בסוף השבוע הקרוב (16-17.3) יתקיים זו השנה השלישית, האקתון "ניצוץ לדורות", שמטרתו למצוא פתרונות ישימים לאתגרי היום יום של ניצולי השואה ואתגרי ההנצחה והחינוך הרבים. לדברי המארגנים, בשנים 2018 ו-2019 ההאקתונים נחלו הצלחה עם מעל 40 פרויקטים שנוצרו בהם, מתוכם 5 פועלים עד היום.
ההאקתון יימשך כ-30 שעות רצופות, בהן המשתתפים יעבדו כדי ליצור פתרונות לשלל האתגרים, הבעיות והקשיים שמלווים את חיי היום יום של ניצולי השואה ובנושאי החינוך וההנצחה, כמו גם הכחשת השואה. באירוע צפויים לקחת חלק כ-150 משתתפים ועוד כ-100 אנשי מקצוע מתחומים שונים שייקחו חלק כמנטורים ושופטים. שותפים לו מעל 20 גופים, כולל עמותות, מוסדות אקדמאים וחברות טכנולוגיה, בהן Microsoft for Startups, AppsFlyer ,ironSource ,EY ,HFN, לוצאטו ועוד.
אחד השופטים בתחרות הוא אלון רפפורט, טכנולוג, מומחה מוצר ויזם סדרתי. "הוריה של אשתי היו ניצולי שואה, וחלק מהאתגרים חווינו במשפחה", הוא מספר ל-mako. "בזמן ההכנות להאקתון הראשון אבא של אשתי נפטר ולפני שנתיים גם אמא שלה הלכה לעולמה. אני מרגיש שליחות אישית בהפקת האירוע ויצירת תשתית בה נוכל לפתח פתרונות לניצולים שעדיין בחיים ולזכור את אלו שכבר לא".
נתן לייבזון, יזם ומנהל מוצר, ומייסד שותף של הפודקאסט "הייטק בפקקים", הוא אחד מיוזמי ההאקתון, ביחד עם ארז גביש. "ניצוץ לדורות הוא האקתון שבא כולו מהלב, ואם נעבור אחד-אחד בין המשתתפים מהשנים הקודמות זה מה שהם יגידו", הוא אומר. "כל כך הרבה אנשים מחוברים לנושא השואה, כך שברגע שניתנת להם ההזדמנות ליצור משהו מהמקום הכי אישי שלהם שבו הם יכולים לתרום לנושא, הם לוקחים את ההזדמנות ומשקיעים בזה את הנשמה. לראות את זה קורה מהצד זה פשוט מרגש".
"רצינו לקחת את הדבר שאנחנו הכי מתגאים בו, זה שטבוע ב-DNA של המדינה שלנו – היזמות וההייטק, ולהחיל אותו על הנושא שהכי חשוב שנטפל ונהיה מעורבים בו – העזרה לניצולי השואה, החינוך והנצחת השואה", מוסיף גביש, "יזם גרילה", בעל ניסיון של 15 שנים בתחום. "המטרה שלנו היא שההאקתון יעזור ליצור לפחות פתרון טכנולוגי אחד, שיכול לעזור לניצולים בפרט ולנושא השואה בכלל. לכן, חיפשנו 'משוגעים' כמונו שיצטרפו לדרך".
לייבזון: "אנחנו עושים את ההאקתון בפעם השלישית מתוך ידיעה שהזמן שלנו אוזל. ניצולי השואה הולכים ומתמעטים, ולנו נותרו שנים בודדות לקחת את הידע שלהם ואת הזיכרון ולשמר אותו למען הדורות של הילדים של הילדים שלנו. ההאקתון הראשון שקיימנו התמקד ברובו בעזרה לניצולים ומעט בחינוך והנצחה, ההאקתון השני התחלק באופן שווה בין העזרה לבין החינוך וההנצחה, ואילו הפעם יינתן הדגש על חינוך והנצחה - איך אנחנו עושים כל מה שביכולתנו לשמר את הסיפורים והיסטוריה ליום שבו כבר לא יהיו ניצולי שואה בעולם".
מההאקתונים הקודמים נוצרו כאמור יותר מ-40 פרויקטים פרויקטים ומיזמים, ביניהם ניתן למנות פלטפורמת VR שמנציחה סיפורי ניצולים בתלת מימד, פלטפורמה שמרכזת בעלי מקצוע שמתנדבים כל אחד בתחומו למען הניצולים, מערכת כרטיסי מופע ובידור לא מנוצלים והנגשתם לניצולי שואה, פלטפורמה שעוזרת לארגן שיפוץ דירות של ניצולי שואה, מערכת שעושה סוג של AIRBNB בין דור שני של ניצולי שואה וילדים של חסידי אומות עולם ועוד.
דוגמה נוספת היא מערכת שיודעת לגשת לארכיונים של טקסט, אודיו ווידיאו ולשלוף משם מידע רלוונטי לפי מילות חיפוש, וכן מערכת שיודעת למצוא תמונות נוספות של קרובי משפחה שנספו בשואה ובקושי יש תמונות שלהם, על ידי זיהוי פנים ומציאת תמונות נוספות מרחבי העולם.
"בהאקתון הקודם ניצול שואה שהשתתף אמר אמר לנו: 'הגעתי לפה וישר הרגשתי בבית, ראיתי את התשוקה שיש לכל המשתתפים הצעירים לעשות ולעזור בנושא וזה ריגש אותי. עם הילדים והנכדים שלי אני לא יכול לדבר על השואה, ופה הרגשתי שאני יכול'", משתף לייבזון.
"בשביל ניצולי שואה לראות שדורות ההמשך כל כך רתומים, לא רק לעזרה למען הניצולים עצמם אלא להנצחת הנושא, היא מרגשת. אחד החששות העיקריים של ניצולי שואה הוא שברגע שהם לא יהיו איתנו יותר, אז השואה עם כל הזוועות שהיו שם תישכח בחלוף הדורות. כשהם רואים כמה לכל המשתתפים, ביניהם מלא חבר'ה צעירים בני 20-40, אכפת וכמה הם רוצים לעזור זה גורם להם לנחת ולשמחה".
חלק מהשותפים של ההאקתון הן עמותות וארגונים שפועלים יום יום למען ניצולי השואה, כמו ג׳וינט אשל, Agingil, שיתופים, בית לוחמי הגטאות, ועידת התביעות, המכללה בירושלים ועוד. לארגונים הללו יש את הידע בתחום, והבנה מהם האתגרים השונים שאיתם מתמודדים ניצולי השואה. בנוסף, לכל האקתון מוזמנים ניצולי שואה שעוברים בין הצוותים ובין הרעיונות שנוצרים. "אחת מדוברות הפתיחה שלנו בהאקתון היא ניצולת שואה, בתיה רפפורט, והיא גם חברה בוועד של הקרן לרווחת ניצולי השואה", מספר לייבזון.
"יש לנו את הזכות שהיא חובה, להוקיר את הניצולים, ולדאוג להנציח את מה שהיה. ההאקתון הזה הוא ההזדמנות שלנו לרתום את אותה יכולת מופלאה שלנו להמציא ולחשוב אחרת, בדיוק זו שבזכותה שרדו הניצולים, כדי ליצור מציאות טובה יותר", מסכמת ענת גרימלנד, עו"ד ויזמת, ואחת ממארגני האירוע. "כנכדה לניצולי שואה, זו שליחות אישית ומשפחתית עבורי, ללמד את ילדיי ולשמש להם דוגמה".