תמיד היה לכם חלום לבנות אפליקציה, אבל אתם לא יודעים לתכנת? עם ההתפתחות המטאורית של הבינה המלאכותית, החלום הזה הופך להיות אפשרי. בשבועות האחרונים היה קשה להתחמק ברשת מהשיח אודות base44, פלטפורמה ישראלית מבוססת AI שמאפשרת לכם ליצור אפליקציה בלי לדעת קוד, רק באמצעות שפה טבעית, כפי שכבר התרגלנו עם הצ'אטבוטים השונים.

הבסיס שלה הוא חינמי, היא פועלת גם בעברית, אבל אם תרצו באמת לעבוד איתה יותר לעומק, תצטרכו לשלם בין 20-200 דולר לחודש, תלוי בסוג המנוי שתבחרו. כדי לשפר את הפרומפטים שלכם ולהפוך אותם למדויקים ומקצועים יותר, מומלץ להשתמש בצ'אבוטים אחרים כמו ChatGPT, קלוד, ג'מיני וכו', ואז להעתיק אותם ל-base44.

האפליקציה עלתה לאוויר באוקטובר האחרון, אבל תפסה כאמור תאוצה בחודשיים האחרונים עם שרשורים ברשת שעוסקים בה ובאפליקציות שבנו דרכה. היא חלק מהתופעה שנקראת וויב קודינג (Vibe Coding), תכנות באמצעות כלי AI.

מאחורי הפיתוח עומד מאור שלמה, בן 31, חיפאי במקור, והיום תל אביבי. כבר בגיל 24, אחרי שש שנים בשירות בחיל המודיעין, הוא הקים את חברת אקספלוריום, יחד עם שני שותפים, אור טמיר ועומר הר. החברה שעוסקת בעולמות הדאטה וניתוח הנתונים, גייסה 129 מיליון דולר, ויש לה משרדים בישראל ובארה"ב. הוא היה מנכ"ל החברה במשך שש שנים, וב-7 באוקטובר התגייס למילואים לתקופה ארוכה של יותר משנה, והשתחרר בנובמבר 2024, כאשר הר החליף אותו במנכ"לות.

"כשהתחלתי לצאת מהמילואים, רציתי לחזור 'לגעת בידיים'  - לבנות מוצר מאפס", מספר שלמה ל-mako. "אני עדיין קצת מעורב באקספלוריום וכמובן בבורד, אבל התחלתי את base44 כפרויקט צד ומהר מאוד זה התפוצץ".

הוא מספר כי התחיל לעבוד על בייס 44 בטיול שערך עם בת הזוג שלו בתאילנד והפיליפינים אחרי סיום המילואים. "זה רעיון שהתרוצץ לי בראש הרבה שנים. בתור איש תוכנה, חשבתי שאין דבר יותר מעניין מאשר לנסות לעזור לאנשים לבנות תוכנה מבלי באמת לכתוב קוד. רק לאחרונה, עם השיפור במודלי בינה מלאכותית, הבנתי שיש סיכוי להצליח כאן - ולבנות פלטפורמה שבאמת מאפשרת לכל בן אדם, טכני או לא, להפוך רעיונות שלו למציאות", הוא אומר.

שלמה בנה את הכול לבד: "לא חשבתי שזה יגדל כל כך מהר. בימים האלה אני חושב כבר על להוסיף עוד אנשים, בעיקר לתמיכה", ואם תהיתם לגבי מקור השם, הוא אומר: "הלוואי והיה לי הסבר טוב".

כדי לבחון אם למוצר יש ערך בכלל, התחיל שלמה לשתף אותו בין חברים. "הגרסה הראשונית הייתה קשה לשימוש, ומלאה בבעיות, אבל התגובות היו מאוד מפתיעות - המשתמשים הראשונים הסתערו. חלקים עזבו את העבודה, והחלו לבנות עסק תוכנה. משם התחלתי לשבת צמוד למשתמשים, לראות איך הם משתמשים, ולשפר יחד איתם", מספר שלמה. "באותו זמן ניסיתי שיטות שונות לפרסום, אבל כמעט כלום לא באמת עבד. החברה נבנתה bootstrap, כלומר ללא מימון או משקיעים, ולכן הייתי צריך למצוא אסטרטגיה חכמה לגדול אורגנית. באותו הזמן חבר טוב נתן לי עצה טובה - לפרסם על תהליך הבנייה. בצורה כנה - איך ומה אני בונה, מה הקשיים, מה האסטרטגיות השונות שאני מנסה, הגדילה במספרים, וכו'. וזה עבד טוב עם קהל היעד שלי - שהם בעצמם אנשים שבונים דברים.

"משם דברים כבר התחילו לגדול בצורה אגרסיבית - בתוך כמה שבועות הגעתי לעשרים אלף משתמשים, ובשבועיים האחרונים קפצתי מ-20 אלף משתמשים ל-100 אלף משתמשים". שלמה אכן מרבה לשתף בלינקדאין ובטוויטר על ההתפתחויות במוצר שלו, גם תחת העמודים שלו וגם תחת העמוד של base44. ⁠

מה חדשני בפלטפורמה שלך לעומת פלטפורמות מתחרות? 

"ב-base44 יש גישה קצת שונה משאר הפלטפורמות בשוק - משתמשים אוהבים לקרוא לזה 'batteries included', זה כמו שאתה קונה צעצוע, ויש בו כבר את הבטריות - אז הוא עובד מבלי שצריך להכניס או לחבר שום דבר.  כלומר, כשיוזר בונה אפליקציה או תוכנה ב-base44 - הוא מקבל כל מה שהוא צריך כבר מובנה, מבלי שהוא צריך לחבר שירותים חיצוניים. זה כולל Database (מאגר מידע לשמור בו נתונים), אינטגרציות עם שירותים חיצוניים (כמו תשלומים, ניהול קבצים, שליחת אימיילים), ניהול משתמשים וכדומה.

"הגישה הזאת, שבה דברים מובנים מההתחלה - מאפשרת לקהל גדול יותר לבנות תוכנה, בלי כאבי הראש שבדרך כלל נתקלים בהם כשמנסים להרכיב תוכנה משירותים ותשתיות שונות".

לדברי שלמה, בשבוע שעבר הם ציינו 100 אלף משתמשים, כאשר פרופיל המשתמשים הוא 45% מארה"ב, 26% מישראל, 20% מברזיל וגרמניה/מערב אירופה ו-9% משאר המדינות.

מה הדבר הכי מיוחד שראית שבנו באפליקציה?

"יש אנשים שבנו עסקים שלמים, וזה מאוד מרגש לראות. רובם אנשים לא טכניים, שלקחו מומחיות שהייתה להם בתחום מסוים (מלונאות, מסעדות, עריכת דין, פסיכולוגיה) - והפכו את ההבנה בתחום ליתרון. עכשיו כשחוסר ידע טכני הוא כבר לא חיסרון, או לפחות לא חיסרון כל כך גדול. יש קהילה שלמה שבונה משחקים, והיצירתיות של אנשים לפעמים מדהימה אותי. "בנוסף, ראיתי המון אפליקציות שנוצרו בשביל לעשות טוב בעולם, כמו צ'אטבוט ai שעוזר למתמודדי פוסט טראומה, ניהול משמרות של מתנדבים וחיבור בין תורמי איברים לנזקקים".

שלמה מגלה שהחברה היום היא רווחית. "יש אלפים של יוזרים משלמים, אני נוטה לפרסם די בגלוי על תהליך הבנייה של החברה, אסדר קצת את המספרים והדוחות וכנראה אפרסם בשבועות הקרובים מספרים יותר גלויים על הכנסות וכמות יוזרים משלמים", הוא מבטיח.

"הרווחיות של החברה יכולה להשתפר - אבל אני לא מאוד מודאג מזה כרגע. העלות המרכזית של המוצר היא כמובן השימוש במודלי בינה מלאכותית - עלות שצפויה לרדת משמעותית לאורך זמן, ככל שהתחרות בשוק המודלים הולכת ומתחממת. השוק ש-base44 פועלת בו הוא שוק שנוצר עכשיו, הוא הולך להיות עצום - ומתרכז כרגע בלבנות פלטפורמה שאנשים אוהבים".

באשר לנושא האבטחה, שמעסיק את כל מי שבונה אפליקציה, פיתח שלמה לוח בקרה לאבטחת האפליקציות תחת: Workspace -> Security, ובאמצעותו אפשר להגדיר מי יכול לצפות ומי יכול לעדכן סוגים שונים של נתונים באפליקציה שלכם. בהמשך הוא מבטיח ניהול שיטות כניסה ואימות משתמשים, זיהוי אוטומטי של פרצות אבטחה בקוד והצעות חכמות לשיפור האבטחה.

ומה בעתיד? שלמה אומר כי מתכוון להמשיך לבנות את בייס 44, ולא רואה סיבה שלא להמשיך לבנות אותה לשם עולמי. "תהיה תחרות קשה, לאו דווקא מגוגל או OpenAI, שאני רואה אותן כשותפות ולא מתחרות, אני משתמש בשירותים ובמודלים שלהן. אני מרגיש שסביב base44 נבנתה קהילה חזקה, שיודעת לתת פידבקים נכונים ובמקום, ולדחוף כשצריך - וזה בעיניי יתרון גדול להגיע איתו לקרב הזה".