כבר בתחילת השבוע דווח כי חמאס השתלט על מכשירי טלפון של ישראלים רבים, בין היתר של הרוגים וחטופים, ומשתמש בהם לאיסוף מודיעין, דרך הרשתות החברתיות, קבוצות וואטסאפ ועוד. הסכנות בכך הן גדולות: כל המידע שלנו נמצא במכשיר, ולא רק שלנו. אנחנו נמצאים בקבוצות וואטסאפ עם חברים, לפעמים הן כוללות אנשי צבא שנמצאים בשטח או מתכוננים למבצעים עתידיים, ופעילים ומחבלים של חמאס יכולים לפתוח את הקבוצות, לקרוא הודעות, לקבל מידע ואפילו להיכנס לקבוצות אחרות בעזרת לינקים פתוחים. בנוסף, הם יכולים להשתמש במכשירים כדי לעלות תכנים לרשתות ולהוסיף למלחמה הפסיכולוגית בנושא החשוב של החטופים. ישנם גם פרטים אישיים שאותם חטופים יכולים להוציא מהמכשירים, כמו כניסה לחשבונות בנק, מיילים וכו', וכבר פורסם כי כך נגנבו כספים מחשבונות של ישראלים.
מתנדבים הקימו מטה משותף להסרת מספרי טלפון חשודים מקבוצות וואטסאפ. הם עובדים ללא הפסקה מ-3 מספרי טלפון שונים שרכשו במיוחד לצורך המטרה, וכבר "ניקו" מאות קבוצות. על פי הערכה, ברשות החמאס מכשירי טלפון רבים שנלקחו במהלך הרצח והביזה שלהם.
"בכל מכשיר שבחמאס הצליחו לפתוח יש גישה לכל קבוצות הוואטסאפ, וחלקם עשויים לנסות להיכנס לקבוצות חדשות באמצעות הזהות של בעל המכשיר המקורי. שמענו בימים האחרונים על מקרים של מחבלים שענו לטלפונים של ישראלים, צלצלו לבני משפחה או העלו פוסטים בפרופילים של הקורבנות ברשתות החברתיות עם תמונות שמהן למדו בני המשפחה על גורלם", אומר ד', אחד מהמתנדבים, שלכולם רקע טכנולוגי. "קבוצות הוואטסאפ הן מקור מידע עבורם ובפוטנציה גם מקור לזריעת פחד, וצריך לחסום בפניהם כל ערוץ".
איך זה מתבצע בפועל?
ד': "אנחנו נכנסים לכל קבוצות הוואטסאפ שקיימות בארץ, שאיכשהו קשורות לתמיכה במלחמה - סיוע לחיילים ולמילואימניקים, סיוע לתושבי העוטף וכדומה. הכניסה שלנו היא בדרך הרגילה – אנחנו מדברים עם מנהלי הקבוצות, ובמידת הצורך אף עושים איתם שיחת וידיאו, כדי שיראו שאנחנו מקור אמין. אחר כך אנחנו נכנסים לקבוצה ומוציאים משם את כל מי שעולה חשד שהטלפון שלו נמצא בידי חמאס. אנחנו יודעים מי חשודים בעזרת שימוש בכלים שיש לנו, שאני לא יכול לפרט עליהם. חשוב לציין, שאנחנו לא נוגעים בקבוצה, רק מסירים את האנשים החשודים, והכול בשקיפות עם האדמינים. זו עבודה של 2-3 דקות".
ד' מבהיר כי לאחר מכן הם מוחקים את הקבוצה מהוואטסאפ שלהם ולא נשארים בה. "הטלפונים שלנו ריקים, אנחנו לא משאירים אצלנו זכר לקבוצות".
בסיום הטיפול הם נותנים טיפים למנהלי הקבוצות, אותם חשוב להם לחלוק עם הציבור. "הדבר הכי חשוב הוא לסגור את כל הקבוצות להצטרפות חופשית – כל כניסה צריכה להיות באישור מנהל בלבד. לפני שהוא מכניס אנשים לקבוצה, הוא צריך לשאול אותם מי הם, וכדאי לעשות את זה בשיחת וידיאו ולבדוק את העברית שלהם. מאוד קל לזהות פה את האויבים שלנו.
"בנוסף, בכל קבוצות הסיוע כותבים – 'חסרות קסדות לאח שלי, הוא נמצא בגדוד כך וכך', או יש להם מחסור באוכל או חייל צריך טרמפ מפה לשם. זה מידע שלא היינו רוצים שיגיע לחמאס, ואלו הודעות שכדאי שהמנהלים ישימו אליהם לב וימחקו במידת הצורך. כך גם לגבי מיקומים ספציפיים של כוחות וקישורים לא בדוקים של תרומות", אומר ד'. "אנחנו מודעים לזה שהמידע הזה נמצא גם ברשתות חברתיות אחרות, ואולי זה יהיה הפרויקט הבא שלנו".
ד' מספר כי שירותי הביטחון מכירים את פעילותם. ייתכן שגם בחמאס מודעים אליה, כי הוואטסאפ שלהם כבר הספיק להיחסם בכל המכשירים שלהם למספר רב של שעות עד ששוחרר. "ייתכן מאוד שהחסימות, שהגיעו במהירות גדולה מאד מתחילת הפעילות שלנו וחלק מהמכשירים נחסמו יותר מפעם אחת, נובעות מכך שאנחנו עושים משהו טוב שגורם לצד השני לנסות לעכב את הפעילות שלנו ולהשקיע משאבים בחסימה של המכשירים שלנו".
אם אתם מנהלי קבוצות וואטסאפ ורוצים לוודא שהקבוצה שלכם נקייה – פנו לאחד ממספרי הטלפון של המטה: 050-3247556, 050-3247569, 050-3247553. פנו בהודעות וציינו את שם הקבוצה וניתן גם בצורה פשוטה מאוד להכניס את המספרים האלה כמנהלים לקבוצה, והמתנדבים יידעו להמשיך משם ובסיום לשלוח הודעה למנהל הקבוצה על סיום הסריקה ומתן טיפים לניהול הקבוצה להמשך. בשל פניות רבות ועומס, ולעיתים בגלל חסימת המספר למספר שעות על ידי וואטסאפ, ייתכן מצב שאנשים יחכו קצת עד שיצליחו להגיע לכולם, אבל לא ישאירו אף אחד בלי סריקה.
איך מאתרים אדם באמצעות הסמארטפון?
ומה לגבי הטלפון עצמו? כיצד הוא מסייע לאיתור הנעדרים? על רקע שמועות שנפוצו, המשטרה קראה השבוע להשאיר מכשירים ניידים של נעדרים פועלים ומחוברים. "מופצות המלצות מטעות למשפחות הנעדרים לנתק דרך חברות הסלולרי את קווי הטלפון של יקיריהם או לכבותם - מידע זה מטעה ועלול לסכל את איתור הנעדרים", פרסמה.
מיי ברוקס קמפלר, מומחית סייבר ואבטחת מידע, מסבירה מדוע: "המטרה בהשארת הקו פעיל היא שאם במקרה הטלפון עדיין פעיל או יחזור לפעילות מתישהו, זה יאפשר לאכן את המכשיר עצמו. כמובן שמיקום המכשיר לא בהכרח מעיד על מיקום האדם, אולם בשלב זה כשעדיין מחפשים נעדרים, זה בהחלט יכול לעזור.
"יש כמה אפשרויות לאיתור אדם לפי מכשיר סלולרי - אפשרות אחת היא באמצעות חברות הסלולר - זה כמובן האיכון המדויק יותר, והוא מתבסס על מיקום המכשיר בחישוב בין האנטנות השונות אליו המכשיר התחבר.
"האפשרות השנייה היא התחברות לחשבון המקושר למכשיר Google למכשירי אנדרואיד או iCLOUD לאייפון. למי שאין גישה לחשבון, ניתן לנסות לשחזר את הגישה באמצעות גישה למכשיר ישן ששימש את הנעדר (ואולי נמצא באחת המגירות בבית).
"לרוב נדרש אימות נוסף, ולכן רבים פועלים לשכפול הסים. היות והאיכון שניתן להגיע אליו, הוא המיקום האחרון בו היה המכשיר, אם משכפלים את הסים ולא משאירים את כרטיס הסים הישן פעיל, אזי שהמיקום שיראו יהיה המיקום החדש ולא המיקום המקורי בו הושאר המכשיר של הנעדר".
כמה גולשים פנו לרשתות החברתיות כדי לשאול מה לעשות עם המכשירים של האהובים שלהם. עמוד הפייסבוק של האפליסטים אפילו התייחס לנושא והציע להם לפנות למשטרה עם כמה שיותר פרטים מזהים על הבן אדם כדי שיהיה קל יותר להוציא מהחברות (אפל וגוגל) אישור למציאת המכשיר ופתיחת החשבון שלהם (למשל, למי שרוצה להוריד את התמונות שיש על מכשיר של חבר שנרצח והאייפון שלו הגיע לעזה).
בנוסף, מאות אנשי הייטק חברו להם יחדיו כדי להקים את Israel Tech Guard, יוזמה התנדבותית המפתחת כלים במטרה לסייע לגופי הביטחון ביוזמות שונות, ביניהן מיזם "נצפה לאחרונה" (Last Seen) - לסיוע בהשגת מידע על מיקומם האחרון הידוע של נעדרים וחטופים מצד אחד ומחבלים מהצד השני, וכן נפתח גם אתר ממשלתי המרכז את המידע על הנעדרים.