קמפיין ההודעות שמתחזות לדואר ישראל מעלה הילוך: בשבוע האחרון קיבלו עשרות אלפי ישראלים הודעות טקסט שדורשות את הזנת פרטי האשראי עבור קבלת חבילה מחו"ל. לא מדובר בהונאה חדשה: דיווחים שונים עלו ב-mako כבר בינואר 2021. יחד עם זאת, נראה שקמפיין ההונאה זכה לתחייה בשבוע האחרון – וממשיך להפיל לקוחות תמימים בפח.
ההודעות המזויפות נשלחות מהמען "Israel Post", כך שאפליקציית ההודעות משייכת אותן באופן אוטומטי להיסטוריית ההודעות הלגיטימיות שנשלחות אליכם מדואר ישראל. במקום לספק מידע על החבילה ועל מקום האיסוף, ההודעה המזויפת כוללת טקסט ("החבילה שלך זמינה כעת") עם מספר מעקב ארוך, ששונה ממספרי המעקב הסטנדרטיים של הדואר, וקישור לאתר שמתחזה לדואר ישראל. לחיצה על הקישור מובילה את המשתמשים לטופס הזנת פרטי האשראי.
איך זה קורה?
איך התוקפים מצליחים לשלוח הודעה בדיוק בשמו של הדואר? מסתבר שזה קל מאוד: ברשת קיימים שירותי הפצת הודעות שמאפשרים לכם להזין כל שם שתרצו. "באמצעות הרשמה לשירות הפצת סמס שקיים באתרי אינטרנט רבים, כל אדם ללא ידע בתחום הסייבר יכול לערוך את שדה השולח כראות עיניו", מספר לנו עידו נאור, מנכ"ל ובעלי חברת הסייבר Security Joes. "כשההודעה מגיעה ליעדה, היא מופיעה תחת רשימת ההודעות שהגיעו מאותו מען, וכך תיצור אשליית אמינות מסוכנת".
כמה קל לשלוח הודעה כזו? נאור שלח למכשיר הטלפון שלי תוך דקות הודעה מזויפת דומה, שהגיעה בדיוק לרשימת ההודעות שהגיעה מדואר ישראל. נאור מציין שהבעיה לא קיימת בשיטות משלוח הודעות אחרות. "זה לא אפשרי באפליקציות מסרים כמו וואטסאפ או טלגרם, וגם לא בצ'אטים כמו של פייסבוק או אינסטגרם. אני ממליץ לדואר ישראל לעבור מערוץ ה-SMS לערוץ בטוח יותר, כמו אפליקציה ייעודית עם התראות המגיעות דרך האפליקציה בשילוב אימות דו-שלבי".
מערכת NEXTER פנתה לדואר ישראל, שם מסרו שניסיונות ההונאה מוכרים להם. יחד עם זאת, נראה שהם לא מתכוונים לשנות את אופן הדיווח. "לצערנו מדובר בניסיונות הונאה שאינם קשורים בשום צורה ודרך לדואר ישראל. החברה הגישה מספר תלונות במשטרה ופרסמה אזהרה באתר הדואר. בכל מקרה מומלץ לבדוק את כתובת המייל ממנה מגיעה ההודעה, לבדוק במעקב הדואר האם זו חבילה שממתינים לה, ולא להכניס פרטי כרטיס אשראי להודעות מסוג זה".
קיבלתם סמס מוזר מהדואר?
ישנם מספר כללי אצבע שכדאי להקפיד עליהם עם קבלת הודעה חשודה.
- לא הזמנתם מוצר מחו"ל? מחקו את ההודעה ואל תלחצו על הקישור. אם אכן הגיע מוצר שלא ציפיתם לו, תקבלו על כך גם התראה בכתב בתיבת הדואר שלכם.
- הזמנתם מוצר מחו"ל? שימו לב למבנה ההודעה. הודעות הטקסט האמיתיות של הדואר כוללות את מספר המעקב ופרטים על נקודת האיסוף, בלי דרישה לתשלום. אם אתם לא בטוחים, ניתן להיכנס באופן עצמאי לאתר דואר ישראל, ולעקוב שם אחרי החבילות שמיועדות לכם.
כך נראים מספרי מעקב תקניים
לפי דואר ישראל מספר פריט כולל 13 מספרים ואותיות רצופים, ללא רווחים או תווים מיוחדים. באתר הדואר מציינים גם את התבניות שמרכיבות את מספרי המעקב.
1. דואר שליחים: 01123456789IL
2. דואר רשום: RR123456789IL
3. דואר EMS בינלאומי מהיר: EE123456789IL
4. דואר ECO POST בינלאומי LX123456789IL
נפלתם בפח. מה לעשות עכשיו?
התקשרו מידית לחברת האשראי ודווחו על הונאה בכרטיס. צוותי ההונאה של חברת האשראי יבטלו אותו וינסו להחזיר לכם את הכסף שכבר בוזבז.