים אותם או את ניסיונות ההשפעה המורעלים הללו, כי הם מגיעים אלינו בעורמה, דרך אנשים אמיתיים, כמוני וכמוך, או דרך "חברים. החקיקה בישראל לא ערוכה להתמודד עם הנסיבות החדשות הללו ולרשויות אין את הכלים המתאימים להיכנס למטבח הלוהט שנקרא ׳מרחב האינטרנט׳. לכן יזמנו כלי שיחזיר לציבור את הכוח לנפץ את המראה המעוותת", מוסיפה פרופ' נהון.
פנינו למפלגה לבקשת תגובה, שם מסרו לנו: "הליכוד לא מפעיל בוטים ופרופילים מזוייפים".