בשבוע שעבר נערך בבית הנשיא בירושלים אירוע הגמר של האקתון פורום מיכל סלה וגוגל, Safe@Home, שמיועד למציאת פתרונות טכנולוגיים בנושא אלימות במשפחה. התחרות נערכה זו השנה החמישית סביב יום ההולדת של מיכל סלה ז"ל, שנרצחה על ידי בן זוגה אלירן מלול באוקטובר 2019. השנה נערכה התחרות גם בצל הנתון החמור שמצביע על עלייה של 20% ברצח נשים מאז השבעה באוקטובר. עם זאת, בשל אירועי המלחמה מקרי הרצח הללו נדחקים לשולי החדשות ואינם מדוברים מספיק, לצערנו.
בהאקתון השתתפו 200 איש, ובסך הכל הוצגו 35 מיזמים למניעת אלימות כלפי נשים. עוד 53 רעיונות לפתרונות טכנולוגים הומצאו נשים שורדות אלימות בזוגיות למיזמים שהיו מצילים אותן.
"דווקא עכשיו, כשהביטחון האישי של כולנו התערער, הצלחנו לרתום מעל 25 חברות מובילות בתעשיית ההייטק והביטחון שבמשך 24 שעות רצוף פיתחו פתרונות מתקדמים לביטחון נשים בבית", אמרה באירוע לילי בן עמי, מייסדת ומנכ"לית פורום מיכל סלה ואחותה של מיכל ז"ל. "בימי ההאקתון התרגשתי לראות את הישראלי הכי יפה שיש - מאות הייטקיסטים חכמים מוכשרים וטובי לב, מלאי מוטיבציה לתת מעצמם ולהציל את האחות שאני לא הצלחתי להציל. נשמתי עמוק והתמלאתי תקווה לעתיד שלנו, בתוך ים הכאב של התקופה הנוכחית".
מנכ"לית מטא ישראל, עדי סופר תאני, השתתפה גם היא באירוע סיכום ההאקתון. "למרות שמאז המלחמה יש נושאים שהמדינה חייבת לשים בצד ולא להתעסק כרגע לטובת החטופים, החיילים והמפונים, את נושא האלימות במשפחה אסור לשים בצד", אמרה. "אסור ללכת אחורה, חייבים לעסוק בו עד הגעה ליעד 0 נרצחות בשנה".
אלה הזוכים בתחרות השנה:
מקום ראשון - safeside מבית paypal
אפליקציה מסווית מבוססת AI לניבוי אלימות בזוגיות על בסיס האזנה להתרחשות מסביב. האפליקציה מזהה סיטואציות, מקליטה, מנתחת וכך משקפת למשתמשת מצבי סיכון פתרונות אפשריים. מי שעומדים מאחורי הפיתוח הם אולגה שרשבסקי, עומר קלוס, רבקה טובמן, רועי לוטן ותום מנקס.
מקום שני - Phonession מבית חברת paragon
אפליקציה לניטור כניסות זרים לנייד, תוך תיעוד הפעילות במכשיר (אפליקציות, פעולות, משך שהייה בהן) לשם הגברת המודעות לפעילות אובססיבית הנעשית בחשאי. מי שעומדים מאחורי הפיתוח הם אור אליאס, אריאל כהן, הילי וינגרטן, טוני לנגר אפרת, מיכאל טנדיר, אמיר קוקליטצקי, נדב אלקו וניר מנצור.
מקום שלישי - קולות מבית חברת Salesforce
אפליקציה המבוססת על בינה מלאכותית יוצרת, עיבוד שפה טבעית, סיווג אמירות פוגעניות בשיחות בנייד עפ״י תמרורי האזהרה של פורום מיכל סלה והערכת מידת הסיכון ביחסים לאורך זמן. קולות הוא פתרון B2B לעמותות שמאפשר להן לעזור לנשים לתעד ולשקף להן את מידת הסיכון בזוגיות. מי שעומדים מאחורי הפיתוח הם : רמי סגל, מיכל אנג׳ל, ספי ארליך, עופר בכר, פיי ברק ומרקו קציב.
"כמה התרגשות וגאווה הבית הזה חש לארח אתכם בחמש שנותיו הראשונות והמכוננות של ההאקתון - ללמוד מכן ומכם, ולחזות ברגעי ההולדת של רעיונות מבריקים ומצילי חיים", אמר נשיא המדינה, יצחק בוז'י הרצוג, באירוע. בהמשך, התייחס הנשיא לחשיבות של מיגור האלימות כנגד נשים: "המאבק הזה הוא מאבק של החברה הישראלית כולה, מאבק שמדינת ישראל מחויבת ליטול בו חלק פעיל ומרכזי. אסור שתצעדו לבד בדרך החשובה הזו; אסור שהיא תהיה נחלתן של העמותות בלבד. מיגור האלימות נגד נשים, והגברת הביטחון והחירות שלהן חייבים להיות יעדים לאומיים, שזוכים למשאבים, לקשב ולתמיכה בלתי מתפשרת".