הקרבות בין רוסיה לאוקראינה לא מתנהלים אך ורק בשדה הקרב הפיזי, המלחמה הגיעה גם לרשת האינטרנט. רוסיה ידועה בתור מדינה שמשקיעה משאבים רבים בניסיונות להשפיע על הגולשים.
כתב של ערוץ יורוניוז ניתח את החיפושים ברשת וההבדלים בין החיפושים ברוסיה ושאר העולם: "במזרח אירופה קמפיינים של מידע שקרי נגד המערב רצים חזק. אם נסתכל על גוגל טרנדס ונבדוק מה מחפשים גולשים בעולם בנושאי רוסיה ואוקראינה נמצא שאלות כמו: 'למה רוסיה פולשת לאוקראינה?', 'למה רוסיה רוצה לכבוש את אוקראינה?' ו-'למה רוסיה רוצה את אוקראינה?'".
לדבריו, לפי החיפושים בגוגל טרנדס אפשר לראות שהגולשים במערב רואים ברוסיה את הצד התוקף, אבל אם נסתכל על יאנדקס - מנוע חיפוש ברוסית המבוסס בעיר מוסקבה, נמצא חיפושים בנושא עם מונחים כמו "אוקראינה לשעבר", "אוקראינה פולשת" ו"האמת של אוקראינה" - חיפושים שונים בצדדים שונים של המלחמה.
אבל יש גם אנשים ברוסיה שחושבים אחרת - אחד ההאשטאגים הנפוצים בטוויטר ברוסיה הוא "המלחמה עם אוקראינה" והרבה רוסים צעירים ברשת השתמשו בהאשטאג הזה כדי להאשים את הקרמלין ואת נשיא רוסיה פוטין ביציאה למלחמה וכדי לספר שהמצב במדינתם מפחיד.
The different conversations and popular searches on Yandex and Google about the situation in #Ukraine #Russia ⬇️ @euronews pic.twitter.com/QTqi941Ux2
אחת הדרכים הנפוצות ביותר להשפיע על המרחב הווירטואלי היא הצפת הרשתות החברתיות בפייק ניוז. לכן לא מפתיע שנתקלנו בלא מעט דוגמאות לכך. למשל, בין הסרטונים המזויפים ניתן למצוא מטוס קרב רוסי שתוקף יעדים אוקראיניים, אך הסרטון הזה הוא ישן ולא רלוונטי למלחמה הזאת.
This video claiming to show "Russian jets targeting Ukrainian military assets" is old and unrelated to the Russian invasion of Ukraine.
H/T @AuroraIntel pic.twitter.com/nGpLUdi7M2
בנוסף, ציוצים המתארים פלישה של רוסיה למולדובה ותקיפות בבירת המדינה הם כמובן זיוף ואין שום עדויות לתקיפה שכזאת.
There is no evidence or any verified reports indicating Russian strikes in any region of Moldova. pic.twitter.com/fg4a5loYMT
סרטון נוסף שהופץ ברשתות ועומד על כמעט חצי מיליון צפיות טוען שצנחנים רוסים נחתו באוקראינה - הוא בעצם סרטון מתוך תרגיל צבאי משנת 2018.
This video, claiming to show "Russian military paratroopers landing in Ukraine" with nearly 400,000 views, was in fact taken during Russia's Vostok 2018 military exercises.
H/T @wallaceme pic.twitter.com/Opji3qtPia
גם התמונה הזאת שאמורה להציג מטוס קרב שהופל לא חדשה וצולמה לפני יותר משנתיים.
While there may have been Russian jets shot down over Ukraine, this isn't one of them. It's a file shot from at least two years ago, possibly earlier. Cutting yer man some slack as he's probably using the pic to illustrate his tweet, but it's not useful. pic.twitter.com/WdMF901378
סרטון נוסף שהופץ בשעות האחרונות מציג מטוס קרב רוסי שהופל באוקראינה, אלא שמדובר בקטע וידאו שבו נראה מטוס צבאי בלוב שהופל ע"י המורדים.
This video does not show the shooting down of a "Russian fighter jet" in Ukraine. It is from 2011 when Libyan rebels shot down a government warplane bombing Benghazi. pic.twitter.com/jOp6X20gUd
התמונה הבאה לקוחה מתוך סרטון עם מעל 100 אלף צפיות ונראה בו הפיצוץ הטרגי בלבנון בשנת 2020 ואין לו קשר לקרבות באוקראינה.
This video with 100,000 views, shows the tragic Beirut explosion in 2020 and has nothing to do with the Russian invasion of Ukraine.
H/T @AuroraIntel pic.twitter.com/mqGzoZVpHC
כאמור הפייק ניוז לא נגמר אף פעם הוא רק מחליף הקשרים, לאחר הבחירות בארה"ב שבהן נבחר טראמפ העולם גילה כי לרוסיה יש חוות טרולים שמטרתם הייתה להציף את הרשת בפייק ניוז בנושאים שונים. כעת די ברור שמלחמת התודעה ברשת הפכה לנדבך חשוב בקרבות בין רוסיה לאוקראינה.