השבוע חזר ערך הוויקיפדיה של אבנר נתניהו לאוויר אחרי שנמחק בחודש אפריל האחרון, וזאת בעקבות גילוי של רשת עורכים מגויסים שהטו את תוצאות ההצבעה. כזכור, נתניהו הבן ביקש (ולא בפעם הראשונה) שהערך שלו יימחק מהאתר בעקבות "חוסר חשיבות", ובהצבעה שנערכה בין עשרות עורכים באתר, עלה שאכן יש רוב למחיקה. אלא שבדיעבד הסתבר שחלק מהעורכים שתמכו במחיקה היו חשבונות פיקטיביים או "בובות קש" שהופעלו על ידי גורמים אינטרסנטיים, ולכן הוחלט להעלות את ההחלטה להצבעה מחודשת.

המקרה הזה הוא רק קצה חודו של הסיפור המלא. כבר שנים שבוויקיפדיה מתנהלת מלחמת תודעה, בעיקר בכל הקשור לערכים רגישים בנושאים כמו דת ומדינה, התנחלויות ועוד. ההתנגשות הגיעה לשיאה בשנה שעברה, ימי המחאה נגד המהפכה המשפטית. "אף פעם לא הייתה מחלוקת עזה כל כך סביב ערך", סיפר בראיון ל-mako  דוד שי, עורך בוויקיפדיה מאז שנוסדה לפני 20 שנה, שמכונה ברשת גם "בכיר הוויקיפדים". "בערך של הרפורמה המשפטית כמעט כל פרט שאיננו עובדה ברורה, שנוי במחלוקת. יש עדיין עובדות - מה צעדי החקיקה שנעשו, מה הכנסת החליטה, אבל כל דבר אחר, כמו היקף התמיכה, היקף ההתנגדות, משמעות הצעדים השונים, הם מאוד שנויים במחלוקת".

"עניין אבנר נתניהו היה רגע נדיר של קואליציה בין ביביסטים שאמרו שהוא ביקש שיסירו אותו ולכן יש לעשות זאת, לבין ויקיפדים בנפשם שהסכימו שאין לכך חשיבות אנציקלופדית", מספר רון (שם בדוי), עורך בוויקיפדיה מזה מספר שנים שמעדיף להישאר בעילום שם. "המחלוקת האמיתית נמצאת בערכים שקשורים להפיכה המשטרית ולאישים שקשורים לכך, כמו יריב לוין, בן גביר וסמוטריץ'. מאז תחילת המלחמה יש גם סערה סביב הערכים שמספרים על ההתארגות האזרחית שאחרי ה-7 באוקטובר, כמו למשל על התרומה של אחים לנשק והחמ"ל שהם הפעילו. מנגד, מנסים לחזק את התרומה של ארגונים כמו זק"א ובני עקיבא".

על פי רון, הבעיה נעוצה בשיטה מחליטים דברים בוויקיפדיה - על פי הצבעות. "השיטה לא עובדת ויש מי שמנצלים אותה. ארגונים, רשמיים ולא רשמיים, מעבירים הכשרות שלמות של עריכה בוויקיפדיה. מועצת יש"ע מעבירה קורס בשם 'עריכה ציונית בוויקיפדיה' כבר משנת 2010 וארגון ימין אחר מעביר קורס בשם 'בואו להכניס את האמת היהודית לוויקיפדיה', שם הם מלמדים איך לערוך ולמעשה יוצרים קבוצות לחץ של עורכים שנוקטים עמדה ספציפית בדיונים שסביב הערכים".

לצד ההתארגנות של הימין, רון מספר שבשנה האחרונה החלו לצוץ גם התארגנויות מהצד השני של המפה הפוליטית. כך לדוגמה משה רדמן (ממובילי המחאה נגד הרפורמה המשפטית, יזם ומשקיע הייטק) שהזכיר שגם הוא מפעיל "סיירת וויקיפדיה" שמדווחת על הטיות. עם זאת, מדגיש רון, לא מדובר באותה סוג של התארגנות.

דוד שי, ויקיפדיה (צילום: באדיבות המצולם)
דוד שי, ויקיפדיה | צילום: באדיבות המצולם

"בשנה וחצי האחרונות התחיל מאבק כוחני על ההצגה של המציאות, ואפילו על הטרמינולוגיה עצמה - האם למאחזים לקרוא כך או 'התיישבות צעירה', למשל. במנגנון של ויקיפדיה החלו להיות מודעים יותר ויותר למלחמה הזאת והחלו האשמות הדדיות בין הצדדים. האנשים שסופגים הכי הרבה אש הם הבירוקרטים, האנשים הבכירים שאחראים על שמירת הכללים של הקהילה".

הבירוקרטים הם מתנדבים (כמו כל העורכים בוויקיפדיה) שאחראים כאמור על אכיפת החוקים בקהילה. בעבר כיהנו בתפקיד שלושה עורכים בסך הכל, ולאחרונה עזב בירוקרט אחד. "פרשת ההטיות התפוצצה לדעתי בגלל שהתחילו בחירות לבירוקרט השלישי. בתגובה לכך, עורכים שלא היו פעילים במשך זמן רב התחילו לערוך במרץ, וזאת כדי להשפיע על זהות הבירוקרט השלישי", מסביר רון. כפי שניתן להבין, לכל מי שמנסה להשפיע על התודעה באמצעות ויקיפדיה יש אינטרס ברור להשפיע גם על זהות הבירוקרטים ולבחור בירוקרט "נוח" לעמדות שלו.

"הבירוקרטים נבחרים בצורה דמוקרטית אחת לשלוש שנים. הם אמורים להיות חסרי פניות, מה שאמור להניע אותם זה האינציקלופדיות, לא הפוליטיקה, אבל היום אנחנו חיים בתקופה שאין שום דבר שהוא לא פוליטי. מספיק שהם ינסחו משפט בצורה מסוימת ומי שרגיש לדקויות האלה, יפתח במאבק נגדם. לאחרונה יש גם מי שמנסה לקדם מהלך לחשיפת זהות הבירוקרטים בניסיון להשפיע עליהם".

משה רדמן (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
משה רדמן | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

פרשת ההטיות הביאה לצד השינוי בערך של אבנר נתניהו גם לשינוי בערכים כמו הבחירות לכנסת העשרים ושש, יאיר אנסבכר (בכיר בפורום קהלת), הרב ישראל אברג'ל, מילת נשים ועוד. במסגרת הפרשה, נחסמו לצמיתות מהאתר 43 עורכים, וזאת בשל זהות בינם לבין משתמשים אחרים ודפוסי פעילות שמזהים אותם "כחלק מהתארגנות לפגיעה הן במנגנון ההצבעה והן במנגנון הדיון של ויקיפדיה לטובת קידום אג'נדה", כך נכתב באתר. עם זאת, כך מזהיר רון, אותם אקטיביסטים לא מוכנים לקבל לא כתשובה. "כבר הבוקר ראיתי שבן אדם שנחסם פתח יוזר חדש. זה מוזר, זה לא אמור לעבוד ככה כי זה אמור להיות לפי כתובת IP, אבל יש יכולת לעקוף את זה", הוא מסביר.

"המאבק העמוק מתנהל בין אנשים שרוצים לכתוב אנציקלופדיה רצינית, לבין אנשים שרוצים לנצל את המנגנון כדי להשפיע על התודעה, מימין ומשמאל", מסכם רון. "אני מאוד משתדל להקפיד על האנציקלופדיות של התוכן שלי, גם אם לפעמים זה לא עומד בקנה אחד עם הדעות שלי. לפעמים קשה לעמוד בלחץ הזה, אבל בסוף אנחנו קהילה של אנשים, וחשוב לכולנו לכבד זה את זה".