בעיצומן של ההפגנות, עובדי ההייטק הפכו לשגרירי ההסברה בחו"ל. אותם עובדים נאלצו להסביר על שיבושי הפעילות בבתי חולים, במשק והשבתת הטיסות. אתמול כ-20 עובדי חברת ההייטק Talon Cyber Security, שהגיעו לישראל במסגרת נסיעת עבודה, היו אמורים לחזור לביתם בארה"ב והתבשרו בהפתעה על נעילת נתב"ג לטיסות יוצאות.
לדברי עופר בן-נון, מנכ"ל ומייסד-שותף בחברת טאלון לחברי הצוות שהגיעו היו שאלות רבות על ההפגנות והחסימות שראו: "המפגש עם מראות לא שגרתיים העלה שאלות רבות מצדם, כמו מה הוביל למחאות? מה אנחנו חושבים על המצב? וסקרנות לגבי לאן הדברים עשויים להתפתח. גם לאחר ההודעה על ביטול הטיסה הם רצו לדעת אם ידוע כמה זמן המצב יימשך. עובדי החברה הישראלים הציעו להם לארח אותם בבתיהם כדי שירגישו כמה שיותר בטוחים."
חברת Talon Cyber Security היא דוגמה למבנה הגלובלי המקובל של מרבית חברות ההייטק הישראליות, היא מעסיקה כיום כ-95 עובדים בישראל וארה"ב העובדים זה מול זה. בן נון מוסיף: "החלטנו לא לאסוף ולרכז את עובדי החברה כדי לדבר על המצב הפנימי בישראל. כי יש בין העובדים גם אמריקאים, שמגיעים למקום עבודה המקומי שלהם בלי שהעלו רצון להבין את המצב לעומק או להבין את המורכבות והשתלשלות העניינים. כמובן שיש עובדים בארה"ב שכן סקרנים, שואלים ומפתחים שיח עם העובדים הישראלים שמציגים את התמונה מנקודת מבטם. באשר לעובדים הישראלים, אפשרנו לכל עובד שרוצה להשתתף בהפגנות לעשות זאת, ללא ניכוי ימי חופש. אני מאמין שריבוי דעות, חופש הבעת הדעה, והכבוד ההדדי, הוא קריטי לעתיד החברה הישראלית."
"העובדים שלנו בעולם יודעים על מה אנחנו נלחמים כאן, אנחנו לא מפרידים בין מה קורה בישראל לבין העובדים בשאר העולם", אומר גיא ברנהרט-מגן, סמנכ"ל ומייסד-שותף בחברת הסייבר Profero המעסיקה עובדים בארה"ב, ניו-זילנד, אירופה והודו. "אנחנו לא מסתירים את האירועים המקומיים ומסבירים על בסיס יומי את המצב, כולל שיחות אישיות עם חלק מהעובדים שרוצים להעמיק בשיח. העלו בפנינו שאלות כמו האם נשקפת לנו סכנה אישית? האם ישראל אינה בטוחה יותר בהמשך לתמונות המחאה שמתפרסמות בתקשורת בחו"ל ובמדיה החברתית, או מתי ואיך אירועים צפויים להסתיים? גם אתמול בשיא אירועים, הייתה לנו שיחה שהיה חשוב לנו לשדר בה לעובדים בחו"ל יציבות והסברה. שהסכנה שמוציאה המוני אנשים לרחוב היא לא מיידית, אלה לטווח רחוק יותר. אנחנו מסבירים להם שלא נוכל לשבת בחיבוק ידיים בזמן שעולה תחושה שהדמוקרטיה שלנו בסכנה, ושכאזרחי המדינה אנחנו בוחרים באופן אישי להפגין בכיכרות וברחובות."
מנכ"ל חברת הייטק שביקש להישאר בעילום שם, סיפר שקיבל פניה ממשקיעים זרים בחברה ששאלו אותו האם הוא בסכנת חיים. "הם ראו את התמונות של רכבים שמאיצים לתוך קהל המפגינים ויודעים שאנחנו פעילים בהפגנות ונלחמים על הדמוקרטיה. המשקיעים רצו לדעת האם ההשתתפות בהפגנות מסכנת את חיי ואת חיי המנהלים שהמשקיעים יודעים שאנחנו מפגינים יחד. כבר תקופה שאני מקבל שאלות מחו"ל על המתרחש בישראל אבל לראשונה נשאלתי אם נשקפת סכנת חיים", הוא אמר. "אני לא לוקח את ההסברה באופן אקטיבי, כי אני מעסיק בחו"ל עובדים צעירים שלא מעוניינים לשמוע על המתרחש כאן. אני רואה שהעובדים הבוגרים יותר כן שואלים ומקדישים זמן ללמוד על ההתפתחויות."
חברה נוספת שהנאלצה להתמודד עם ההסברה היא חברת ההייטק Bookaway Group, שהודיעה לעובדיה כי משרדי החברה סגורים והעובדים מתבקשים לא להגיע ואף לבטל פגישות. בהודעה לעובדים רשם נועם טויסטר מנכ"ל החברה: "לא יקוזזו ימי חופש כל השבוע. זו שעת חירום וזה צו 8. אם מה שקורה פה ממשיך לא יהיה לנו סטארט אפ לתחזק פה. זה פשוט מאוד, כל אחד שיפעל בהתאם לצו מצפונו." רוב עובדי החברה בחרו לקחו חלק בהפגנות ולעשות זאת יחדיו. במקום לשבת ביחד בחדרי ישיבות, הצוותים הרימו יחדיו דגלים באיילון. עובדי החברה בחו"ל גילו סבלנות לצוות הישראלי שעונה באופן איטי יותר בגלל הנסיבות.
כעת, לאחר ההצהרה על השהיית החקיקה שלא ברור אם תקרה באמת, חברי מחאת ההייטק יצטרכו להחליט כיצד ימשיכו. האם יחזרו לעבודה באופן סדיר או שימשיכו למחות בדרך זו או אחרת? מה שאפשר לומר בוודאות הוא שהענף נאלץ להתמודד עם החוסר יציבות שמאפיינת את העבודה מאז תחילת משבר הקורונה.