למה אי אפשר לקנות ארטיק כל יום? איך נהיים מקובלים? האם כדאי לעשות תואר באוניברסיטה והאם כדאי להתחתן? את השאלות האלו, שלקוחות מכל שלבי החיים, הפנתה המעצבת הגרפית והמאיירת יובל רז, בת 28 מתל אביב, אל הוריה ואל הבינה המלאכותית - openAi playground. את התשובות שקיבלה מהם איגדה לספר בשם: "הורים מול בינה מלאכותית" (Parents vs AI), כחלק מפרויקט גמר בקורס עיצוב ובינה מלאכותית בבצלאל.
"במסגרת הקורס שהעבירו מיכל צור ויסמין רבינוביץ', נחשפתי לאתר הזה, ושם התחלתי לדבר עם הבינה המלאכותית. היו לנו שיחות טובות. היא ענתה לי תשובות ממש מעניינות, אז התחלתי לשאול אותה שאלות שהעסיקו אותי בילדות", מספרת רז ל-mako. "אני זוכרת שלפעמים הייתי מקבלת מההורים שלי תשובות סותרות ומבלבלות, אז תהיתי איך יהיה לגדול עם הורה שיש לו גישה לכל הידע בעולם. חשבתי שיהיה מענין להשוות את התשובות שלה לתשובות של ההורים שלי ולבחון את ההבדלים".
הגישה למערכת פשוטה – צריך להירשם עם חשבון אימייל ולאמת את זהותכם באמצעות קוד שמתקבל למספר הטלפון שלכם. כל אחד יכול להירשם, אבל יש מגבלה לכמות הטקסט שאפשר להזין באתר. התשובות מתקבלות מיידית, ורז תרגמה אותן מאנגלית לעברית.
- איך חשבת על השאלות?
"כדי שזה יהיה פרויקט מקיף, חשבתי על שאלות לפי פרקים בחיים: ילדות, גיל ההתבגרות, בגרות מוקדמת ובגרות מאוחרת, כדי לראות איך בינה מלאכותית תוכל ללוות אדם לאורך כל חייו. בהתחלה יש שאלות נאיביות וחמודות כמו 'למה אי אפשר לקנות ארטיק כל יום?' ו'איך יודעים אם יש אלוהים', אחר כך שאלות המעסיקות ילדים מתבגרים בעיקר על יחסים זוגיים ומקובלות חברתית. פרק 3 הוא על אדם בוגר בתחילת דרכו המקצועית והאישית, ולבסוף שאלות 'שמטרידות מבוגרים' שהן קצת עצובות אפילו: 'איך להוריד כתם שמן מהבגדים?' , 'איפה כדאי לפתוח קרן פנסיה?'".
רז מספרת כי הכינה שאלות מסודרות להוריה, כדי שהתשובות יהיו אותנטיות, ואת אותן השאלות בדיוק העבירה לבינה המלאכותית, כמעט בלי עריכה. אפשר לראות שהתשובות של הבינה המלאכותית הן הרבה פעמים יותר "דיפלומטיות", או "מאוזנות" ומביאות את כל הצדדים. לדוגמה, בתשובה לשאלה "איך יודעים שיש אלוהים", עונה אביה של רז בקצרה: "אין אלוהים", ואילו הבינה המלאכותית מסבירה באריכות: "אין דרך בטוחה לדעת שיש אלוהים. יש אנשים שמאמינים בכוח עליון המבוסס על חוויות או רגשות אישיים, בעוד שאחרים מאמינים באל המבוסס על טקסטים או תורות דתיים. אנשים מסוימים עשויים לבחור להאמין באל מסיבות אישיות או בשל חוסר ראיות להפריך את קיומו של כוח עליון".
הספר מסתיים בשאלה: "את/ה אוהב/ת אותי?", באופן שממחיש בצורה הטובה ביותר את ההבדלים בין הורים מלאי רגש לבתם לבין מכונה. האב עונה: "אני חולה עלייך מת עלייך...", האם כותבת: "אוהבת אותך עוד מרגע שאני בהריון!", כאשר הבינה המלאכותית עונה בפשטות: "לא".
את השאלות בספר מלווים, באופן מתבקש, ציורים שנעשו באמצעות בינה מלאכותית דרך אתר hotpot.ai, ורז מפרטת מה המילה הספציפית שהקלידה כדי לקבל אותם. למשל בינה מלאכותית יצרה ציור עבור המילה "אוקראינה", עבור השאלה "למה יש מלחמות ואין שלום?".
- מה דעתך על התשובות שקיבלת מהבינה המלאכותית?
"בהתחלה התשובות הפתיעו אותי לטובה והתחברתי אליהן. אין תשובה נכונה לחלק מהשאלות האלה, עם זה הסכמתי מאוד. הרבה פעמים הורים 'משליכים' עליך את ניסיון החיים שלהם ואת החוויות האישיות שלהם ומובילים אותך בדרך שנכונה להם, בלי כוונה רעה כמובן. הם חוו את העולם בצורה מסוימת, ולפעמים היא כבר לא רלוונטית לעולם שהתפתח מתחת לאף שלהם. אז אהבתי את 'החופש' של הבינה המלאכותית ללכת בדרך שמתאימה לך.
אחר כך זה נהיה מתיש, בנאלי, צפוי ופחות מעניין. היום אני בדילמה חדשה לגמרי - אם לתת לילד דעה נחרצת זה מגביל ומצמצם, ולתת לילד תשובה פתוחה מדי זה מבלבל, אז מה בעצם התשובה האידיאלית? אני עדיין לא אמא, אבל זה כן מטריד במובן מסוים. אני מניחה שמה שהכי עוזר להתפתח כבן אדם זה ניסיון חיים וידע מצטבר, ולא לחפש את התשובות אצל אדם אחר (או מכונה!)".
הוריה של רז גרושים, לכן כל אחד ענה בנפרד על השאלות, מבלי שידע מה השני אמר. "כשהראיתי להם את הספר הם השוו תשובות אחד עם השנייה ועם הבינה המלאכותית, וצחקו מזה", היא מספרת. "ההבדלים ביניהם מאוד ניכרים ושניהם טיפוסים ייחודיים ומעניינים, אז ההשוואה בין התשובות שלהם עוררה עניין אצל כל המשפחה. אמא שלי ממש אוהבת להיות מעורבת בתרגילים. היא לא ממש התלהבה מהתשובות של הבינה המלאכותית, כי אין לה באמת דעה על משהו. אני מבינה אותה".
"קראתי כל מיני ראיונות עם בינה מלאכותית, זה בהחלט מרשים. אבל שמתי לב שיש לה סבלנות אין קץ שזה מעיד בעיניי על חוסר אנושיות", מסכמת רז. "בן אדם אמיתי כבר היה זורק הערה עוקצנית על כל השאלות האלה או איזו בדיחה. ביום שימאס לה לענות לנו על שאלות נדע שזה מתחיל להיות מסוכן".
בימים אלו רז עובדת על הספר כדי שתוכל להוציא אותו לאור, ומגייסת לשם כך כספים בפרויקט הד סטארט שפתחה.