השבוע האחרון בישראל היה די כאוטי: פיגועים, טילים, אזעקות ומחאות רבות. הכאוס מקבל תהודה גם ברשתות החברתיות, אשר מתמלאות בפוסטים וציוצים על המצב, אבל יחד עם דעות לגיטימיות, כך גם הפייק ניוז גובר ומתקפות בוטים.
"פייק ריפורטר" חשף אתמול פייק נוסף, הפעם מדובר בצילום מסך מתוך הטוויטר של בן כספית כביכול, ובו ידיעה על כך שיאיר נתניהו סטר למאבטח וכינה אותו "מרוקאי לא מפותח", לאחר שלא נתן לו להיכנס לפגישה של אביו והרמטכ"ל. כמובן שהדברים לא היו מעולם, למרות זאת בפורום של רוטר החליטו לעלות את הצילום וגרמו להפצת פייק ניוז באופן נרחב יותר.
הצטרפו אלינו כדי לגלות: האם יאיר נתניהו סטר למאבטח של השב"כ?
אמ;לק: לא
אבל כאן רק מתחיל הסיפור
השבוע עלה בפורום הפופולרי "רוטר" צילום מסך שהכיל סקופ מדהים של בן כספית: יאיר נתניהו סטר למאבטח של השב"כ וכינה אותו "מרוקאי לא מפותח" בגלל שלא אפשר לו להיכנס לפגישה עם אביו והרמטכל pic.twitter.com/7HXTL0OSjv
המקור לטעות הוא צילום מסך של צייצן, אחר אשר שינה את שמו לבן כספית, שמאז הספיק להתייחס בעצמו לשרשור של פייק ריפורטר. כאשר נכנסים לאותו פרופיל מגלים שהמיקום שלו מגיע מאיראן. זאת לא הפעם הראשונה שיוזרים מאיראן מנסים להתחזות לעיתונאים ישראלים, אך מספר שאלות עלו דווקא מהציוץ הזה: למה מי שהפיץ אותו לא שינה את מיקומו בעזרת VPN? כיצד ציוץ שזכה לכאורה לחשיפה של יותר מ-50,000 צפיות נעלם מעיני צייצני הפיד עד לפרסום ב"רוטר"? איך מתחזה זכה לכמות חשיפה כזו? וממתי חשבון צעיר כל כך עוקב אחרי קרוב ל-1300 משתמשים?
כל השאלות האלה נותרו ללא תשובה, אך בדיקה של "פייק ריפורטר" גילתה שהמשתמש שהעלה את "הידיעה" לרוטר הצטרף לפורום רק 3 שבועות לפני כן, ומאז העלה כמה "סקופים" העוסקים באיראן ובמתיחות הפוליטית בישראל. בסופו של דבר היוזר נחסם ע"י רוטר, לא לפני שהספיק לעלות לפורום של רוטר גם פייק ניוז נוסף.
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, אשר שומר על שתיקה כבר 11 ימים ברשת הטוויטר, היה שוב המטרה לפייק ניוז שיוחס לרשת ב', לפיו ראש הממשלה ביקש להכניס את בנו לישיבת קבינט ונדחה. למרות שהפייק דווח במהירות על ידי הרבה משתמשים, עדיין היו כמה דמויות מפורסמות בטוויטר, כמו ח"כ רם בן ברק, שנפלו בו והמשיכו להפיץ אותו.
הבעיה היא שלא היו דברים מעולם ושבן כספית לא צייץ דבר כזה. מדובר בצילום של יוזר שהתחזה לעיתונאי המפורסם.
במקביל, פייק נוסף עורר סערה השבוע: ידיעה שקרית שיוחסה לרשת ב' ולפיה רה"מ נתניהו ניסה לשתף את בנו יאיר בישיבת הקבינט, מה שגרם על פי הידיעה לזעם בקרב גורמי הביטחון. pic.twitter.com/kNiRXaFwFV
עוד לא הספקנו להירגע מהפייקים על יאיר נתניהו ופייק ריפורטר דיווחו על מתקפה של חשבונות מזויפים, אשר מתחזים לצייצנים ומפיצים שנאה ותכנים בעד ונגד המהפכה המשפטית. בין היתר, העלו תמונות עם קריקטורות אנטישמיות נגד נתניהו וחרדים. החשד של פייק ריפורטר היא שמדובר בגורמים זרים.
שימוב לב! מתקפת חשבונות מזויפים
הפעולה: התחזות לצייצנים, הפעלת בוטים, הפצת שנאה וכאוס (בעד ונגד ההפיכה המשפטית), קידום משפיענים ופרסום קריקטורות אנטישמיות נגד נתניהו וחרדים
החשד: גורמים זרים
מאפיינים: גניבת תמונות, העתקת טקסטים, עברית עילגת
מה עושים? נטפל. ממליצים לחסום ולא להדהד pic.twitter.com/wHWC2r9jne
לא רק יוזרים בטוויטר נתקלים במסרים מבוטים. גם פאולה רוזנברג קיבלה דווקא באינסטגרם הודעות פוליטיות ממה שהיא טוענת - רשת של בוטים. בפוסט שהעלתה היא כתבה: "בתקופה האחרונה, כמות הקללות, הגידופים והאיומים,האיחולים נוראיים שאני מקבלת היא גדולה לאין שיעור". רוזנברג מתייחסת להודעות שהוא מקבלת מאז החל תהליך החקיקה שהביא למחאות הרבות: "מאז תחילת המשבר הנוכחי במדינה אני פשוט מוחקת את ההודעות האלו וממשיכה הלאה. כל הודעה בפני עצמה לא באמת נוגעת בי, אבל הכמות והשפה הבוטה והאלימה - זו באמת חוויה לא נעימה. שימו לב שהרבה מההודעות האלו הן לא מטעם חשבונות אמיתיים אלא נשלחות על-ידי בוטים שמישהו מממן בסכומי עתק."
לפי אחיה שץ, מנכ"ל פייק ריפורטר, הבוטים הצטרפו בחודשיים האחרונים ומאז הם מפיצים את התכנים שלהם: "לצערנו אנחנו עדיין לא יודעים מי עומד מאחורי המתקפה, אך דפוסי הפעילות שציינו זהים מאוד למבצעי השפעה קודמים שהצלחנו להוכיח כי הם קשורים לגורמים איראניים", הוא אומר ל-mako.
מה מרוויחים התוקפים מפוסטים שהם גם נגד הימין וגם נגד השמאל?
"ישנן כל מיני מטרות, חלקן גלויות וחלקן לא. רשת פרופילים מזויפת משרתת אינטרסים זרים. אלו העוינים את ישראל מנסים באמצעות רשתות אלו להעמיק שסעים קיימים בחברה, להגביר בלבול, חוסר אמון בין אנשים ולמוסדות דמוקרטיים, ובמידה רבה לפעול לפירור חברה דמוקרטית מבפנים".
איך משפיע השיח האלים ברשת על האלימות שאנחנו רואים בהפגנות?
"אלימות ברשתות מתגלגלת לרחובות. לשיח אלים ושקרי ברשת יש אימפקט כמעט ישיר על התנהגות של אנשים מחוץ לרשת. כמו שציינו, כשהמטרה היא זריעת כאוס, פחד, בלבול ושנאה הדדית - קשה לחשוב שזה לא מתרגם לאחר מכן לאלימות וחיכוכים במקום הבנה הדדית. הקיטוב, ההקצנה והאלימות כבר מתבשלים כשהם עוד ישבו בבית מול המסך. מאחר ויש מעט מאוד מניעה, אכיפה והסברה כדי לעצור אלימות ברשתות - הדבר מגיע להפגנות. אנחנו מנטרים את ההתארגנויות האלימות ופועלים בדרכים שונים כדי לעצור אותה".
שץ מסביר כי מאז השינויים בטוויטר, ביניהם פיטורים המוניים, קשה יותר להוביל להסרה של תכנים זדוניים ושיתוף הפעולה שלהם עם הרשת החברתית פחת: "לא ברור עדיין אם יש קשר בין המתקפות השונות, אבל כמו שסביבנו מתחממות הגזרות - כך בזירה הרשתית - וישנה עלייה בכמות המתקפות החשודות כזרות. חלקן ככל הנראה קשורות".