ההייטק הישראלי סובל בשנתיים האחרונות מתקופה קשה שהתחילה עם תגובת הנגד לחקיקה המשפטית והמשיכה עם המלחמה בעזה. כל זאת מתרחש לרקע המשבר העולמי בענף, ורק בחודש האחרון שמענו על שלושה גלי פיטורים בחברות ענק: ענקית התוכנה אמדוקס שנוסדה בישראל ונערכת לפיטורי עד 3,000 עובדים, סיסקו תקצץ אלפי עובדים ומשרות בסבב פיטורים שני השנה ובאינטל הודיעו על גל של קיצוצים ופיטורים, הגדול ביותר בתולדותיה.

למרות כל זאת, בתקופה האחרונה גם מתחילים לראות יותר ויותר גיוסי עובדים. חברות הייטק רבות פותחות עכשיו משרות חדשות, כאשר סדרי העדיפויות השתנו - פחות תפקידי מעטפת וגיוס ויותר עובדים בליבת העשייה: מתכנתים, אנשי פיתוח וניהול פרויקטים לצד תפקידים טכנולוגיים חדשים יחסית, כמו ארכיטקט תוכנה. 

משרדי אינטל ישראל בירושלים (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
גל פיטורים באינטל | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

על פי נתוני חברת ההכשרות להייטק Experts Group, בראש הרשימה נמצא תחום הפיתוח עם מעל 1,800 משרות פתוחות, כאשר במקביל אליו ניתן למצוא את תחומי ה-UX (חווית משתמש) ו-UI (ממשק משתמש) עם כ-1,900 משרות פתוחות. במקביל תחום ה-DevOps, המשלב בין פיתוח ותפעול, חווה עלייה משמעותית בביקוש, עם 1,060 משרות פתוחות. 

"תפקידי הפיתוח וה- Devops הם בליבת העשייה בהייטק, בלעדיהם לא יוכלו החברות לפתח את את המוצרים והתוכנות הבסיסיות שהן מציעות ללקוחותיהן", מסביר תומר סהר, Head of student success בחברת Experts Group.

"חברות עוברות כמה שלבים בכל מחזור של גיוס ופיטורים. בהתחלה החברה מגייסת בעיקר אנשי תוכנה ופיתוח שיוכלו לבנות את המוצר הראשוני בצורה הטובה ביותר, לאחר מכן בזמן גיוס הכספים ממשקיעים תגייס החברה אנשי שיווק רבים ואנשי משאבי אנוש. בשלב השלישי מפטרים פעמים רבות את אנשי המעטפת ומגויסים אנשי תוכנה טובים יותר ומנוסים במטרה לקחת את המוצר לשלב הבא. אנשי תוכנה כאלה גם יהיו יקרים יותר פעמים רבות, אך לאחר שהחברות גייסו כספים, הן יוכלו להרשות לעצמן לקחת את הטובים ביותר בשוק".

גם בתחומים נוספים בתעשייה הביקוש לאנשי מקצוע מנוסים נותר גבוה. חברות מחפשות מנהלי מוצר עם מעל 360 משרות פתוחות, ומנהלי פרויקטים עם כ-175 משרות פתוחות בשוק. 

הייטק, משרדים, סטארטאפ (צילום: pidjoe, getty images)
הייטק, משרדים, סטארטאפ | צילום: pidjoe, getty images

"גם התפקידים האלו בדומה לתפקידי התוכנה הם בליבת העשייה, אבל ההבדל המרכזי הוא שאנשי ניהול מוצר יהיו לרוב כאלו שמגיעים מתוך תעשיית ההייטק עצמה", מסביר סהר. "אנשי ניהול פרויקטים לעומת זאת הם כבר סיפור אחר, והם יכולים להגיע גם מתעשיות אחרות. איש ניהול פרויקטים צריך בסוף להיות מנהל טוב ואחראי על תהליכים. מהסיבה הזאת, הוא יכול להיות גם איש צבא לשעבר, לדוגמה". תפקידים נוספים שיכולים להתאים לאנשי מקצוע מסוג אחר שמעוניינים לשדרג את הקריירה שלהם ולהיכנס להייטק, הם תפקידי Data analyst. 

אחד הממצאים המעניינים שעולים מהנתונים הוא העלייה בביקוש לאנשי ארכיטקטורת תוכנה עם כ-1,300 משרות פתוחות. המגמה הזאת נובעת מכך שחברות מבינות את החשיבות של תכנון אסטרטגי ארוך טווח עבור מערכות המידע שלהן ומחפשות מומחים בתחום. לרוב אלו יהיו אנשים בעלי יכולות נרחבות יותר ממפתחים רגילים. "ארכיטקט תוכנה הוא אבולוציה טבעית לאנשי פיתוח שלוקחים את הידע שצברו בתעשייה, מרחיבים אותו ורוכשים יכולות חדשות. מפתחים עם רקע והבנה בארכיטקטורה ימצאו משרות יותר בקלות", מציין סהר.

"ההייטק עובד בצורה מחזורית, אז אם אתם רוצים להיכנס לענף בעוד כמה חודשים, הזמן לחפש את המשרה הבאה הוא עכשיו. אם כבר שמעתם על גל גיוסים גדול בתעשייה, סימן שפספסתם את המועד", מסכם סהר.