בעקבות חשיפת עוקץ הוואטסאפ ב-mako, עוד ועוד ישראלים מדווחים כי נפלו בעת האחרונה קורבן למעשה הנוכלות. שיטת הפעולה הייתה זהה: העבריינים פרצו לחשבון וואטסאפ, התחזו לבעל החשבון וביקשו בשמו כספים מחבריו ומכריו באמצעות "משיכה ללא כרטיס" מהבנק, בטענה כי נתקעו ליד כספומט בלי כרטיס. בהמשך ניסו לפרוץ לחשבון הוואטסאפ של הקורבן, על ידי השגת הקוד הסודי לוואטסאפ.
לדברי רס"ר דניאל כהן מיחידה 105, המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת, המשטרה עצרה משפחה שלמה מאשקלון החשודה כי עומדת מאחורי העוקץ: "השבוע נעצרו חשודים. מדובר בהורים ובשני ילדיהם הקטנים, שממש ניהלו עסק משפחתי. הילדים בני 15 ו-17. הוטל צו איסור פרסום על הפרשייה. מדובר באירוע חמור ורחב היקף, התקבלו עשרות אם לא מאות תלונות מאנשים שנפלו קורבן לעוקץ. הנושא עבר לטיפול להב 433 ומלווה על ידי הפרקליטות".
איך עבדה השיטה?
"החשודים פתחו פרופילים פיקטיביים ברשתות החברתיות ופרסמו שהם מוכרים כרטיסים לכל מיני הופעות של אומנים מוכרים, בין אם זה בטלגרם או בפייסבוק. ברגע שאנשים רצו לקנות מהם כרטיסים הם עברו לשוחח איתם בוואטסאפ, גרמו להם לשלוח להם קודים, וברגע ששלחו או שהחשודים שלחו להם קישור, הם השתלטו להם על הוואטסאפ. מהרגע שהשתלטו על הוואטסאפ, הם פנו למכרים ולחברים שלהם בשמם וביקשו כסף. הם לא בחלו באמצעים, משכו עשרות אלפי שקלים מאנשים על ידי קודים למשיכה מכספומטים".
באיזה קוד מדובר?
"הם שלחו קוד אימות לוואטסאפ. את מקבלת את זה בהודעה, הם אומרים שעל מנת לראות את הכרטיסים או את הכסף שמועבר אלייך, את צריכה להעביר להם את הקוד הזה. הם העבירו קישור שמאפשר להם להשתלט. חוסר תשומת לב ותמימות מצד הנפגע, כולם יכולים ליפול בזה. אפשר להשתלט על הוואטסאפ בתוך שנייה. חשוב לשים לב לא למסור פרטים אישיים ופרטים מזהים, לא לשלוח שום קוד - גם אם זה מישהו שאתם מכירים".
אחת הנפגעות, הדס גליקסנברג, תיארה ב"חדשות הבוקר": "יום שני בערב, ארוחת ערב עם הילדים. קלטתי הודעות שקופצות בטלפון. ראיתי הודעה בקבוצה שלנו, מתמודדי מדולובלסטומה בשניידר. הבן שלנו חלה בעבר בגידול מוח. זו קבוצת הורים. ראיתי הודעה מאמא לילדה שאני מכירה אותה, גם לבת שלה יש את אותו סוג גידול. היא כתבה: 'מי יכול לעזור לי בפועלים או בדיסקונט?'. מה, לא אעזור? כתבתי לה: 'אני'. עברנו לפרטי והיא שאלה: 'יש מצב שאת עוזרת לי? אני צריכה להוציא בבנקט 2,000 שקלים'. לא ביקשו ממני כסף באותו הרגע, רק טובה. אמרתי לה: ברור, באהבה. תוך שניות שלחתי לה את הקוד והכסף נמשך. זה לא שאת סתומה או משהו, אבל יש בלגן בבית, שיא ארוחת הערב. זה קרה ממש תוך שניות".
"היא שאלה אותי: 'איך להחזיר את הכסף, בביט או בהעברה?'. אמרתי לה: הכל בסדר, נפגש ביום רביעי בשניידר. תשאירי אצל החבר'ה שלנו מעזר מציון או במזכירות המחלקה האונקולוגית. אני לא דואגת. היא אמרה: 'לא, אני רוצה להחזיר את זה עכשיו'. אמרתי לה שאם היא ממש מתעקשת, שתעביר לי בביט. היא כתבה: 'מעבירה את זה עכשיו, מה הקוד שקיבלת בטלפון?'. מהרגע ששלחתי לה את הקוד, אין לי טלפון. אני רואה שנכנסים לי לגלריה ולקבוצות. ניסיתי להתקשר אל האמא, היא לא ענתה. כתבתי לה: תחזרי אליי, אני אעזור לך במה שאת צריכה, אבל תביני, הטלפון זה החיים שלי. מה קורה לטלפון? כבר שלושה ימים שאני לא נושמת".