נאור נרקיס, גמ"ח טלפונים (צילום: באדיבות המצולם)
נאור נרקיס, גמ"ח טלפונים | צילום: באדיבות המצולם

גמ"ח חלוקת סמאטרפונים לחרדים שחוזרים בשאלה הולך וצובר תאוצה, ועד כה כבר נתרמו מעל ל-200 טלפונים. מאחורי היוזמה עומד נאור נרקיס, איש תוכן ומנהל קבוצות מתל אביב, שהקים לפני ארבעה חודשים קבוצת פייסבוק בשם "ישראל נאורה".

"המטרה שלנו היא לסייע לכמה שיותר חרדים להיחשף לעולם שבחוץ ולהחליט בעצמם אם לחזור בשאלה. אני לא מאלה שחושבים ש'הדמוגרפיה הכריעה', באמצעות גישה חופשית לעולם הנאור הרבה מהאנשים שנולדו חרדים יעברו לצד של 'ישראל הליברלית'", אומר נרקיס בראיון ל-mako. "הסמארטפונים הם שער הכניסה לעולם הליברלי".

איך בפועל זה עובד?

נרקיס: "הרעיון הוא פשוט. להרבה חילונים יש סמארטפונים ששוכבים במגירה ומעלים אבק. התחלנו לקלוט את הפלאפונים האלו, והקמנו מערך ארצי שמחלק את הסמארטפונים. כדי לוודא שהם מגיעים לחוזרים אמיתיים בשאלה, אני עובד עם קבוצות סגורות של חרדים 'אנוסים', כאלו שכלפי חוץ נראים כמו חרדים, אבל הם רוצים כבר לצאת בשאלה. אנחנו עוזרים להם לקבל סמארטפון.

"הרבה מהפונות אלינו הן נשים, שמנסות לברוח מהממסד החרדי, ולהוציא 1,000 שקל על סמארטפון זה לא משהו שהן יכולות להסתיר מהבעל האברך שלהן, ששולט בהן כלכלית באופן טוטאלי".

נרקיס מספר כי המתנדבים שלו פועלים בערים המרכזיות של החרדים: בני ברק, ירושלים, בית שמש, אשדוד, קריית גת ובריכוזים נוספים. "הביקוש אדיר. צעירים חרדים פונים אלינו וקשה מאד לראות את המצב שלהם. מדובר בבני 18 שלא יודעים את ה-ABC בקושי, ואם מדובר בנשים אז הן אחרי מערכת חינוך שלימדה אותן שבלי גבר אברך לצידן, הן לא שוות כלום. התרומה הקטנה הזו של סמארטפון היא קרן האור שלהם החוצה מהעולם הזה. בחודש האחרון חילקנו 203 סמארטפונים לכאלו שביקשו. מאמין שנגדל עוד", מספר נרקיס.

מה היו התגובות עד כה?

"יש את האנשים שעוזבים את העולם החרדי, שזה באמת עוזר להם והם הכי מרוצים שיש. הם יוצאים מהעולם הזה בלי כלום. יש גם תגובות של חרדים שלא מרוצים מהעניין, ואומרים שזה ניסיון של החזרה בשאלה, אני מבין את זה. הם צודקים, אנחנו רוצים להעביר יותר אנשים לצד הליברלי, אך אנחנו מאפשרים זאת רק לאנשים מעל גיל  18 – בניגוד לחרדים שנהנים מתקציבי ענק להדתה והחזרה בתשובה, וחוץ מהפן הממשלתי, פועלים בישראל עשרות ארגוני החזרה בתשובה.

"צריך לזכור שכל אדם חרדי שמצטרף לעולם הליברלי, הוא תרומה אדירה למדינה. לפי נתוני הלמ"ס, יהודי-חילוני משלם בממוצע מיסי חובה בגובה 3,821 שקלים בחודש. חרדי - רק 1,197. זאת אומרת שכל חרדי שאני מסייע לו לחזור בשאלה באמצעות גמח הסמארטפונים, מייצר למדינה עודף מיסים של 2,624 שקלים בחודש, שהם 31,488 שקלים בשנה. וזה עוד לפני החיסכון למדינה שלא תצטרך לסבסד עוד משפחה מרובת ילדים שמחונכים ללא לימודי ליבה, ועוד לפני התרומה האדירה לביטחון המדינה בכך שאלו שחזרו בשאלה יקימו משפחות שמתגייסות לצה"ל.

"הלוואי שהמדינה תבין מתישהו שמערכת חינוך שמייצרת בוגרים שהחינוך המתמטי שלהם מסתכם בשברים, ומחנכת נשים להיות שפחות של אברך, זה לא רעיון טוב במיוחד, אם אנחנו רוצים לחיות במדינה מתקדמת ומודרנית. מדינות הלכה דתיות יש מספיק במזרח התיכון".

בתשי (בת שבע) צרור, בת 24, גדלה בצפת וגרה כיום ברמת גן, יצאה בשאלה לפני שבע שנים. "הפסקתי להאמין בכל מה שלימדו. כבר בגיל 12 ידעתי שאני לא דתיה. אבא שלי לא קיבל את זה שיצאתי בשאלה, וברגע שהגעתי לגיל 18 עזבתי את הבית, אימא שלי קיבלה אותי, אבל אבא שלי לא הסכים. ההורים שלי התגרשו ואני לא בקשר עם אבא שלי מאז שעזבתי את הבית ואת הדת. זה היה ביחד".

מה דעתך על המיזם?

"אני חושבת שהמיזם הוא עבודת קודש. פעילות שיכולה לעזור להרבה אנשים שנמצאים בתפר, הם רוצים כבר לעשות את הצעד. הם יודעים שהם לא חרדים, אבל אין להם גישה לשום מקור שיכול לעזור. הם יכולים בקלות למצוא את עצמם ברחוב, ויש לא מעט מקרים כאלו שקורים. אני מכירה כאלו שמחפשים כל יום מחדש איפה לישון".

בתשי (בת שבע) צרור (צילום: איתי דגן )
בתשי (בת שבע) צרור | צילום: איתי דגן

למה סמארטפון כל כך חשוב?

"הסיבה העיקרית כי הוא נותן גישה למידע שאין בבית סגור. בית שאין בו טלוויזיה, את לא חשופה לשום דבר שהוא לא הלכות ומצוות. מה שמחליטים ללמד אותך זה מה שיש, ויש הפרדה מהעולם החיצון. כשאת מתבגרת, אלו שרוצים לעזוב את הדת מתחילים מאפס. אין ידע על השכלה, דירות, כסף. אין שום גישה לזה וברור שלא מלמדים את זה בתיכון.

"הטלפון נותן תחושה של חיבור למציאות אחרת, בריחה מהמציאות הקיימת של חרדים בסתר, שלא מעיזים לברוח. אני מכירה כמה כאלו שהם חרדים כלפי חוץ, לומדים בישיבות, ההורים רבנים גדולים, ויש להם סמארטפונים והם מנסים לפנות לגופים שיוכלו לעזור להם.

"זה נשמע קיצוני, אבל זה קיצוני, זו הפרדה מעולם החיצון, והמקרה שלי היה מקרה קל. יש אנשים שטלפונים חכמים זה בתכלית האיסור בשבילם. לדעתי חשוב שיהיה לאדם את כל האפשרויות ושהוא יבחר. חשוב שלאדם יהיה את המידע מול העיניים ושיוכל לבחור את הדרך שלו".

עושה רעש ברשת - ומקבל גם ביקורות

לצד התודות והתשבחות שנרקיס, שלא מסתיר את שאיפתו לרוץ לפוליטיקה כנציג "ישראל נאורה", מקבל על המיזם, ישנן גם ביקורות ברשת. לאחר שכתב שדף הבית בדפדפני הסמארטפונים שמחולקים ליוצאים בשאלה הוא הערך "אבולוציה" בוויקיפדיה, הגיב לו עיתונאי כאן 11, עקיבא נוביק: "קראתי ומיד התנצרתי".

שניאור שפרניצין, שמגדיר את עצמו בטוויטר כ"הומו, חרדי לשעבר, רכז הזרוע המדינית בעמותת יוצאים לשינוי", מתח ביקורת על המיזם וכתב: "טוב, נאור נרקיס עולה לי על העצבים... בגדול, אני חושב שבמשך שנים היו דמויות שפגעו ביוצאים במסווה של סיוע וניצלו אותם לצורך תעמולה מטופשת. אנחנו היום משלמים את המחיר על עשור שבו 'נאורים' דיבררו את היוצאים בצורה מעוותת".

 
 
משתמש בטוויטר בשם "הגורו" העלה שרשור על המיזם של נרקיס, ובו הסביר כי בחורים צעירים חרדים יודעים מה זה סמארטפון, יודעים להשיג כסף מהעבודות שונות כמו דמי כיס, מבחנים בישיבה, מלצרות באירועים בשבתות ועוד וכי בחור חרדי שרוצה לחזור בשאלה יכול להשיג 400 שקל בעבודה בתוך יומיים ולרכוש במחיר כזה טלפון. הוא סיים: "אנשים פשוט עושים סיבוב על הבורות שלכם".  
עידן, שהציג את עצמו כמנהל מרכז פיתוח תעסוקת חרדים, שיתף את צילום המסך שהעלה נרקיס עם בחור חרדי שביקש ממנו טלפון וכתב: "נאור נרקיס הופך להיות הפראייר של עולם הישיבות". יש לציין, כי אחד הגולשים הגיב בטוויטר וטען כי הוא זה שכתב לנרקיס את ההודעה הזו ורק מתח אותו.
 
נרקיס הגיב לעידן וכתב: "אתה יכול להמשיך לצחוק עליי, אני אמשיך לפעול למען האחים שלי והאחיות שלי שנולדו לתוך כת שמסלילה נשים לשרת אברכים ופוגעת באופן מכוון בהשכלת גברים. הם מגיעים אליי הביתה עם פנים, שם וסיפור אנושי. וזה יותר חזק מכל ציוצי הגינוי שלכם".