אם אתם מעוניינים להתחדש בפלייסטיישן 5 או באקסבוקס, כנראה שתאלצו להמתין עוד חצי שנה לפחות: למרות שהקונסולות החדשות של סוני ושל מיקרוסופט הושקו בחודש נובמבר, רק מעטים בישראל הצליחו להניח עליהן את ידיהם. כעת מתברר שחברות הענק לא יצליחו להסדיר את קצב הייצור והאספקה עד חודש יוני.
"הביקוש היה גבוה משחשבנו, והבעיות בשרשרת האספקה גרמו למלאי נמוך משצפינו", אמר ג'ים ריאן, מנכ"ל זרוע הגיימינג של סוני, בראיון ל"פייננשל טיימס" הלונדוני. "העובדה הזו, לצד בעיות בשרשרת האספקה, גרמו למלאי נמוך משצפינו. זה ישתפר בהדרגה. כשנגיע למחצית השנייה של 2021, אנחנו כבר נראה מספרים יפים". גם במיקרוסופט סיפקו תחזית דומה: מייק ספנסר, ראש ענף קשרי משקיעים בחברה, אמר בראיון לניו יורק טיימס שהחברה מכרה את כל הקונסולות שייצרה בחודשיים האחרונים של שנת 2020 – ושהמחסור צפוי להימשך עד יוני לפחות.
אז למה המלאי לא סדיר, ארבעה חודשים אחרי ההשקה? מגפת הקורונה, שסגרה את כולנו בבתים וגרמה לנו לחפש עיסוקים ותחביבים חדשים, היא רק סיבה אחת. מתברר שלמחסור המשמעותי תורמים שני גורמים משמעותיים לא פחות: המחסור העולמי בשבבים, והספסרים שמפעילים בוטים כדי לגרוף רווח על הקונסולות.
אז עד כמה רע המחסור בשבבים? ליסה סו, מנכ"לית יצרנית השבבים AMD שמעבדיה מפעילים את שתי הקונסולות המתחרות, גילתה שמגפת הקורונה ומלחמת הסחר בין ארה"ב לסין הקשו על ייצור מעבדי רייזן (Ryzen) של החברה. אנליסטים מעריכים שיעברו חודשים עד ששרשראות האספקה יחזרו לפעילות שגרתית, כשלפי ליסה, האספקה צפויה להיות מצומצמת במשך השנה.
בעיה נוספת שגורמת למחסור היא הספסרות. החנויות הישראליות הקטנות, שמציעות את הקונסולות במחירים גבוהים פי שניים מהמומלץ לצרכן, הן רק סימפטום: ברשת פועלים בוטים שמטרתם לחטוף את כל הקונסולות שעולות למכירה בחנויות הלגיטימיות, ולמכור אותן אחר כך במחיר גבוה משמעותית. לפי הדיווחים, עד אמצע חודש דצמבר הרוויחו הספסרים לא פחות מ-60 מיליון דולר, והם צפויים להמשיך לחגוג עד שהמלאי יתייצב.
בינתיים, שתי חברות הענק מנסות להמשיך לספק יחידות לחנויות. בסוף ינואר הצהירה סוני שמכרה 4.5 מיליון קונסולות בנובמבר ובדצמבר, כשהיעד לשנת 2021 הוא לעבור את 12 מיליון היחידות שנמכרו בשנה הראשונה להשקת הפלייסטיישן 4. מיקרוסופט לא חושפת כמה קונסולות מכרה, אך חברת המחקר Ampere Analysts מעריכה כי 2.8 מיליון יחידות נמכרו בחודשיים האחרונים של שנת 2020.