למה בעצם כולם מתרגשים מזה ש"האח הגדול" של קשת עקף בהליכה את האח הגדול של אורוול בתוצאות החיפוש בגוגל? אולי מאותה סיבה שהתרגשו צדיקי ישראל מקמפיין ה-SEO שקידם את אתר עיר לכולנו בחיפוש "תל אביב" בגוגל.
על כל פנים, יש תקדים: השפה האנגלית נדחקה למקום שלישי במנוע החיפוש כאשר מנסים למצוא את האות m. אות בשפה האנגלית, כן, אבל במקום הראשון בגוגל — הסרט M של פריץ לאנג. אחריו בתור: יחידת המידה מטר (m) ורק אחריה האות m, האות ה-19 בשפה האנגלית.
האם נעשה נזק ממשי בעולם? התשובה היא כמובן: לא. או בעצם: כמובן שלא. קצת מצחיק אותי כל הרעש סביב עניין גוגל. כתבתי את זה בכמה תגובות לפוסטים פה ושם, ואחרי הגילוי על m הרגשתי בצורך לכתוב את זה גם פה: זה מצחיק אותי. כנסו ל-Google Earth וחפשו את ישראל. עכשיו דמיינו שעל פיסת האדמה הקטנה הזו יושבים כמה בני-אדם שצועקים: הזהרו שלא לפרק את העולם! שמרו על גוגל מסודר! גוגל, מצדו, ממפה את האנשים האלה וממשיך, בדרכו השקטה, לכוון, להוביל, להתבסס.
לא "לסדר" את גוגל — אפשר להבין את זה בשתי דרכים. 1) לא "לעבוד" על גוגל. לא למשוך אותו באף, לא לקדם אתרים באמצעות מלות מפתח מבויימות, לתת לגוגל לייצג את העולם כפי שהוא. 2) לא לארגן את גוגל. הוא יכול לארגן את עצמו. למעשה, הוא מארגן את העולם, ובתור העולם המאורגן של גוגל, אפילו בלתי אפשרי מצדנו לארגן את המארגן. קצת כמו אדם בורא אלוהים. לא שגוגל אלוהים, אבל מצד שני, היוזר הוא לא תמיד בנאדם.
אני גם מסתייג מעצם האפשרות הראשונה, "לארגן את גוגל כך שייצג נאמנה את העולם". זה מעבר לבלתי-אפשרי, זה מגוחך, הרי העולם אינו מסודר לפי pagerank. בא לי להגיד את זה והנה אני אומר את זה: העולם לא מסודר בכלל. ובעולם "האח הגדול" של קשת עקפה את ג'ורג' אורוול וגם דרכה לו על הרגל. מתמודדי התוכנית עצמם אינם יודעים את מקור הביטוי "האח הגדול", והתוכנית עצמה מתפארת בזה, משדרת את הודאתם, ועושה מזה כסף. אנחנו עושים מזה בידור. מיניסטריון הידע ניצח.
ולכן אחזור על עצמי, כי גם זה לא יעשה שום נזק, ואומר שוב, ואולי שוב ושוב, שהנסיון לסדר את גוגל מצחיק אותי. אף אחד לא מסדר את גוגל. לא בדרך א' ולא בדרך ב'. גוגל מסדר את העולם. בדרך א', ב', ג', ד' וגם ה'. כן, גם ה'. הנה חזרתי על עצמי. הנה אני חוזר על עצמי על קישור לעצמי. אני מסדר את גוגל וגוגל מסדר אותי. הכל מסודר, העולם נח, כל ההיסטריה היא חלום, אני חושב שבחוץ יורד גשם, אבל לא יורד גשם, טעיתי.
פורסם במקור בבלוג של תומר ליכטש, הפנקס הפתוח.