יותר מ-1,400 אזרחים וחיילים נרצחו ונהרגו מאז החלה המתקפה על ישראל ב-7.10, וכ-200 גופות עדיין לא זוהו. מיזם אזרחי בשם Find me, הפועל בשיתוף גורמי הביטחון, נועד לאסוף מידע ופרטים מהמשפחות לשם זיהויים.
איך זה עובד? לאחר הזדהות ואימות דרך הודעת סמס, משפחות הנעדרים וההרוגים נכנסות למערכת וממלאות כמה שיותר פרטים על יקיריהן, למשל צבע שיער, קעקועים, צבע עיניים ועוד.
"החוקר שמקבל מולו גופה ניגש באמצעות המערכת ומבצע חיתוך על פי מאפייני הגופה מתוך מאגר הנעדרים. לדוגמה, אישה, בעלת קעקוע, בלונדינית, גוון עור כהה ועיניים כהות. בהזנת מאפיינים אלו מתקבל חתך - תצוגה של התאמות פוטנציאליות. כאן, הורדנו את כמות המועמדים מ-1,000 נעדרים לבודדים עד כמה עשרות", מסביר ל-mako ראובן זולוטרבסקי, מהנדס תוכנה בפאלו אלטו, שעומד מאחורי המיזם.
"השלב הבא הוא תצוגת ההתאמות. לחוקר נגלה מסך המזכיר פיד ברשת חברתית - לכל התאמה מוצמדת תמונה (אפשר לעשות swipe לדפדוף בין התמונות) ורשימת פרמטרים שיכולים לסייע בזיהוי, כגון - תיאור הקעקוע, מיקום ידוע אחרון, תכשיטים ופרטים מזהים נוספים.
"החוקר גולל בין התאמות פוטנציאליות, מקיש על מה שנראה לו כהתאמה מדויקת ומועבר למסך הפרופיל, שם הוא רואה את כל המידע על הנעדר. בנוסף, למנגנון החיתוך יש גם מנגנון חיפוש. נמשיך עם הדוגמה הקודמת ונניח שהחוקר זיהה שהקעקוע הינו בצורת אריה ונמצא ברגל ימין - הוא מזין 'אריה' בחיפוש ומצמצם את מספר ההתאמות. בהתאמות הבודדות שנותרו (אם יש יותר מאחת) יש רק אחת שהקעקוע נמצא על רגל ימין – בינגו".
כשמשפחה מזינה את הנתונים - הם הופכים זמינים מיידית במערכת של המשטרה והצבא, בנקודות קצה שונות בהן משתמשים במערכת (לדוגמא גם אצל החוקר וגם אצל רופאי השיניים במשטרה). כמו כן, משפחה יכולה להיכנס שוב למערכת הזנת המידע להשלים מידע חסר.
זולוטרבסקי מציין כי לאחר שהמערכת הוכיחה את יעילותה בשטח, הם קיבלו בקשות להוספת מערכת חדשה שתכיל מידע ספציפי יותר על הנעדרים, כיוון שהזיהוי לפי סממנים פיזיולוגים נעשה קשה יותר ככל שהזמן עבר.
"המערכת החדשה מכילה מידע חדש שמתקבל מהמשפחות כמו מיקום וסוג הפירסינג, צלקות, תיאור קעקועים מדויק וצילום, אם יש, תכשיטים ואביזרים לבישים שהנעדר ענד באותו היום, פציעות ושברי עבר, ניתוחי עבר ועוד, כאשר יש התמקדות במידע על שיניים - מצב שיניים, צילום שיניים אם יש, טלפון מרפאת שיניים או מכון צילום שיניים, שם רופא שיניים או חברת ביטוח שיניים", אומר זולוטרבסקי. "בהתאם לפרטים הנוספים המשטרה מקבלת חיתוך וחיפוש איכותי יותר ומסוגלת לבצע זיהוי על פי שיניים מבלי לפנות למשפחה".
"קיימות גופות רבות שמצבן מקשה מאוד על הזיהוי, והחוקרים זקוקים לפרטים נוספים שהמשפחות לא התבקשו לספק בהתחלה כדי להשלים את מלאכת הזיהוי. אלו פרטים שלרוב לא נדרשים בזיהוי גופה, אך במקרה של גופות שהיו בשטח זמן ממושך או שהושחתו, נדרשים פרטים נוספים כמו צילומי שיניים ודגימות DNA לזיהויה", מוסיף זולוטרבסקי.
למה בעצם חברה פרטית עושה עבודה של המדינה?
"חלק גדול מהכלים הטכנולוגים הנדרשים להתמודדות עם אירוע טרור כמו זה שחווינו, אינם קיימים במערכות הביטחון - הצבא והמשטרה. הצורך בכלים אלו עלה מתוך האירוע ואופיין תוך כדי המערכה. הייתה בידינו ההזדמנות לזהות צורך מידי ולפתור אותו, או לכל המעט להקל באמצעות פתרון טכנולוגי על כל העוסקים במלאכת הזיהוי. הגיבורים הללו עובדים מסביב לשעון כשהם נחשפים למראות המחרידים ביותר פרי הרוע אנושי. החברה הישראלית ככלל התגייסה למלא את הפערים עד אשר הגורמים הרשמיים נותנים מענה. גם אנחנו, קבוצת מתכנתים בפאלו אלטו, נרתמנו לעזור בכלים העומדים לרשותנו".
זולוטרבסקי מסביר כי במשטרה משתמשים בשתי מערכות: "מערכת ראשונה מבוססת על מאגר מידע אזרחי ממיזם אחר, המכיל מידע בסיסי על אוכלוסיית הנעדרים. המערכת השנייה נוצרה לפי האפיון והדרישות שהגיעו מהמשטרה, לאחר שימוש בהצלחה במערכת הראשונה. כמו כן, המערכת השנייה מבוססת על מאגר מידע שלנו, שמגיע מדיווחי המשפחות, בעקבות פניות יזומות שלנו אליהן וכן מאמץ הסברתי לחשיבות מילוי הפרטים. הכוחות משתמשים בשתי המערכות והן משלימות זו את זו".
מיזם Find me מגיע אל משפחות של נעדרים, הרוגים וחטופים באמצעות התקשורת ורשתות חברתיות, קבוצות וואטסאפ, פה לאוזן, הפנייה של מטה הנעדרים והחטופים ועוד. "אנחנו עדיין במאמץ להגיע לכולם - זאת הזדמנות מצוינת להזכיר שאם אתם מכירים משפחות של נעדרים שעדיין לא נרשמו - הכווינו אותם למערכת הדיווח כדי שנוכל לסייע לכוחות הביטחון לזהותם במהירות, אם חלילה הם נרצחו", אומר זולוטרבסקי.