תופעה שלילית בעקבות משבר הקורונה: מומחים טוענים כי החברות בקבוצות פייסבוק המקדמות אי-חבישה של מסכות, עלתה בכמעט 2,000 אחוזים מאז חודש אוגוסט האחרון. מדובר על לפחות 78 קבוצות שרובן מונות מעל 1,000 חברים כל אחת, אשר מקדמות תאוריות קונספירציה בנוגע לנגיף הקורונה. עיתון הניו יורק טיימס מצא כי מתחילת אוגוסט ועד ה-27 בספטמבר, מספר החברים בקבוצות כאלה עלה מ-2,000 ליותר מ-43 אלף.
רוב הקבוצות הללו הן ספציפיות לעיירות או מדינות מסוימות בארה״ב, בעוד אחרות מנסות להפיץ מידע כוזב ברמה גלובלית יותר. בין היתר נבחנו הקבוצות ״נוצרים נגד מסכות פנים״, ״להוריד את המסכה מאמריקה״, ״חברת הפנים החופשיים״ ו״חיים של מתנגדי מסכות חשובים״. כל אחת מהקבוצות מנסה לדחוף את הרעיון שמסכות אינן אפקטיביות במניעת הפצת הנגיף, או שווירוס הקורונה עצמו הוא מתיחה. חלק מהתאוריות הללו משולבות עם אג׳נדות שהן נגד חיסון ותאוריות קונספירציה על רשת ה-5G. באחת הקבוצות, שבה יש יותר מ-3,000 חברים, נכתב כי ״לא יאושרו אף פוסטים שהם פרו-מסכות וכל מי שמגיב עם בולשיט כזה יוסר מהקבוצה״.
טיעון נוסף שצף בקבוצות הללו הוא שמסכות פנים מפרות את עקרון החופש והחירות החברתית. ״אף ממשלה או רודנות צריכה לשלוט בפנים שלנו״, נכתב בתיאור של אחת מהן, ״מסכה היא לא מצילת חיים, היא סימן לצייתנות וכניעה, עובדות משנות והעובדות מוכיחות שמסכות לא עובדות״, נכתב באחרת - זאת למרות שמדענים ורופאים קבעו כי מסכה אכן אפקטיבית במניעת ההפצה של הווירוס במקומות ציבוריים. הרשויות בארה״ב ממליצות לכל אדם מעל גיל שנתיים לכסות את פניו.
למרות המגמה המדאיגה הצומחת ברשת החברתית, פייסבוק כבר הצהירה בעבר שהיא אוכפת באופן אקטיבי הפצה של מידע כוזב הקשור לווירוס ומסירה טענות שסותרות הנחיות ישירות שניתנו על ידי ארגון הבריאות העולמי, ועלולות לגרום לפגיעה פיזית. ״אנחנו מסירים כל טענות של אנטי-מסכות שעלולות לתרום לסיכון של פגיעה פיזית מיידית״, אמר דובר החברה, ״ואנחנו מפחיתים את ההפצה של טענות שגויות שנבדקו, ומראים תוויות אזהרה עם יותר הקשר״. אלא שלא ברור מה הם צעדי האכיפה שנעשים, היות ודובר החברה טען - למרות הנתונים הברורים והחיפוש הקל - שהוא לא מכיר ספציפית קבוצות של אנטי-מסכה.