משרד המשפטים של ארצות הברית דרש אתמול (רביעי) שגוגל תמכור את דפדפן כרום שלה כחלק ממאמץ פירוק המונופול הבלתי חוקי של החברה בחיפוש מקוון, כך עולה ממסמכים שהוגשו לבית המשפט המחוזי בארה"ב במחוז קולומביה ודווחו השבוע באתר בלומברג. גוגל לא תהיה רשאית להיכנס שוב לשוק החיפוש במשך חמש שנים אם ההצעה של משרד המשפטים תאושר.

בסופו של דבר, זה יהיה תלוי בשופט בית המשפט המחוזי, עמית מהטה, להחליט מה יהיה העונש הסופי של גוגל, החלטה שעלולה לשנות מהותית את אחד העסקים הגדולים בעולם ולשנות את מבנה האינטרנט כפי שאנו מכירים אותו. שלב זה של המשפט צפוי לצאת לדרך מתישהו ב-2025.

השופט מהטה קבע באוגוסט שגוגל היא מונופול בלתי חוקי שמנצלת את כוחה לרעה בעסקי החיפוש. השופט גם ציין את השליטה של ​​גוגל בתחומים שונים באינטרנט, ותשלומי החברה לחברות צד שלישי על מנת לשמור על מעמדה כמנוע חיפוש ברירת מחדל.

נכון להיום, גוגל כרום מוביל את שוק הדפדפנים העולמי עם נתח מרשים של 65%, בעוד שספארי של אפל נמצא במקום השני עם 21%, כך לפי נתוני SimilarWeb מחודש אוקטובר 2024. כרום מהווה נכס מרכזי עבור גוגל באיסוף מידע על משתמשים ומכירת פרסומות ברשת.

הדרישה של משרד המשפטים העלתה כי הבעלות של גוגל על ​​מערכת אנדרואיד ודפדפן כרום, שהם חלק מרכזי בעסקי החיפוש שלה, מהווה "אתגר משמעותי" ליישם תיקון להפיכת שוק החיפוש לתחרותי.

משרד המשפטים הציע עוד שיטות לטיפול במונופול של ענקית החיפוש, כולל שגוגל תמכור את מערכת ההפעלה לנייד שלה אנדרואיד. אחת מהן היא לעשות ספין-אוף, תהליך שבו חברה מנתקת מעצמה חברה בת על ידי חלוקת מניות החברה הבת כדיבידנד לבעלי המניות, למערכת אנדרואיד. על פי משרד המשפטים החברה ושותפות שלה עלולות להיות נגד תהליך כזה. משרד המשפטים רמז שאם גוגל לא תצליח להציב מגבלות על אנדרואיד, יש לאלץ אותה למכור גם אותה.

התובעים גם טענו כי יש לאסור על החברה להתקשר בהסכמים של צד שלישי עם חברות דפדפנים או טלפונים, כגון החוזה של גוגל עם אפל, שאמור להיות מנוע החיפוש המוגדר כברירת מחדל בכל מוצרי אפל, צעד שעלול להפסיד לחברה המתחרה הרבה מאוד כסף, כיום גוגל משלמת לאפל 20 מיליארד דולר כדי להיות המנוע חיפוש בברירת מחדל שלה.

משרד המשפטים גם טען שגוגל צריכה לתת רישיונות לנתוני החיפוש שלה יחד עם נתוני קליקים על מודעות למתחרים שלה. בנוסף, משרד המשפטים גם רשם תנאים האוסרים על גוגל להיכנס שוב לשוק הדפדפנים חמש שנים לאחר שהחברה תמכור את כרום. בנוסף, היא גם הציעה שאחרי מכירת הדפדפן, גוגל לא תרכוש או תהיה בעלת מנוע חיפוש טקסטואלי עם מודעות מתחרה, מוצר בינה מלאכותית מבוסס שאילתות או טכנולוגיית מודעות. יתרה מכך, המסמך הציג הוראות לבעלי אתרים לבטל את הסכמתם לגוגל באמצעות הנתונים שלהם כדי להכשיר מודלים של AI.

המשפט יתקיים תחת הממשל החדש שיפקח על משרד המשפטים, מה שעלול להשפיע על סוגי הפתרונות שהוא בסופו של דבר נוקט. טראמפ מתח בעבר ביקורת על גוגל בחודש ספטמבר וטען כי היא מציגה רק "כתבות שליליות" עליו, וציין שמשרד המשפטים יעמיד לדין את החברה בהנהגת סונדר פיצ'אי בגין "התערבות בבחירות". עם זאת, רק בחודש שעבר טראמפ שינה את גישתו וטען שאינו תומך בפירוק גוגל. שינוי זה עשוי לרמוז שגוגל תוכל להגיע להסדרים מסוימים עם משרד המשפטים כאשר טראמפ ייכנס לתפקידו בינואר.

גוגל הגיבה בפוסט בבלוג שלה: משרד המשפטים בחר לדחוף אג'נדה התערבותית רדיקלית שתפגע באמריקאים ובהצטיינות הטכנולוגית העולמית של ארצות הברית. ההצעה המוגזמת של משרד המשפטים חורגת קילומטרים מעבר להחלטת בית המשפט. זה יהרוס מגוון של מוצרי גוגל - אפילו מעבר למנוע החיפוש - שאנשים אוהבים ומועילים להם בחיי היומיום שלהם".