בשורה רפואית חיובית או סיוט מד"ב שמתגשם? מדענים מאוניברסיטת טקסס פרסמו השבוע מחקר המתאר כיצד המערכת שפיתחו, המבוססת על בינה מלאכותית, הצליחה לתרגם את המחשבות הפרטיות של הנבדקים לכדי זרם רציף של טקסט, על ידי ניתוח סריקות fMRI שמודדות את זרימת הדם לאזורים שונים במוח.
פריצת הדרך החדשה כבר מעלה חששות לפרטיות וליכולת אפשרית של גופים ציבוריים ופרטיים לצותת למחשבות של אחרים. "אנחנו יודעים שזה יכול להיראות מפחיד", כתבו החוקרים. "זה מוזר שאנחנו יכולים להכניס אנשים לסורק ולקרוא מה הם חושבים".
מצד שני, החוקרים מקווים כי פיתוח נוסף של הטכנולוגיה יוכל לעזור לחולים שאינם מסוגלים לתקשר באמצעות דיבור. בשונה ממערכות אחרות שנמצאות כיום בשימוש, המערכת החדשה איננה פולשנית ולא דורשת הכנסת שתלים למוח בכדי לתקשר עם המטופל. בנוסף, עד כה מפענחים אחרים שהשתמשו בהקלטות פעילות מוחית הצליחו לפענח מילים בודדות או ביטויים קצרים בלבד, אך לא משפטים רציפים.
איך זה עובד?
המחקר התמקד בשלושה משתתפים שהאזינו לפודקאסט במשך מספר שעות בזמן שהתגובות המוחיות שלהם מתועדות. בשלב ראשון החוקרים השתמשו במודל שפה, בדומה לאלו המניעים את ChatGPT של Open AI ואת Bard של גוגל, כדי להתאים בין הדפוסים שנצפו בפעילות המוח למילים ולביטויים שהמשתתפים שמעו. בנוסף להאזנה לסיפורים, אחד הניסויים עקב אחרי הפעילות המוחית של המשתתפים בזמן שהם צפו בסרטון עם סאונד כבוי.
השלב הבא היה ללכת בכיוון ההפוך – להשתמש בתגובות המוחיות שהתקבלו ולתרגם אותן למילים. המערכת השתמשה במודל שפת ה-GPT שיצר רצפים של מילים, שסביר להניח שהן האחראיות לתגובות המוחיות שנצפו. הדיוק של כל "ניחוש" נבדק שוב ושוב כך שעם הזמן נוצרו מספר ניחושים שדורגו לפי רמת הדיוק. ניחושים גרועים נמחקו וטובים נשמרו, עד שנקבע הרצף המדויק ביותר.
סרטון קצר שממחיש את פעילות ההמרה:
פענוח מלא של משפטים
התוצאות סיפקו רצפי מילים שהצליחו לתפוס את התמצית הכללית של הסיפורים שהמשתתפים שמעו תוך כדי התהליך, ובמקרים מסוימים אף כללו מילים וביטויים מדויקים. "אנחנו מפענחים משהו שהוא עמוק יותר מהשפה, ואז ממירים אותו לשפה", הסבירו החוקרים.
התרגום כאמור לא היה מילה במילה, אך הוא הצליח לתפוס את הרעיון העיקרי של המשפטים. לדוגמה, אחד המשתתפים שהאזין לדובר שאמר: "אין לי עדיין את רישיון הנהיגה שלי", מחשבותיו תורגמו ל: "היא אפילו לא התחילה ללמוד נהיגה עדיין", והמשפט: "לא ידעתי אם לצרוח, לבכות או לברוח. במקום זאת, אמרתי, 'עזוב אותי בשקט!'" פוענח ל: "התחילה לצרוח ולבכות, ואז היא פשוט אמרה, 'אמרתי לך לעזוב אותי בשקט'".
האם זה עובד על כל אחד?
המערכת החדשה כבר מעוררת חששות מתבקשים, אך לדברי החוקרים, נכון לעכשיו אין סיבה לחשש, כיוון שהמערכת צריכה לעבור הכשרה ספציפית על כל נבדק והיא דורשת ציוד גדול ויקר. "אדם צריך לבלות עד 15 שעות בשכיבה בסורק MRI, להיות דומם לחלוטין ולהקדיש תשומת לב מרבית לסיפורים שהוא מקשיב להם לפני שזה באמת יעבוד עליו", כתבו החוקרים, שאף בדקו את המערכת על אנשים ללא הכנה מוקדמת וגילו שהתוצאות לא מובנות.
בנוסף, החוקרים נשאלו אם יש דרכים להתגונן ולגרום למערכת לא להצליח לפענח את המחשבות. לדבריהם, התשובה היא חיובית ואפשר להתנגד באופן פעיל לניסיונות לפענוח מוחי. למשל, טקטיקות כמו פשוט לחשוב על משהו אחר תוך כדי תהליך, מאפשרות למשתתפים לסכל בקלות ובאופן מוחלט את המערכת מלשחזר את הדיבור אליו הם נחשפים.