קמפיין מקוון גדול מתנהל בשבועות האחרונים במטרה לקעקע את האמון במשפחות החטופים, כך עולה מדוח חדש של ארגון פייק ריפורטר, שמנטר ומנתח את השיח ברשת. לפי הדוח, עדויות ראשונות לשיח שלילי נגד משפחות החטופים זוהו כבר בשבוע שלאחר מתקפת 7 באוקטובר.
"ניתוח השיח מדגים כיצד משפיענים תומכי ראש הממשלה, בהם אנשי תקשורת ופעילי ליכוד, פועלים למסגר את מאבק משפחות החטופים כלא לגיטימי ולא אותנטי", נכתב בדוח. "כמו במקרים רבים בהם אלימות המתחילה ברשתות מסתיימת ברחובות, גם כאן ניתן לזהות קשר בין הקמפיין נגד משפחות החטופים לכמה תקריות אלימות נגדן".
ממצאי המחקר מראים שכשליש (37%) מהשיח סביב המשפחות הוא חיובי, כעשירית (13%) ניטרלי ומחצית (50%) שלילי - והחלוקה הזו, טוענים בפייק ריפורטר, נובעת מגורמים שפועלים באופן סדרתי לעצב את השיח.
"אנחנו רואים כיצד מסרים דומים מופצים על ידי אנשי תקשורת ומשפיענים תומכי נתניהו והליכוד, שיש להם קהל מאוד גדול, של עשרות ומאות אלפים", מסביר יותם פרוסט מפייק ריפורטר. "לאחר מכן אפשר לראות איך המסרים האלה מחלחלים, לעתים מסלימים ומקצינים, ומופצים הלאה".
לקמפיין הדה-לגיטימציה יש השלכות קשות על המשפחות עצמן. דמויות שמזוהות עם המאבק נמצאות תחת מתקפות רשת באופן יומיומי, ובשבועות האחרונים תועדו כמה מקרים של אלימות פיזית נגד המשפחות. רק לפני יומיים דווח על נהג שתקף פיזית הפגנה שקטה של משפחות החטופים.
הדוח ניטר מאות פוסטים ברשתות החברתיות שחוזרים על מסרים דומים נגד דמויות שזוהו כדמויות מפתח במחאת משפחות החטופים. אותם מסרים חוזרים במספר רב של חשבונות, שחלק מהם הוקמו רק בשבועות האחרונים וחלקם הופעלו מאז החל הדיון הציבורי על המהפכה המשפטית.
פרוסט מסביר כי הקמפיין אינו מבוסס על בוטים או בחשבונות מלאכותיים אלא על אנשים אמיתיים. "ניתן לראות כי חלק גדול מהמפיצים שצוטטו בדוח הם פעילי ליכוד מוכרים", הוא אומר.
החוקרים זיהו את הקמפיין נגד משפחות כמבוסס על שתי טענות עיקריות שנועדו לייצר דה-לגיטימציה למאבק. הראשונה טוענת שהמחאה אינה לגיטימית משום שהיא לכאורה לא אותנטית ולא מייצגת את המשפחות. הטענה השניה היא שהמחאה לא לגיטימית כיוון שהיא פוגעת בישראל ומחזקת את חמאס.
"טקטיקה אחת היא ניסיון לצייר את מאבק המשפחות כלא אותנטי", מחדד פרוסט, "כלומר, לטעון שזו מחאה בתחפושת, שמי שמוביל אותה עושה זאת ממניעים נסתרים, לא כשרים, פוליטיים, כדי להפיל את הממשלה או לפגוע בנתניהו.
"דוגמה לשימוש בטקטיקה הזאת היא הסימון של גיל דיקמן, מהדמויות הבולטות במאבק המשפחות. דודתו נרצחה, בת דודה אחת שלו (כרמל גת) שבויה בעזה ואחרת (ירדן רומן גת) שוחררה. הוא נמצא תחת מתקפה מתמשכת בטענה שהוא 'שחקן', שהוא רוכב על המאבק מתוך אג'נדה אישית או מתוך אג'נדה פוליטית. כתוצאה מכך אנחנו גם רואים שיח מאוד נבזי נגדו.
"טקטיקה שנייה היא הצגת המשפחות כמי שפוגעות בחברה, במדינה, בצה"ל ובחוסן הלאומי בזמן מלחמה, או כמי שמשרתות את חמאס. השיח הזה גולש למקומות קשים וקונספירטיביים, תוך התעלמות מהעובדה שמדובר במשפחות שהן למעשה קורבן של סיטואציה איומה, שלא בחרו בה".