95% מעבירות האלימות במשפחה נסגרות מחוסר ראיון מספיקות להעמדה לדין. 92% מעבירות המין נסגרות גם כן ללא כתב אישום. את משמעות הנתונים העגומים האלו חווה יבגני קוצ'רוב, בן 37 מנהריה, על בשרו, כאשר תלונה שהגיש על תקיפה קשה שאירעה לו נסגרה במשטרה תוך שבוע.

"עברתי תקיפה פיזית ומינית, כאשר הרקע לתקיפה היה הסירוב שלי להתחתן ברבנות עם קרובת משפחתו של התוקף", מספר קוצ'רוב ל-mako. "התקשרתי למשטרה. שוטרים הגיעו לזירה, הראיתי להם את התוקף, הם אפילו ראו אותי עם חבלות על הפנים, פוניתי למיון והבאתי מסמכים משם, אבל התיק נסגר מחוסר ראיות. מבלי שבוצעו פעולות חקירה, מבלי שנלקחו חומרים ממצלמות אבטחה, מבלי שהיה עימות. עד שקורבן מגיע למצב שהוא כבר מתלונן לרשויות, למשטרה, היחס של המשטרה הוא שסוגרים את התיק ולא עושים פעולות חקירה.

"התחושה הייתה שאף אחד לא מדבר איתי, אף אחד לא מאמין לי. הסביבה מאשימה את הקורבן, ואני נאלצתי להביא בעצמי את הראיות למשטרה, כדי שכן יעמידו אותו לדין. הבאתי הקלטה קולית מכל האירוע בזמן אמת, שומעים בה קללות ואיומים מצדו, גם איומים מיניים".

רק לאחרונה מאמציו נשאו פרי, והוא קיבל מכתב מהפרקליטות, שנה וחצי אחרי האירוע, בו נכתב כי הערר שהגיש התקבל והתוקף שלו יועמד לדין. "זה מדהים, הבנתי עד כמה ניתן בקלות לסגור תיק מחוסר ראיות. שומעים על מקרים של איל גולן או של מפורסמים אחרים, אבל כשהאדם הפשוט בא למשטרה עם כל הראיות, התיק פשוט נסגר", אומר קוצ'רוב. "כל הזמן הזה הסתובבתי בתחושה קשה של חוסר צדק, שהתוקף עדיין חופשי והרגשתי מאוים".

יבגני קוצ'רוב. She Proves (צילום: באדיבות המצולם)
יבגני קוצ'רוב. She Proves | צילום: באדיבות המצולם

על רקע התחושה הקשה שלו, קוצ'רוב, מהנדס במקצועו שעובד באנבידיה, הקים את She Proves, אפליקציית AI לזיהוי אלימות ואיסוף ראיות לצורך העמדת התוקף לדין. באמצעות זיהוי קולי היא מתעדת מצבי סיכון, איומים ממשיים ומקרי אלימות, כאשר הראיות והדאטה נשמרים בענן ובמערכת הבלוקצ'יין. האפליקציה מכינה טיוטות, בקשות הגנה וכתבי אישום בעזרת מודלים מתקדמים כמו ChatGPT, וניתוח המידע מתבסס על מודל LLM (מודל שפה גדול) לזיהוי איומים.

הסטארטאפ נבחר להשתתף בתוכנית ההאצה לסטארטאפים של פורום מיכל סלה בשיתוף גוגל, Michal Sela Startup Academy, שנמשכת שלושה וחצי חודשים בבניין גוגל, לצד סטארטאפים אחרים שמטרת כולם היא הצלת חיים ומניעת אלימות. האפליקציה של קוצ'רוב צפויה להגיע לחנויות האפליקציות בסיום התוכנית בעוד כחודשיים, וגם להיות מוטמעת בתוך אפליקציות פופולריות אחרות, כדי שתוכל לפעול במקרי חירום של אלימות, גם אם לא הורדתם אותה בעצמכם.

"המיזם שלנו יודע להביא לרשויות את הראיות הנדרשות בצירוף חתימת זמן ומקום כראיה פורנזית", מסביר קוצ'רוב. "הוא יפעל בטלפון באפליקציות של קופות חולים, אתרי קניות, ויצרנו גם שיתוף פעולה עם חברת click eat ואתרי המסעדות שלה".

שיתוף הפעולה הזה עם אפליקציות שככל הנראה קיימות כבר על המכשיר שלכם, נולד גם כן מהניסיון של קוצ'רוב. "מה שהבנתי בתקיפה שלי הוא שאי אפשר להפעיל שום דבר, אתה עסוק בהישרדות, לברוח, לכן האפליקציה הזאת תפעל באופן אוטומטית כשהיא תזהה אלימות פיזית או מילולית ותתחיל להקליט את המתרחש", הוא אומר.

"האפליקציה פועלת גם בטלפונים חכמים וגם באמצעות עוזרות קוליות. הראיות נשמרות בצורה מוצפנת ולא ניתנות לעריכה, ולכן הן מהימנות יותר מהקלטה רגילה", אומר קוצ'רוב. בנוסף, ל-She Proves יש אפשרות להתחבר למכשירים חכמים אחרים, כמו שעון חכם, וכך לאתר למשל דופק מואץ, שיכול להעיד גם כן על המתרחש.

הצוות של קוצ'רוב התגבש דרך הפורום של מיכל סלה, והוא כולל את שיר פפו, עורכת דין, נועה יעקב, מהנדסת תוכנה, וניר שילו שהוא יועץ עסקי לאפליקציות קוליות. האפליקציה פועלת בכל השפות, כאשר קוצרוב מציין כי רוב הנרצחות בישראל הן מהחברה הערבית והאתיופית, ודוברות שפות שהשוטרים פחות מבינים. בנוסף, האפליקציה עומדת בתקן מחמיר של פרטיות המשתמשים, GDPR.

ניר שילו. יבגני קוצ'רוב. שיר פפו. נועה יעקב (צילום: פורום מיכל סלה)
ניר שילו. יבגני קוצ'רוב. שיר פפו. נועה יעקב, She Proves | צילום: פורום מיכל סלה

"אנשים לא יודעים שהם יכולים להיות מאוימים ומותקפים משום מקום", מסכם קוצ'רוב. "במקרה של איציק זוהר, למשל, אם לא הייתה את הראיה נגדו, (הצילומים שהוא הכה את בת זוגו - ד.ג) הוא לא היה מורשע. אם לאנשים יהיו את הראיות לצורך העמדה לדין, זה יגרום ליותר הרתעה, פחות מקרי אלימות, יותר הרשעות ולתחושה של אמון ברשויות".

לילי בן עמי, מייסדת ומנכ"לית פורום מיכל סלה: "הקמתי את פורום מיכל סלה במטרה להציל את הנרצחת הבאה. המסע להצלת חיים ולביטחון נשים הוא מסע חוצה גבולות, עמדות פוליטיות, מין ומגזר. בשנים האחרונות הצלחנו בפורום לשמור על קונצנזוס רחב ולעבוד יחד בצורה ממוקדת ויעילה. גם בזמני משבר ומלחמה, טובי המוחות ושותף מוביל כמו Google for Startups איתנו במאמץ להגיע ליעד של אפס נרצחות בשנה.

הסטארטאפים החדשים שמצטרפים למסע הזה מביאים איתם נחישות, מרץ, חשיבה מחוץ לקופסא, מקצועיות, ניסיון ויכולת אמיתית לשנות את המציאות. הם חלק מהמאבק הגלובלי להצלת חיים ולמתן כלים שיבטיחו ביטחון אמיתי לנשים ברחבי העולם. אני מודה לכל מי שלוקח חלק בדרך הזו ומאחלת הצלחה רבה.״