לפני שנתיים, במהלך אימון בצבא, התפוצץ לנועם גז רימון רסס ביד. מאז הוא נעזר בפרוטזה כדי לבצע פעולות יום-יומיות - להרים סיר חם, לחתוך ירקות. עופר גיפס הפך למשותק מהמותניים ומטה בעקבות תאונת שחייה לפני כמעט חמש שנים.
אחת הבעיות שמדאיגות את עופר היא עלייה במשקל, דאגה בריאותית שמטרידה הרבה אנשים שמתניידים בכיסאות גלגלים. כמו נועם, גם עופר חבר למיזם הבינלאומי TOM, וביחד הם פיתחו משקל תואם לכסא גלגלים והכי חשוב - ניתן להפעלה עצמאית על ידי מי שיושב בו.
מעל מאה אנשים בעלי מוגבלויות בישראל שינו ככה את החיים שלהם - המציאו יחד עם TOM מוצרים חדשים להקל על החיים שלהם. פגשנו באולפן את רועי גולדנברג, מנהל קהילות TOM בישראל, וענבל רייכלר, מייסדת ומנכ"לית Wave-Ability ב-TOM.
ענבל נפצעה מירי דו-צדדי בשנת 2001 במהלך תרגיל צבאי כלוחמת בקרקל. "מאז אני בכיסא גלגלים", היא מספרת. "ל-TOM הגעתי לפני שנתיים בערך במטרה לחזור לים. הייתי גולשת לפני הפציעה שלי. וחיפשתי כל הזמן דרך לחזור לים, וזה תמיד היה מסובך ולא נגיש".
"לפני שנתיים פנו אליי מארגון נכי צה"ל ואמרו לי ש-TOM ביחד עם עמותת Restart הולכים לעשות אירוע האקתון לנכי צה"ל, ובעצם ביקשתי שיבנו לי גלשן מותאם שאוכל לחזור לגלוש", מוסיפה רייכלר בהתרגשות. "זה גלשן קיים, זה לא גלשן שיצרו מאפס. הוספנו לו ידיות מקדימה שאוכל לגלוש בשכיבה ולכוון את הגלשן, כרית שמגביהה לי את בית החזה, ידיות בצד שעוזרות לי לעלות מאחורה, וגובלים שמחזיקים לי את הרגליים במקום".
איזה אנשים יש ב-TOM? "היום אנחנו עובדים ב-21 מדינות בעולם, עושים פרויקטים כמו של ענבל", מספר גולדנברג. "אלינו ל-TOM מגיעים מייקרים - זה מהנדסים, מעצבים, מתכנתים, אנשי רובוטיקה, נגרים - אנשים עם ידיים טובות. בעצם את אותם המייקרים אנחנו מחברים עם אנשים עם מוגבלויות כמו ענבל, וביחד איתם הם בונים מוצרים שיפתרו בעיות יומיומיות שלהם".
הכל בהתנדבות? "כל האנשים עושים את זה בהתנדבות מלאה, וכל המוצרים שהם מפתחים אצלנו המטרה שלהם זה לעזור לאותו בן אדם וגם לעוד אנשים בעולם", מוסיף גולדנברג. "עשינו לבחור מקסים בשם עומאר שנקטעו לו שתי הידיים בתאונת עבודה, הוא רצה להוריד ולהעלות את המכנסיים שלו לבד - אז עשינו לו מתקן שיאפשר לו לעשות את זה".
בעמותה מגייסים כספים ומנסים להפיץ את המוצרים ולהגיע איתו לכמה שיותר אנשים. רוצים לתרום? תוכלו להיכנס לאתר ולתמוך בפרויקט.