כרטיס אשראי (צילום: Africa Studio, ShutterStock)
כרטיס אשראי | צילום: Africa Studio, ShutterStock

חגי הקניות השונים ברשת מתקרבים, וישראל ישרה קו עם ארה"ב בשנים האחרונות והחלה לחגוג בעצמה את הבלאק פריידי, אותו יום שבו בארה"ב חוגגים עם מבצעים גדולים בין חג ההודיה לחג המולד. בשנה שעברה, הישראלים הוציאו קרוב ל-350 מיליון שקל בשלוש השעות הראשונות של הבלאק פריידי (אז הוא כונה בלו פריידי, בשל הקרבה לשבת השחורה של השביעי באוקטובר).

גם השנה הישראלים צפויים להסתער על אתרי האינטרנט במטרה למצוא מבצעים אטרקטיבים בחודש נובמבר. לשם כך, איגוד האינטרנט הישראלי הוציא אזהרה שבה הוא קורא לאזרחים לשים לב שהם אינם נופלים לתרמית או לאתרי פישינג. האיגוד מוציא את האזהרה בשל העובדה שבשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במספר הצרכנים שנפלו בפח של נוכלים, בין אם אלה מכרו מוצרים לא קיימים, מעולם לא שלחו מוצרים, או השתמשו באתר מזויף על מנת לגנוב את פרטי כרטיס האשראי של משתמשים.

View this post on Instagram

A post shared by איגוד האינטרנט הישראלי (ע״ר) (@isoc_il)


לשם כך, האיגוד הוציא מספר הנחיות שעליהן כדאי לשמור כדי לא ליפול לעוד תרמית.

  • יש לשים לב לאילו אתרים אתם נכנסים, והאם מדובר באתר רשמי: נוכלים שונים מקימים אתרים המדמים אתרים רשמיים. יש לשים לב שהכתובת של האתר נכונה, שהאתר מאובטח בפרוטוקול HTTPS (יש לשים לב לסימן המנעול בכתובת האתר), ושאתם מזהים את האתר שבו אתם גולשים. אתרים יכולים להתחזות לא רק לאתרי מכירות, אלא גם לאתרים כמו דובר צה"ל או עמותות. האיגוד מזכיר שארגונים כאלה בדרך כלל לא פונים באופן אישי למשתמשים על מנת לבקש תרומות.
  • היזהרו מהונאות הפונות לרגש: נוכלים עשויים לנצל את המצוקה של אנשים שנפגעו מהמלחמה כדי להציע עזרה פיננסית או סיוע אחר, כגון הנחות גדולות על מוצרים ושירותים שונים. טכניקה נוספת שנוכלים עשויים להשתמש בה היא מינוף חג הקניות כדי להציע לתרום מוצרים לנפגעי המלחמה - מוצרים שלא יגיעו ליעדם במקרה של הונאה.
  • היזהרו ממבצעים חשודים: אם המבצע הוא טוב מדי מכדי להיות אמיתי, יתכן וזו באמת הונאה.
  • לא להיכנס לאתרים ששלחו לכם גורמים לא ידועים במיילים או בוואטסאפ.
  • בדקו את האתר שאתם קונים בו: ודאו שהאתר מוכר, שיש לו ביקורות ברשת, שיש בו תקנון ברור, ושיש בו דף שבו ניתן ליצור קשר עם החברה, כולל מספר טלפון וכתובת פיזית. במידה ואתם לא בטוחים, ניתן להשתמש בשירות WhoIS, שנותן פרטים על האדם שקנה את הדומיין שבו אתם גולשים. ניתן גם לחפש את האתר ברשתות החברתיות ולראות שאכן יש עליו ביקורות מגולשים אמיתיים.

 

 

 

קניות ברשת (צילום: firmbee.com, unsplash)
צילום: firmbee.com, unsplash

זכרו שאומנם בחגי הקניות תוכלו למצוא מבצעים טובים, אבל יש לא מעט תרמיות ברשת, אם אתם רוצים ללכת על בטוח תמיד כדאי לרכוש באתרים גדולים ומוכרים, אולי ההנחה לא תהיה משמעותית אבל לפחות יש להם שירות לקוחות שאפשר לפנות אליו אם המוצר שרכשתם לא תואם את מה שרציתם.

במידה ונפגעתם, איגוד האינטרנט הישראלי מזמין אתכם לפנות אליו לקו הסיוע אותו הוא מפעיל. Safe.org.il