בימים האחרונים אי אפשר לפספס את זה. מי שמחפש משהו בגוגל ומגיע בתוצאה הראשונה או השנייה לערך בוויקיפדיה בישראל ובכל העולם, מקבל הודעה נרגשת מהאתר בנוסח הזה: "שלום, קוראים יקרים. היום אנחנו מבקשים מכם לעזור לוויקיפדיה להמשיך להתקיים. 98% מהקוראים שלנו לא תורמים. רבים חושבים שיתרמו מאוחר יותר, אבל אז שוכחים. כל מה שאנו מבקשים הוא 10 ₪, או כל סכום שתוכלו להרשות לעצמכם. אנו פונים אליכם בבקשה: אנא, אל תגללו הלאה. אם אתם משתייכים לתורמים המעטים שלנו, אנו מודים לכם מקרב לב".
מדובר בהודעה אמוציונלית במיוחד, שלא השאירה את הגולשים אדישים והובילה לשלל בדיחות בנושא. בטוויטר כתבו בין היתר: "הרגע ראיתי את ויקיפדיה מוצצת לסוחר קראק בשביל כסף", ו"ויקיפדיה התחיל להיות כמו הקבצנים בצומת", והשוו את הבקשה של ויקיפדיה לבקשות התרומות לילדים חולי סרטן ביוטיוב.
לול הרגע ראיתי את ויקיפדיה מוצצת לסוחר קראק בשביל כסף
ויקיפדיה: אבא אפשר חמש שקל לנסיעה לבאר שבע??
ויקיפדיה התחיל להרגיש כמו הקבצנים בצומת.
כולה חיפשתי הדר מוכתר מה רגשות אשם עכשיו שאין לי כסף קטן?! ♀️
למה אני מרגיש יותר רע לגבי ויקיפדיה שמבקשים תרומה מאשר לגבי הילדים חולי סרטן ביוטיוב
אם ויקיפדיה יכולה להתחנן אליך ככה בלי טיפת כבוד, אתה יכול לשלוח לה הודעה קינג https://t.co/T9dZVfrZEA
למי בעצם תורמים?
ויקיפדיה היא מאגר מקוון של ידע, שעורכים מתנדבים מרחבי העולם כותבים אותה. היא כוללת יותר מ-45 מיליון ערכים, זמינה במאות שפות ופועלת לא מטרות רווח. Wikimedia Foundation, ארגון האם של ויקיפדיה, הוא מוסד ללא מטרות רווח שתומך באנציקלופדיה החופשית ובאתרי הידע האחרים שלה והפחות מוכרים – ויקישיתוף (מאגר תמונות, סרטונים וקובצי מדיה ברישיון חופשי), ויקימילון, ויקיציטוט, ויקיספר, ויקיחדשות ועוד.
הקרן של ויקימדיה ממומנת בעיקר באמצעות תרומות של מיליוני אנשים ברחבי העולם, בתרומה ממוצעת של כ-15 דולר. ויקיפדיה מבהירה כי אין היא שוקלת לשלב פרסומות כמקור הכנסה. על פי הדוח הכלכלי שלה לחציון השני של 2020 עד סוף הראשון של השנה העוקבת (1.7.2020–30.6.2021), נראה כי יש לה כ-86 מיליון דולר כסף נזיל.
בוויקיפדיה בישראל יש כמאות עורכים, רובם הגדול עושים זאת בהתנדבות. ישנם עורכים שכן מקבלים תשלום על כתיבת ערכים מטעם אנשים או גופים פרטיים, על פי רוב הם מושאי הערכים, ומוטלות עליהן סנקציות מסוימות: הם חייבים לדווח על כך ואינם יכולים להצביע באסיפות של הוויקיפדים.
שאלנו שלושה עורכים פעילים בוויקיפדיה הישראלית מה דעתם על קמפיין גיוס הכספים הנוכחי והאם הוא עומד במטרות – והדעות חלוקות.
אלון (שם בדוי): "אני מבין את הסיטואציה, אבל פחות מתחבר לדרך. ויקימדיה ישראל היא עמותה שחיה מעניין 'עיגול לטובה', כך שהצורך בתרומות הוא עצום. עם זאת, ארבע הודעות כחולות שכתובות בטון רגשני ומתחנף מדי מבזות את האתר. יש גבול. בסופו של דבר ויקיפדיה היא חינמית, אם כי כל דבר בעולם זקוק לכסף".
למה מיועד הכסף?
אלון: "הכסף משמש את עמותת ויקימדיה ישראל לארגון מפגשים, הכרה של ויקיפדיה העברית בחו"ל וכן גם חידוש השרתים".
ש', עורך ותיק בוויקיפדיה, מוסיף: "למיטב ידיעתי, הקמפיין מצליח לעמוד במטרה שלו. התקציב השנתי של עמותת ויקימדיה העולמית עומד בערך על 111 מיליון דולר, כלומר פחות מ-10 מיליון דולר בחודש. הקמפיין הזה מופעל בכל העולם, לא רק בישראל. נהיר שרוב מי שרואים אותו לא תורמים, אבל אחרי שנים של קמפיינים כאלו - זה הנוסח הכי מדויק שהאחראים לנושא הגיעו אליו. יש בו נימה יבבנית, אני מסכים, אבל עובדתית הוא הכי אפקטיבי. בסופו של דבר ויקימדיה העולמית עוסקת בהמון מיזמים, לא רק בוויקיפדיה, אבל העלות של אחזקת השרתים לא קטנה.
"בסוף רוב העשייה קורית בהתנדבות, והלוואי שאנשים היו מבינים את הרעיון האידאולוגי מאחורי המיזם, אבל הם לא, ומבחינתם חינם זה חינם. זה לא שאנחנו רוצים לעשות קמפיין יבבני שכזה, ובתחילת הדרך הנפח היה כזה שהתרומות הספיקו, אבל העולם השתנה והנפח גדל ורוב הקוראים פשוט לא נותנים על זה את הדעת".
דוד גורדון: "נקודת המוצא שלי היא שהדרך הנכונה לממן את ויקיפדיה היא תרומות. ברגע שעוברים למודל עסקי הסיכוי להגיע לאובייקטיביות, שהיא אחת מעמודי התווך המחייבים של ויקיפדיה, הוא אפס".
איך שומרים על אובייקטיביות?
גורדון: "אני בטוח שיש רמאים, אבל התיאוריה היא שבסופו של דבר חוכמת ההמון תנטרל הטיות. זה פועל לא רע בכלל בערכים עם הרבה עורכים וקוראים, אבל בערכים 'נידחים' קל יותר לשתול הטיות. בכמעט כל ערך משמעותי יש הטיות כלשהן - ומספיק שתלחצי ערך אקראי כמה פעמים ותגיעי. למשל, הרבה ערכים ביוגרפיים על שחקנים נכתבו בעיקר על ידי אוהד או שניים, אז לא בהכרח תמצאי בהם גרם ביקורת. אם תחפשי 'החשוב ביותר', משפט שהוא בבירור סובייקטיבי, כנראה תמצאי אותו לא מעט. זה ניטרלי אם כותבים 'נחשב על ידי פלוני בתור הטוב ביותר', אחרת זה לתת ציונים".
עם זאת, גורדון מבהיר: "הטיות לא בהכרח אומרות שזה בכוונה. אם אני אכתוב על מושג הלכתי יכול להיות שיש עליו גם ביקורת של רפורמים או אבות הכנסייה או אתאיסטים שאני פשוט לא מודע אליה".
חוץ מהקמפיין, ויקיפדיה עלתה לאחרונה לכותרות לאחר שהוסר הערך על "הדר מוכתר", כוכבת הרשת שמובילה את מפלגת הצעירים.
מה שכתבו לנו ״ויקיפדיה״.
— הדר מוכתר (@HadarMuchtar) August 8, 2022
הם לא חושבים שמגיע לי ערך.
אבל העיקר שהיא ״נטרלית״.
ויקיפדיה- תתביישו לכם. pic.twitter.com/X9P29Nn4qR
גורדון: "הערך נפסל, כי מוכתר לא עומדת בקריטריונים של ערכים על נבחרי ציבור - היא לא חברת כנסת או ראש רשות מקומית. הערך לא הושמד, אלא הועבר לאזור של טיוטות. אם היא תיבחר או תהיה זכאית לערך מכל סיבה אחרת, המידע יהיה מוכן תוך שמירה על רשימת העורכים שעסקו בערך".