לא תמצאו בוויקיפדיה את הדר מוכתר. בעיצומו של המרוץ שלה לבחירות האחרונות ניסו תומכי מפלגתה, "צעירים בוערים", לפתוח ערך עבורה; הם נתקלו בסירוב של עורכי ויקיפדיה, שתהו מה כבר עשתה מוכתר שמצדיק ערך כזה. 

כיום מוכתר היא חיילת באגף המודיעין וסטודנטית לתואר שני במדעי המחשב. מהבמה הציבורית היא נעלמה ואולי נשכחה לאחר שמפלגתה לא התקרבה כלל לאחוז החסימה - אבל בגיל 22 היא כבר עובדת מאחורי הקלעים על הקאמבק הפוליטי שלה. לפני כחודשיים התפקדה לליכוד, ולדברי מקורביה הספיקה מאז לפקוד כ-200 תומכים, קבוצת "בוערים בליכוד". על רקע המהלכים הללו ותוכניותיה לעתיד, כל מי שמכיר את מוכתר יחתום על התחזית הבאה: היא עוד תקבל את הערך שלה בוויקיפדיה.

מוכתר הייתה עתודאית בת 20 כשהשיקה את "צעירים בוערים" במבול של סרטונים ופרובוקציות. בבחירות קיבלה פחות מ-9,000 קולות - רחוק מאוד מה-157 אלף שנדרשו כדי לעבור את אחוז החסימה - אבל עדיין יש לה 150 אלף עוקבים בטיקטוק, 35 אלף באינסטגרם ו-15 אלף בטוויטר. לאחר מאורעות 7 באוקטובר היא גזרה על עצמה שתיקת רשתות החברתיות שנמשכה כמעט שמונה חודשים, אבל חזרה מאז לרשת. "מי יסדר את המדינה הזאת אם לא אני. סופר רצינית. מי אם לא אני", צייצה ב-X (טוויטר) בחודש מאי.

הדר מוכתר (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של הדר מוכתר)
צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של הדר מוכתר

מוכתר, מספרים מקורביה, כבר מדמיינת את עצמה בעתיד הלא רחוק יושבת סביב שולחן הממשלה בתור שרה בכירה. והיא משוכנעת שהדרך לשם עוברת בפריימריז בליכוד

בחודשים שקדמו לבחירות האחרונות הייתה מוכתר קוריוז צבעוני שלא הפסיק לייצר כותרות. בשל גילה נמנע ממנה להתמודד בעצמה לכנסת, והיא הריצה קמפיין לרשימת מועמדים שלא כללה אותה עצמה. את האג'נדה שלה היא ביססה על הטענה (הנכונה) שצעירים בישראל לא יכולים לקנות דירה, עד שהתברר כי רשומה על שמה דירה בחיפה; המבוכה הפכה למשבר משפחתי כשהצהירה שהדירה לא שלה אלא נרשמה על שמה, מה שסיבך את הוריה עם מס הכנסה. בישורת האחרונה שבתה רעב במשך כמה ימים וסיימה בבית חולים, פרצה לבמה בוועידת המשפיעים של חדשות 12, צעקה, התווכחה ועשתה הכל כדי לפרוץ לתודעה. כפי שמספר עמרי קלישר, מנהל הסושיאל של מוכתר בבחירות: "היא אמרה לי, 'לא מעניין אותי כלום, אנחנו צריכים שיזכרו אותנו, אנחנו צריכים להיכנס לתודעה. מקסימום ויראליות, מקסימום סיכוי להיכנס'. היא הייתה מוכנה לעשות הכל". 

כחיילת בסדיר אסור למוכתר להתבטא פוליטית, אבל היא ממשיכה לעסוק ביוקר המחיה: "אסם העלתה מחירים, במקום לאכול ביסלי החלטתי להתפנק באבטיח", צייצה לאחרונה לצד תמונה שלה עם הפרי (שהפך לסמל המאבק הפלסטיני, וכנראה לא לשם היא כיוונה). אחר כך הגיע סלפי עם ארטיק בשקם ("היום זה כבר עולה 5 שקלים"), וגם הזמנה לכל מי שרוצה לעשות שינוי במדינה "לכתוב לי באינסטגרם". בקשה משונה אולי, אבל אין ספק שהיא בטוחה ביכולתה לשנות.

מוכתר, מספרים מקורביה, מאמינה בלב שלם שיום אחד היא תגיע לראשות הממשלה. היא כבר מדמיינת את עצמה בעתיד הלא רחוק יושבת סביב שולחן הממשלה בתור שרה בכירה, ומשוכנעת שהדרך לשם עוברת בפריימריז בליכוד. אבל איך אפשר ליישב את הסתירה בין פוליטיקאית צעירה שהבטיחה לטלטל את הפוליטיקה הישנה והמסואבת ובין חבירה למפלגה שמקושרת בעיני רבים כיום לסיאוב ולשחיתות? מתברר שבקלות.

הדר מוכתר ועמרי קלישר (צילום: פרטי)
צילום: פרטי

עמרי קלישר, מנהל הסושיאל של מוכתר בבחירות: "מאז 7 באוקטובר היא הפכה לימנית יותר וקיצונית יותר. הרבה הופתעו כשהיא הלכה לליכוד, אבל המפלגה מתאימה לה כמו כפפה ליד"

ענת (שם בדוי), אחת מחברותיה של מוכתר, מספרת שהתחקיר של העיתונאי רביב דרוקר על מירי רגב העסיק אותה מאוד - אבל לא בהיבט של החשדות לשחיתות במשרד התחבורה, אלא של שיטת "היהלומים", שלפי התחקיר שימשה לתעדוף מקורבים לרגב בהתאם לערך הנתפס שלהם. "הדר חושבת שאם מירי רגב ממנה אנשים שהם מקורבים אליה או אנשים שהם מתפקדי ליכוד גדולים, זה כי היא חושבת שיש מאחוריהם ציבור", אומרת ענת. "במונחי התחקיר של דרוקר, לפי מספר המתפקדים של הדר - היא לא סתם יהלום, היא יהלום נוצץ". גם קלישר מספר: "אני חושב שהתחקיר של דרוקר גרם להדר להבין כמה כוח יש לה. ישבנו מול התחקיר והיא אמרה לי, 'זה מטורף שבן אדם עם כמה מאות מתפקדים מצליח להזיז דברים. הנה, אני צריכה להיכנס לשם'".

היא ראתה את התחקיר כמשהו חיובי?
"היא לא באה לתקן את הליכוד. התחקיר של דרוקר היה בעייתי, אבל אני שם את זה בצד. כרגע הדר בונה על לייצר מספיק כוח כדי שתהיה לה עצמאות בתוך הליכוד, לכן היא פוקדת הרבה אנשים. זה מורכב, היא נכנסה למשחק מסוכן, והיא מוכנה ללכלך את הידיים".

אתה נהיה שיכור

מוכתר היא אדם מתוכנן. את מסע הבחירות שלה, שנראה מבחוץ כבלגן מסוחרר, תיארה בזמנו כקמפיין גרילה מבריק ודל אמצעים; אפילו שגיאות הכתיב שלה, טענה, היו מתוכננות בקפידה. "עד הסוף היא הייתה בטוחה שנעבור", מספר שחר צפניה, במאי דוקומנטרי ותיק שהתחבר למוכתר לפני הבחירות הקודמות. "היא חשבה שלא סוקרים אותנו כמו שצריך והייתה בטוחה שניכנס. היא שכנעה את כולנו עד שלב מסוים, אבל בסוף אפילו אני - מספר ארבע ברשימה - הגעתי לקלפי ושמתי מחל. אגב, הבן שלי דווקא שם 'צעירים בוערים', כי שיגעתי אותו".

בניגוד לטענה של חיים לוינסון, שכתב שהיא "לא בחורה חכמה במיוחד", מוכתר היא מחוננת עם תעודות. "פעם היא הראתה לי את ממוצע הבגרויות שלה – 118", מספר קלישר, "והנה היא מסיימת את התואר השני שלה תוך כדי שירות ב-8200". כל מכריה, מקורבים ומבקרים כאחד, מסכימים שמוכתר היא אישה חריפה מאוד. אבל איך היא לא הצליחה להבין ש"צעירים בוערים" היא תופעת שוליים, מה שהבין כל חובב פוליטיקה ממוצע? "היא קוראת לזה 'בועת הפוליטיקאים'", משיבה ענת. "הלכנו במחנה יהודה שבוע לפני הבחירות, נחיל של אנשים צעקו לה 'הדר, בוחרים בך', רצו סלפי. כל סרטון שהיא העלתה קיבל מיליון צפיות. אתה נהיה שיכור מזה, והיא חטאה בחטא היוהרה". 

"הדר נשברה אחרי הבחירות", אומר קלישר, שעזב מכבר את הפוליטיקה ועבר לעיתונות, אבל נשאר בקשר אישי עם מוכתר. "בקמפיין הוצאנו עשרה סרטונים ביום והיא שמרה על אנרגיה חיובית עד הבחירות, אבל זה הוביל אותה לציפיות לא ריאליות, בעיקר מול עצמה. לקח לה זמן להתאושש מזה". צפניה מחדד: "נכון שהיא נשברה, אבל כישלון רק מדרבן אותה. הדר אומרת, 'אני אעשה את זה עוד פעם ויותר טוב'. זרקו אותי מהחלון? אני אלך מהחלון השני'".

שחר צפניה (צילום: באדיבות המצולם)
צילום: באדיבות המצולם

שחר צפניה, שהתחבר למוכתר ב-2022: "אם היא הייתה רוצה להיות מפורסמת, היא הייתה מקבלת את הדברים שהציעו לה אחרי הבחירות - קמפיין לרשת שיווק, 'האח הגדול', 'הישרדות'"

"ברגע שאתה מתאהב במישהו אהבה אמיתית, אתה יודע מה זה להתאהב. ואז כל דבר אחר זו פשרה". במילים הדרמטיות הללו תיארה מוכתר באוזני ענת את הקשר החזק שלה לפוליטיקה; חברים אחרים מזכירים ביטויים כמו "אובססיה" ו"פאשן מטורף". "לפי דעתי היא תמשיך עם הפוליטיקה עד יומה האחרון, זו התשוקה שלה", אומר אורן (שם בדוי), המקורב למוכתר ולפעילותה הפוליטית. "היא מאוד אוהבת מתמטיקה ואת הפן התיאורטי של מדעי המחשב, אבל בתור תחביב". 

מדעי המחשב זה תחביב?
"כיף לה לעשות תואר שני בלילות ולפתור תרגילים במתמטיקה, אבל כל מה שהיא חושבת עליו זה 'איך אני לא בכנסת?'. מבוקר עד לילה היא מדברת רק פוליטיקה, פוליטיקה, פוליטיקה".

רבים נכשלו בזירה הזאת למרות שנכנסו אליה עם כל המוטיבציה, מה שגם שהדר יכולה לעשות קריירה יפה מאוד בהייטק.
"אתה יודע כמה פעמים אמרתי לה, 'למה את צריכה את זה? מה זה יעזור לך?'. אבל היא מסוג האנשים שכשהם רוצים להגיע למשהו, הם לא עוצרים בדרך. שום דבר לא יכול להזיז אותה מהמטרה שלה. היא מאמינה בלב שלם שהיא יכולה לעשות שינוי, ואני מאמין לה".

קלישר מחזק: "אני לא חושב שאפשר להספיד אותה, זה בטוח. גם אם היא תקבל שלושה קולות בליכוד - למרות שאני חושב שהיא תקבל הרבה יותר - היא תמשיך. זה הבן אדם". 

למה? מה מניע אותה? אני מנסה להבין אותה.
"גם אני לא מבין אותה, ואני הכי קרוב אליה. הייתי איתה 24/7, צילמתי אותה בתוך שירותים, ישנו יחד במשרד, הייתי איתה במלא נסיעות, ואני לא מבין אותה. לא יודע מי זאת. היא פשוט מקיימת איזה יצר פנימי, במובן מסוים אימפולסיבי, שהיא חייבת להיות שם - בכנסת, בממשלה. כמו שאתה מרגיש שאתה צריך לנשום, לאכול, היא מרגישה שהיא חייבת להחליף את האנשים שם".

זה נשמע קצת מגלומני.
"אתה חייב להאמין בעצמך כשאתה רץ לפוליטיקה. אנשים לא יכולים להאמין במישהו אם הם לא רואים שהוא מאמין בעצמו".

מעבר לתחושת השליחות, מה דוחף אותה לזה? הריגוש?
"יש בה צד של אהבת הריגוש, אבל מהכיוון של המשמעות. מבחינתה יש בפוליטיקה משהו אחר. אני לא יודע אם היא יודעת עד הסוף מה הסיבה, אבל ברור לה ששם היא רוצה להיות". 

על כל דבר קטן נותנים ריתוק 

אחרי הבחירות והתואר הראשון במדעי המחשב, ולפני שהתחילה את שירותה הצבאי במסלול העתודה, לרגע היה נדמה שמוכתר משנה כיוון: בתוך חודשים ספורים היא הקימה סטארטאפ רפואי בשם VioAm למניעת פצעי לחץ אצל חולים מבוגרים. "סבתא שלה נפטרה מפצעי לחץ", מספרת ענת, "אז הם פיתחו חיישן שנועד למנוע פצעי לחץ אצל אנשים גריאטריים". אלא שלדברי אורן, מה שנראה כשינוי קריירה היה עניין חד-פעמי: "הדר לא תלך להייטק, זה לא מדבר אליה".

הדר מוכתר (צילום:  עופר חן  )
ראשית לובי הדר מוכתר | צילום: עופר חן

קלישר: "אני לא מבין את הדר, ואני הכי קרוב אליה. הייתי איתה 24/7, צילמתי אותה בתוך שירותים, ישנו יחד במשרד, הייתי איתה במלא נסיעות, ואני לא מבין אותה. לא יודע מי זאת"

לפני כשנה התגייסה מוכתר למודיעין. נותרו לה עוד כמעט שנתיים לסיום השירות הסדיר, אבל מקורביה מבהירים שהיא עשויה לבקש דחיית שירות כדי להתמודד בבחירות - אם וכאשר יוקדמו. במסגרת המסלול חתמה על תוספת של שלוש שנים בשירות קבע, אבל כפי שמספרת ענת, התוכניות ככל הנראה השתנו. "היא לא תעשה קבע, בחיים לא. לא פשוט לה בצבא".

"הדר לא מסתדרת בצה"ל", מאשר אורן, "היא עוברת את המסגרת הצבאית מריתוק לריתוק. היא לא רגילה למסגרת הזאת ועוקבים אחרי כל ציוץ שלה בטוויטר, כל סרטון בטיקטוק. על כל דבר קטן הצבא נותן לה ריתוק ומנסה לרסן אותה". ענת מוסיפה שבחודש האחרון בלבד הועלתה מוכתר למשפט ארבע פעמים וקיבלה שני ריתוקים - אחד על כך שסיפרה בריאיון שהיא משרתת ביחידה 8200, והשני על הודעה שכתבה בקבוצת וואטסאפ של פעילי ליכוד. "מאוד קשה לה שהיא לא יכולה להתבטא, גם על נושאים בתוך הצבא", אומרת ענת. "בסופו של דבר העבודה שלה מסתכמת בלכתוב קוד, ונחמד לה לעשות את זה בשביל הכיף אחר הצהריים, אבל לא כשזה הדבר העיקרי בחיים שלה וכשיש מפקד שעומד מעליה ונותן לה פקודות".

מורת הרוח של מוכתר מהיחידה לא מסתכמת בתפקיד הספציפי שלה. "הייתה לה ביקורת על 8200 מרגע שהיא נכנסה לשם", טוענת ענת. "זאת יחידה שמאוד תופסת מעצמה, בקורס באים ואומרים להם 'אתם הכי טובים בעולם, אתם הקצפת שבקצפת', ואנשים הולכים כאילו השמש זורחת להם אתה יודע מאיפה. היא אומרת שיש יהירות מטורפת ביחידה, שזה היה עניין של זמן עד שיקרה 7 באוקטובר".

קלישר: "לא מזמן היא אמרה לי משפט קשה, 'לא הגיוני שאני עליתי לארבעה משפטים בחודש, ומפקד היחידה שנכשלה בטבח לא עלה לאף אחד'. אחרי פציעה של קרוב משפחה שלה בעזה היא התלוננה שהטבח היה יכול להימנע אם היו מקשיבים לנגדת המפורסמת שהתריעה מפני 7 באוקטובר, ושהיא משרתת איתה". 

ענת מוסיפה שהטבח "זרק את הדר עוד יותר ימינה", הצהרה מפתיעה בהתחשב בכך שמוכתר תמיד שמרה על עמימות בהקשר הזה. "היא חד-משמעית ימנית", מבהירה ענת, "ואולי היא לא אמרה את זה מספיק בבחירות הקודמות". קלישר מוסיף: "מאז הטבח היא הפכה לימנית יותר וקיצונית יותר. הרבה ממי שהיו מעורבים בקמפיין שלה הופתעו כשהיא הלכה לליכוד, אבל זאת מפלגה שמתאימה לה כמו כפפה ליד".

הדר מוכתר (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של הדר מוכתר)
צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של הדר מוכתר

חבריה של מוכתר מספרים: "הדר לא מסתדרת בצה"ל, היא יושבת עם אוזניות ואוכלת לבד. היא לא רגילה למסגרת הזאת ולזה שעוקבים אחרי כל ציוץ שלה בטוויטר, כל סרטון בטיקטוק"

"הליכוד זו לא המטרה, זה הדרך", טוען מקורב למוכתר שהתפקד איתה למפלגה. "אין לנו ברירה, רק העבודה והליכוד עושות פריימריז, והעבודה שמאל מדי בשבילה. בסוף היא רוצה להיכנס בכל דרך אפשרית, ואם זה היה רלוונטי דרך העבודה, היא הייתה עושה את זה שם. זה לא כזה משנה, אין הבדל מבחינתה. אבל מבחינת הסיכויים וקהל היעד, התשתית של הליכוד הרבה יותר מתאימה".

צפניה: "הדר מבינה שבשביל להשפיע באמת היא קודם כל צריכה להיות בכנסת, אין דרך אחרת. להקים מפלגה עצמאית ולעבור את אחוז החסימה? לא הצלחנו. אז למי להצטרף, למרצ?".

היא תומכת בנתניהו כראש ממשלה?
"כן, היא לא נגד ביבי. 7 באוקטובר היה מבחינתה כישלון צבאי הרבה יותר מכישלון מדיני". 

במהלך הקמפיין שלה עלו טענות שמוכתר היא מושתלת של הליכוד או מופעלת על ידי נתניהו, אך לא נמצאה לכך שום ראיה. אפשר להניח שההאשמות הישנות יחזרו כשתעלה שוב לבמה הציבורית כחברת ליכוד מן המניין, והמקורבים עדיין פוסלים את הטענות על הסף. "אם הייתי יודע שמשהו שם היה מסריח ויכול ללכלך את השם שלי, לא הייתי הולך איתה סנטימטר", אומר אורן. "היא תספוג אש כי אין ברירה, זו פוליטיקה, היא כבר ספגה מכל הכיוונים. יש לה עור של פיל, יגידו מה שיגידו, היא תענה להם. תשלוף מהמותן, כמו שהיא יודעת לעשות".

כשיגיעו הפריימריז של הליכוד תצטרך מוכתר לקבל אישור כדי להתמודד לפני שמלאו לה שלוש שנים במפלגה. אם תעבור את המשוכה, המקורבים מאמינים בסיכוייה להיבחר במקום ריאלי. "אני חושב שהיא לפחות תיכנס במשבצת 'אישה חדשה'", אומר קלישר. "אם היא גרמה ל-9,000 אנשים לבוא ולהגיד 'לא משנה מה הסביבה אומרת, אני מצביע לזאת שראיתי צועקת בטיקטוק', אז להערכתי היא תצליח".

על זוגיות בכלל אין מה לדבר

העניין של מוכתר בפוליטיקה ניצת אחרי שבילתה מספר חודשים בגרמניה במסגרת חילופי סטודנטים, שם נחשפה לפערים הגדולים ביוקר המחיה. היא העלתה כמה סרטונים בנושא, הם צברו תאוצה, והיא נשאבה. קל לתאר אותה כמי שהתמכרה לתשומת הלב הציבורית, אבל צפניה שולל את הטענה בנחרצות: "אם היא הייתה רוצה להיות מפורסמת, אז אחרי הבחירות היא הייתה מקבלת את ה-70 אלף שקל שהציעו לה בשביל קמפיין לאחת מרשתות השיווק, היא הייתה הולכת ל'האח הגדול' ול'הישרדות'. הציעו לה הכל. אצל הדר זה חייב להיות קשור לרצון שלה לעשות משהו אמיתי, שיזכרו אותה. זה נותן לה משמעות בעולם הזה, תחושה שאתה כאן כדי להשפיע, להשאיר חותם. אחרת זה לא מעניין אותה". 

מירי רגב  (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מירי רגב | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

קלישר: "התחקיר על מירי רגב גרם להדר להבין כמה כוח יש לה. היא אמרה לי, 'זה מטורף שבן אדם עם כמה מאות מתפקדים מצליח להזיז דברים. הנה, אני צריכה להיכנס לשם'"

נראה שהקמפיין, על כל הבלגן והשערוריות, השאיר במוכתר טעם של עוד. ענת מספרת שהיא מתארת את התקופה כ"מאושרת ביותר שהייתה לה בחיים. היא עבדה משבע בבוקר עד שתיים בלילה, יום אחרי יום בעשייה מטורפת, והיום היא אומרת, 'חבל שלא התחלנו לעבוד בשש'".

מה עם הדר מוכתר מחוץ לפוליטיקה?
"יש בן אדם מעבר לפוליטיקה?".

אורן: "חוץ מהפוליטיקה הדר עושה שיעורים פרטיים במתמטיקה. האמת, אני לא חושב שיש לה חיים אישיים. אף פעם לא ישבנו במסעדה או משהו כזה, וגם אם היינו, זה היה בשביל המפלגה. היא לא שותה, לא מעשנת, לא עושה כלום. יושבת שם, מצטלמת עם אנשים והולכת הביתה".

מה עם טיול אחרי צבא?
"איזה טיול? הטיול היחיד שהיא רוצה לעשות זה בחצר הכנסת".

מה עם דייטים, בני זוג?
"איפה? הלוואי שהייתי רואה אותה שנייה אחת יושבת בנחת באיזה דייט. אם אתה שואל אותי, נראה לי שבסוף זה יהיה בשידוך. ותאמין לי, מתחילים איתה וכל הזמן אומרים לה שהיא בחורה יפה".

ענת מאשרת: "על זוגיות אין בכלל מה לדבר, היא לא אוהבת את הקונספט. היא לא שם, להקים משפחה לא מדבר אליה. זה יישמע קצת עצוב, אבל החברים הכי טובים שלה הם אני, שחר ואנשים מהפוליטיקה. היא אמרה לפעילים מ'בוערים בליכוד', 'אתם החברים הכי טובים שלי'. אלה האנשים שהיא אוהבת להיות איתם, אין לה חברים מחוץ לפוליטיקה. בצבא היא יושבת עם אוזניות ואוכלת לבד".

מה עם בנים? אולי אם יגיע איזה פעיל חתיך לתנועה...
"זה לא יקרה, זאת בחורה שלא חושבת על זה שנייה ביום".

היא לפחות יוצאת מדי פעם לחופשה קטנה? בטן-גב ביוון?
"בטן-גב זה לא בשבילה. אם היא תגיע ליוון, זה יהיה כדי ליצור שם קשרים עם הפרלמנט".