בחודש אפריל האחרון נמחק ערך הוויקיפדיה של אבנר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, לאחר שזה טען לחוסר חשיבות. "אני מושא הערך (אבנר נתניהו) ואני לא רואה חשיבות לציבור בקיום ערך זה. הערך דל בכל מקרה", כתב נתניהו הבן.
זו לא הייתה הפעם הראשונה שבה הוא ביקש למחוק את הערך. לפני כחמש שנים התקיימה הצבעה דומה, אז היה חסר קול אחד למחיקת הערך. כאמור, בהצבעה שהתקיימה בחודש אפריל האחרון היה כבר רוב למחיקה (75 תומכים מול 54 מתנגדים), והערך אכן נמחק. אלא שהסאגה הזאת מסרבת להסתיים, וכעת מחיקת הערך תעלה לדיון מחדש. הסיבה לכך היא ש-43 עורכים באתר נחסמו לאחר שנודע שהם פעלו ממניעים פסולים, כמו לדוגמה משתמשים מגויסים לטובת אג'נדה מסוימת, או "בובות קש" שניצלו לרעה את סמכותם בהצבעות על מחיקה או הוספת ערכים.
בינתיים ערך הוויקיפדיה של נתניהו חזר לאוויר ונוספה לו הודעה בראשית העמוד - "הדיון וההצבעה לגבי המחיקה מתקיימים כעת". בעמוד השיחה של הערך בו מתקיים הדיון, נכתב כך: "שלום לעוקבי הדף, בהתאם לפרשת הטיית הצבעות ודיונים 2024, התגלו כי בהצבעה האחרונה השתתפו 16 חשבונות פיקטיביים, אשר שינו את תוצאות ההצבעה. אי לכך, תפתח הצבעת מחיקה נוספת בעוד כ-23 שעות".
בעמוד שמסביר על הפרשה מצוינים שמות המשתמש של העורכים שייחסמו מהאתר. כמו כן, מצוינים שמותיהם של ערכים נוספים שייפתחו להצבעה מחדש, שיימחקו או שיעברו שינוי כלשהו בעקבות חסימת העורכים, כמו הבחירות לכנסת העשרים ושש, יאיר אנסבכר (בכיר בפורום קהלת), הרב ישראל אברג'ל, מילת נשים ועוד.
בשנים האחרונות, וביתר שאת מאז תחילת המחאה נגד המהפכה המשפטית, הפכה ויקיפדיה לזירת קרב בין מי שמנסה להשפיע על התודעה הציבורית מכל הצדדים. המלחמה הזו מתרחשת בעיקר ב"ערכים רגישים", כמו כאלה הקשורים לרפורמה המשפטית, אך גם בענייני דת ובכל מה שקשור להתנחלויות, לראייה, רשימת הערכים שהושפעו מפעילות העורכים המגויסים.
אז איך בעצם עובד המנגנון של ויקיפדיה? כל עריכה של ערך מיד מתפרסמת, אבל משתמשים יכולים להיכנס ולמחוק את העריכה או את התוספת. כל הגרסאות הקודמות של הערך נשמרות, ויש מנגנון שמציג את ההבדלים בין הגרסאות. אבל כדי שלא כל אחד יוכל לכתוב מה שהוא רוצה, ללא קשר לאמת, יש מונח שנקרא גרסה יציבה.
אם אתם רוצים להחזיר את התוספת שלכם אחרי שהוסרה על ידי עורך אחר, תצטרכו כבר לפתוח על כך דיון, שיכול להימשך גם מספר ימים. יכול להיות שתצליחו לשכנע את כולם, אבל אם לא - תוכלו לפתוח הצבעה וההחלטה תתקבל ברוב קולות בתום תאריך מוסכם. רק עורכים שנרשמו לאתר לפחות יותר מ-30 ימים לפני פתיחת ההצבעה, ביצעו לפחות 100 עריכות במהלך 90 הימים שקדמו לתחילת ההצבעה ואינם עורכים בתשלום, יכולים להשתתף בהצבעה מהסוג הזה. בהצבעות שנחשבות "המוניות", משתתפים כ-80-90 איש.
"על פי הסטטיסטיקות של ויקיפדיה, בחודש יש כ-3,000 אנשים שערכו בה, אבל זה כולל גם כאלה שעשו עריכה אחת של 2 דקות", הסביר דוד שי, עורך בוויקיפדיה מאז שנוסדה לפני 20 שנה שמכונה ברשת גם "בכיר הוויקיפדים" בראיון ל-mako בשנה שעברה. "אם נסתכל על כאלה שפעילים בצורה יותר משמעותית, יש כנראה 200 או 250 כאלה, שמגיעים לפחות פעם בשבוע לעריכה בוויקיפדיה. גם בתוכם יש כאלה שיותר אינטנסיביים שמגיעים מדי יום, או כאלה שלא ברור מתי הם בכלל ישנים כי תמיד רואים אותם".