יסמין לוקץ' מוכרת בישראל בעיקר כאשת עסקים, משקיעה בולטת בעמק הסיליקון, חברה בצוות המשקיעים בתוכנית הכרישים ומשתתפת בעונה האחרונה של רוקדים עם כוכבים. היוזמה הפחות מוכרת של לוקץ', לפחות לציבור הרחב שמחוץ לתעשיית ההייטק, היא Icon - מיזם שנועד לחבר בין מנכ"לים ויזמים ישראלים לבכירים בעמק הסיליקון. לפני קצת יותר משנתיים חזרה לוקץ' לגור בארץ, ובמקביל הקימה את Code for Israel, מיזם-בת של Icon, תנועת מתנדבים שמפתחת פתרונות טכנולוגיים לבעיות חברתיות בישראל עצמה.
"בעשור האחרון הקמתי את קהילת Icon והכרתי את ההון האנושי המדהים שיש בהייטק. לצד זאת, גיליתי יותר ויותר את הכוח שטמון בקהילה. בהמשך ישיר לזה, הבאנו לעולם את קוד פור ישראל, שממקסם פנימה את הכוח הייחודי של קהילת ההייטק הישראלית", מספרת לוקץ'. "למה שהסנדלר ילך יחף? אנחנו מפתחים טכנולוגיות לחברות מדהימות ומתקדמות בכל העולם והמוצרים שלנו מוטמעים בכל מקום. נשתמש ביכולות האלו ונייצר פתרונות ליבה כאן בישראל".
הארגון מבוסס על מאות נשות ואנשי מוצר, דאטה, תוכנה והייטקיסטים שמפתחים ומטמיעים פתרונות טכנולוגיים במגוון גופים והתארגנויות אזרחיות בהתנדבות מלאה. מיד לאחר אירועי 7 באוקטובר, פותחו והוטמעו עשרות פרויקטים שנתנו מענה לצרכי החירום שהתעוררו בכל התחומים, כמו פלטפורמות לחיבור בין מתנדבים לצרכים בשטח, פלטפורמות להנצחה של חללים ואתרים שמרכזים ומנגישים ידע ושירותים רלוונטיים לשעת חירום.
עד כה כולל הארגון מעל ל-1,500 מתנדבות ומתנדבים שלוקחים חלק ביותר מ-60 פרויקטים חברתיים-טכנולוגיים. "מאז השבת השחורה, הכפלנו את הפעילות שלנו", מספרת לוקץ'. "הכל גדל משמעותית, גם הצרכים וגם המתנדבים". לדבריה, המתנדבים לא רק מפתחים את הפתרונות, אלא גם מעורבים באופן ישיר בבחירת המיזמים, ויש למשל קבוצת מתנדבים שהציעה לאחרונה ליזום שיתוף פעולה עם בתי החולים, להבין מהם ישירות את הצרכים ואיפה הם יכולים להשתלב.
לאחרונה יצאו בקוד פור ישראל בקול קורא מוכוון לפיתוח או הטמעה של פתרונות טכנולוגיים לאתגרי הטווח הבינוני והארוך, כאשר בסיומו של התהליך צפויים להיבחר כ-30 אתגרים חברתיים נוספים. הקול הקורא נסגר בשבוע שעבר, לאחר שהתקבלו לא פחות מ-160 בקשות. "הקול קורא החדש מתמקד בעיקר באתגרי השעה אבל לא רק", מציינת לוקץ'. "חשוב לנו שיהיו מגוון תחומים ושכל מתנדבת ומתנדב יוכלו למצוא את הפרויקט שהם מחוברים אליו".
במהלך השנתיים האחרונות חברו בארגון למגוון פרויקטים ועמותות, החל מבניית ממשק לתהליך איסוף התרופות של עמותת "חברים לרפואה" שהביא לקיצור זמן התהליך ב 80%, קיצור זמן הפניה לתמיכה נפשית ב-85% של עמותת מש"ה ושיתוף פעולה עם עמותת FOA הנלחמת באנטישמיות ברשת. הפרויקט האחרון הביא לבניית מערך ניהול שהביא לשיפור של פי עשרה בניטור תכנים אנטישמיים בתקופה האחרונה.
לוקץ' גם מציינת כמה מהפרויקטים מהחודשים האחרונים שנוצרו מהרגע להרגע: כמו פיתוח מערכת דיגיטלית לתושבי העוטף להזמנה מהירה של תורים במרכז לסיוע הוליסטי ע"ש יורי שטרן ושיתוף פעולה עם קבוצת סטודנטים מהאוניברסיטה העברית שהקימו אתר שמרכז את כלל היוזמות העצמאיות לתרומות כספיות, ציוד, מזון ועוד לחיילים בחזית ולתושבי העוטף.
במבט רחב יותר, איך ההייטק הישראלי משפיע בתקופה הזאת?
"אפשר לומר שרק עכשיו הבנתי את החשיבות של ארגון כמו Icon. בעיניי זה סוג של ציונות חדשה, להראות בעולם את ישראל בקטע של הצלחות כלכליות, אקזיטים ופיתוחים טכנולוגיים. תמיד חשבתי שאנחנו חשובים להייטק הישראלי, ועכשיו זה בא לידי ביטוי בעוד כל כך הרבה היבטים חשובים ומעשיים כמו שיתופי פעולה של אנשי עסקים בחו"ל שאנחנו עובדים איתם יחד עם משרד התפוצות, משרד החוץ ועוד. עוד משהו שעושה אותי אופטימית בתקופה הזאת זו ההתעוררות והגאווה היהודית שאני רואה בהמון קהילות בארה"ב. אני רואה שם הבנה שכולנו יחד באותה סירה, החל מכאלו שבעבר הצניעו את היהדות ועכשיו מדברים על הזהות שלהם בגאווה, וגם בהקשר של הפעילות שלנו כאן. אנחנו מקבלים סיוע פיננסי ומתנדבים מארה"ב נרתמים לטובת הצרכים החברתיים שלנו כאן".