תכירו את הירק הכי קטן בעולם ושגדל הכי מהר בעולם, שהחברה הישראלית שעומדת מאחוריו, גרינאוניקס (GreenOnyx), מבקשת לפתור את בעיית הרעב והביטחון התזונתי. החברה חשפה היום את ירק העל הטרי שקראה לו WANNA GREENS, אותו היא מגדלת בחוות גידול אורבנית בבית פנורמה בדרום תל אביב.
גרינאוניקס מפתחת מערכות גידול מתקדמות המסוגלות לייצר בתפוקה ובהיקפים גבוהים ירק על בריא וטרי מסוג עדשית המים ללא מגע יד אדם. תהליך זה מתאפשר באמצעות טכנולוגיה ייחודית המאפשרת את גידול הירק לאורך כל השנה בסטריליות מלאה, בכל תנאי אקלים, בניין ושטח וללא תלות בשטח חקלאי או בכוח אדם.
מייסדת החברה, ד״ר ציפי שוהם, ששימשה בעברה כחוקרת סרטן, חיפשה לדבריה את הירק העשיר והבריא ביותר לטובת תזונה נכונה ובריאה, ומצאה בתאילנד את הוולפיה - ירק מים זעיר במיוחד שגדל בתנאים מאוד ספציפיים ועשיר בערכים תזונתיים של ברזל, אבץ, אשלגן, ויטמין A, ויטמין K ואומגה 3.
בחברה משקיעים, בין היתר, המיליארדר מריוס נאכט והמסעדנית רותי ברודו. כיום, מוצרי החברה משווקים במספר מסעדות מישלן בעולם, במוצרי דליקטסן של ברודו וכן החלו להיות משווקים כפיילוט ללקוחות פרטיים.
"לרוב האוכלוסייה, גם לאנשים בעודף משקל, יש חסך באכילת ירקות טריים. הדבר גורם לבעיות בריאותיות, מייצר מחלות כרוניות ומקצר את אורך החיים שלנו. הנתונים מראים כי 8 מתוך 10 אנשים לא צורכים מספיק ירק ירוק טרי, בגלל סיבות כמו טרחה – את הירקות צריך לשטוף ולחתוך, חלק לא אוהבים את הטעם שלהם וגם חיי המדף של הירקות מאוד קצרים. הירק מדרדר באיכותו מרגע שהוא נקטף", מספר בן קדרון, Chief Revenue Officer של גרינאוניקס בראיון ל-mako. "אנחנו זורקים המון אוכל, גם בתהליך הייצור ואחר כך בבית".
לדברי קדרון, אנשים בארה"ב צורכים 6.5 גרם של חסה ביום. כמה הם צריכים? לפי כל המדדים, בין 80-200 גרם ליום. "זה הפער שאנחנו מנסים לפתור".
גרינאוניקס רואה את עצמה כחלק מהדור הרביעי של המהפכה החקלאית – המהפכה הדיגיטלית בחקלאות. "אנחנו מנסים להגן גם על כדור הארץ וגם על הבריאות שלנו, למנוע רעב ולייצר ביטחון תזונתי לכולם. זה על רקע המשברים שיש היום כמו המלחמה באוקראינה, השלכות מגפת הקורונה או בעיית הבצורות בארה"ב", אומר קדרון.
בחווה בתל אביב תמצאו מכונות שונות שבהן מגדלים את הירק, חלקן בגובה 4.5 מטר על 4.5 מטר מרובע, בסך הכול 20 מכונות וכ-50 עובדים. "זאת מערכת סטרילית לגמרי, כך שלא צריך לשטוף את הירק לפני שאוכלים אותו. המייסדת של החברה מגיעה מעולם הרפואה, וכל מה שקשור לסטריליות הוא הסוד ליכולת ייצור", מסביר קדרון. "המערכת הזאת מתחברת לחשמל – או לתאים סולריים - ומים, וממקסמת את כמות המים שצריך. כל כדורית זה ירק שלם – וזה הירק הקטן ביותר בעולם. זה ירק שגם גדל הכי מהר בעולם, הוא מכפיל את עצמו כל יומיים בטבע וגם אצלנו. מכונה בגודל של 4.5 מטר מרובע תייצר 3.8 טון ירק בשנה".
כמה זמן לוקח עד שהירק מוכן?
"אחרי כשבועיים המכונה מייצרת בשבילך הכנסה ואת יכולה להתחיל לקצור. אנחנו עושים עכשיו קציר פעם בשבוע. המכונה עצמה היא סגורה, מזהה לבד את מצב הגידול ומשפרת אותו בצורה אוטונומית".
לא קשה להבחין כי המכונות מוארות באור סגול. מה הסיבה לכך? "היום צמחים לא משתמשים בכל הצבעים של האור, אלא בשני אורכי גל בלבד. כדי לא לבזבז חשמל, אנחנו מאירים את הצמח בשני הגלים האלה בלבד. בנוסף, זאת גם מערכת הכי יעילה מבחינת נוזלים. יש כאן צמצום של 99 אחוז משטח האדמה הנחוץ לגידול פר יחידת מאסה של צמח לעומת הטבע".
קדרון מספר כי לירק הטרי יש חיי מדף ארוכים במיוחד – שישה שבועות כשהוא נשמר במקרר. "בתאילנד מגדלים אותו בבריכות, ואז נדרשת שטיפה של הירק, מה שפוגע בערכים התזונתיים שלו", אומר קדרון. "כל כדור כזה כאמור הוא ירק שלם, חי לחלוטין. את מכניסה אותו לפה בלי לשטוף, בלי לקצוץ, בלי לחתוך, כשהוא חי לחלוטין, כאילו לא נקטף. הטעם שלו מאוד עדין, כמעט לא מרגישים אותו. אפשר לשים אותו על כל דבר שאת צורכת באופן יומיומי ולא תראי שינוי בטעם. אני אוכל אותו עם יוגורט, במקום פצפוצי שוקולד. אפשר גם לאכול צ'יפס עם קטשופ ולטבול אותו אחר כך בוואנה. יהיה לו את הטעם של הצ'יפס".
איפה אפשר לאכול את וואנה גרינס היום?
"התחלנו למכור ישירות מהחווה ללקוחות פה בארץ, ויהיה לנו אתר איקומרס שיהיה מוכן עוד חודשיים. בינתיים אנחנו משווקים בעזרת הטלפון והוואטסאפ. אנשים מזמינים אריזה של 200 גרם במחיר 22 שקלים. אם עושים מנוי לשנה אז אין דמי משלוח, וכ-40 אחוז מהלקוחות שלנו בחרו במנוי לשנה. פתחנו כבר רשימת המתנה אחרי חודש אחד. זה כמו שריפה בשדה קוצים".
מעבר לכך, גרינאוניקס נמצאת כיום במו"מ עם חברות הריטייל הגדולות בארץ, כך שבקרוב נוכל למצוא את ירק העל שהיא מגדלת על המדפים. במסגרת שיתוף הפעולה עם קבוצת R2M של רותי ברודו, הירק משתלב במוצרי דליקטסן, והוא ייכנס בקרוב לתפריט במלון רוטשילד 48, שהקבוצה מפעילה. בנוסף, הוא מוגש בימים אלו בחברת הגיימינג מון אקטיב, שם העובדים מקבלים קייטרינג של ברודו.
בעולם הירק נמצא כבר במסעדות שף, "מסעדות מישלן בפריז ובניו יורק". "בשלב הראשון עשינו פיילוט כדי לבדוק שהמוצר מעולה והלכנו לטובים ביותר – השפים העולמיים. משם זלגנו למטבחים יותר עממיים, וכעת אנחנו בשלב השני של פיילוט ללקוחות. השלב הבא יהיה שלב הריטייל – ב-2024", אומר קדרון.
אפשר לבשל את הוואנה גרין?
"אפשר, אבל כמו כל דבר שאת מבשלת, את מפסידה חלק מהתועלות שלו. להקפיא לא בא בחשבון".
כרגע החווה בבית פנורמה היא החווה היחידה לגידול בעולם של הוואנה. לאחרונה קבוצת גרנות, שמאגדת 43 קיבוצים ומושבים לכדי הגוף החקלאי הגדול ביותר בישראל, נכנסה כמשקיעה בחברה. "הם מגדלים אבוקדו מצוין, והם רוצים להיות חלק מהעתיד החקלאי, חלק מתשתיות הגידול של הדבר הזה בארץ ובעולם. מגיע ירק חדש שהם מאמינים בו ורוצים להיות חלק מהאירוע", אומר קדרון.
הרעיון הוא להעתיק את החווה גם למקומות נוספים במדינת ישראל וגם בעולם, וגרינאוניקס נמצאת במו"מ עם חקלאים בארה"ב. "הם נמצאים במצוקה, אחרי מאות שנים של חוות שעברו בדורות בתוך המשפחה. ילדים יורשים את הוריהם, והם לא בטוחים עכשיו שזה יעבור לדור הבא. החקלאות לא איפה שהייתה – משבר מים גדול מאיים על הסיפור הזה", אומר קדרון.