מטא, ענקית הטכנולוגיה שהתחילה בתור הרשת החברתית פייסבוק וכיום מחזיקה כבר באינסטגרם, וואטסאפ, ת'רדס, מודל בינה מלאכותית מרשים, יקום מטאוורס, משקפי VR ומשקפיים חכמים בשיתוף רייבאן, החליטה להרחיב עוד יותר את עסקיה ולהוסיף גם תשתיות עם פרויקט שאפתני במיוחד של רישות העולם בכבל אינטרנט תת ימי באורך של יותר מ-40 אלף קילומטר.

מטא היא הגוף השני בגודלו של שימוש באינטרנט בעולם. השימוש שלה, ושל מיליארדי המשתמשים שלה, מהווה 10% מכלל התעבורה הנייחת ו-22% מכלל התעבורה הסלולרית. ההשקעות של החברה בבינה מלאכותית אמורות להגדיל עוד יותר את השימוש הזה, אז כדי לוודא שתהיה לה תשתית אמינה שתתמוך במוצרים השונים שלה, מטא החליטה לפרוס כבלים בים - הרבה מאוד כבלים.

דגם תל מימד של כבל תת ימי (צילום: Vismar UK/shutterstock)
דגם תל מימד של כבל תת ימי | צילום: Vismar UK/shutterstock

על פי דיווח ב-TechCrunch ואתרים אחרים שאישרו זאת, מטא מתכננת לפרוס כבל תת-ימי חדש של סיבים אופטיים, המשתרע ברחבי העולם, ויכול להסתכם בהשקעה של יותר מ-10 מיליארד דולר. בעוד מטא היא כבר בעלים חלקית של 16 רשתות קיימות, פרויקט הכבלים החדש הזה יהיה בבעלות מלאה של החברה - מה שיאפשר לה שליטה מלאה לתעדף תעבורה למוצרים ולשירותים שלה. זה יביא את החברה ליישר קו עם המאמצים של גוגל, שבבעלותה הפרטית קומץ של כבלים והשקעה ב-33 אחרים.

מומחה הכבלים התת-ימי, סוניל טאגר (Sunil Tagare), דיווח לראשונה על תוכניתה של מטא לבנות את "אם כל הכבלים התת-ימיים" - המכונה "W", בשל צורתו - עוד בחודש אוקטובר. הוא מעריך שהמאמץ ידרוש השקעה של 10 מיליארד דולר וכנראה ייקח בין 5 ל-10 שנים לסיים אותו. הוא סיפר לאתר TechCrunch שהתוכניות עדיין בשלבים מוקדמים, ושמטא צפויה לחשוף עוד פרטים, כמו הקיבולת, המסלול המיועד ומדוע היא בונה את הכבל באופן פרטי, מתישהו בתחילת 2025.

על פי השמועות מסלול הכבל התת-ימי של מטא יתפרש מהחוף המזרחי של ארה"ב וחזרה לחוף המערבי דרך נקודות חיבור בהודו, דרום אפריקה ואוסטרליה. המטרה היא להימנע מבנייה באזורים שהיו בהם לאחרונה חבלות מכוונות בכבלים, המסתמכים על רשת עולמית סודית של ספינות לתיקון. הכבל אמור להימנע מ"אזורים של מתיחות גיאו-פוליטית", שבהם בוצעו חבלות בכבלים תת-ימיים, כמו הים האדום, ים סין הדרומי, מצרים, מרסיי, מיצרי מלאקה וסינגפור. 

בשבוע שעבר דווח כי ספינת ענק מסין קרעה במכוון שני כבלי תקשורת תת-ימיים בים הבלטי המחברים בין ארבע מדינות שונות, וההערכה המרכזית היא כי ממשלת סין אומנם לא קשורה ישירות, אך רשויות הביון הרוסיות הורו לה לגרום נזק. הספינה הפליגה לאורך יותר מ-150 ק"מ עם עוגן הנגרר בקרקעית הים וכך גרמה לנזק.