בשנים האחרונות נוכחנו לדעת שישראל היא מעצמת פודטק ואגריטק (טכנולוגיות מזון וחקלאות), עם הצלחה מסחררת במגוון תחומים - לרבות תחום הבשר המתורבת. רק בשבוע שעבר, אישר משרד הבריאות לאלף פארמס למכור לציבור בשר בקר שגודל במעבדה. מדובר באישור הראשון מסוגו שניתן בעולם למכירת בשר מתורבת, שבתקווה יפתח את הדלת לחברות נוספות שיפעלו לצמצום צריכת בשר מן החי.
כעת נרשמת הצלחה נוספת בתחום הפודטק, והפעם אחת שקשורה למוצר שכולנו צורכים לא מעט פעמים ביום: קפה. ההצלחה מגיעה מכיוונה של חברת פלורי (Pluri), בין החברות הראשונות בעולם והחברה הישראלית היחידה שמכריזה על היכולת לייצר קפה מתורבת באמצעות טכנולוגיות מתקדמות לריבוי תאים.
למעשה, פלורי אינה חברת אגריטק, אלא חברת ביוטכנולוגיה ישראלית המתמחה בייצור מוצרים מבוססי תאים למגוון תעשיות. עם ההכרזה על הקפה המתורבת, פלורי גם מכריזה על כניסתה לתחום האגריטק. כחלק מהרחבת הפעילות לתחום הקפה, פלורי מתכוונת להקים חברת בת חדשה בהובלתה של מיכל אוגולניק, שתעסוק ביצירת טכנולוגיות, פתרונות ומוצרים לתעשיית הקפה. "אנחנו יוצאים לדרך שתשנה ותשפיע לחיוב על תעשיית הקפה באמצעות חדשנות טכנולוגית" אמרה אוגולניק. "רתימת הטכנולוגיה המוכחת והידע המקצועי שקיים בפלורי יאפשרו לנו לייצר פתרונות לכמה מהאתגרים הדחופים ביותר של תעשיית הקפה ולהבטיח עתיד טוב יותר ותעשייה ברת קיימא".
הפיתוח החדש מבוסס על טכנולוגיית תלת המימד של החברה, כשהמטרה הסופית היא ייצור קפה מתורבת בקנה מידה מסחרי. שוק הקפה נחשב למסורתי במיוחד וכזה שלא מאופיין ביותר מדי פיתוחים טכנולוגיים. למעשה, לא היו פיתוחים טכנולוגיים משמעותיים מאז המצאת קפסולת הקפה בשנות ה-70, אך הביקוש אליו רק עולה וגובר עם השנים. הפתרון של פלורי עשוי לחסוך כמעט את כל המשאבים שמשמשים לגידל וייצור קפה - כ-98% מהמים, וכ-95% משטחי הגידול.
שינויי האקלים הקיצוניים שמתרחשים בשנים האחרונות מקשים על גידול רציף של קפה, וההערכות הן שעד 2050, 50% מהקרקעות הנוכחיות לא יתאימו לגידול קפה. לצד זאת, תעשיית הקפה נחשבת למזהמת במיוחד והיא מייצרת 126 מיליארד ק"ג פליטות פחמן דו חמצני בשנה. הפיתוח של פלורי יכול לפתור את כל הבעיות הללו - ובהחלט ייתכן שכוס הקפה העתידית שלכם תהיה מבוססת עליו.