מישהו שלח לכם תמונות של איבר מינו באינסטגרם? גיליתם שתוכן אינטימי שלכם או של מישהו שאתם מכירים הופץ ברשת ללא הסכמתו? מישהו מנסה לסחוט אתכם בפרסום תמונות מיניות שלכם?
תכירו את פרויקט מַא'אׇת – מחקרי רשת לאיסוף ראיות. הפרויקט מאפשר למי שחוו פגיעה מינית ברשת לקבל את הסיוע וההוכחות כדי לפעול. אחרי שיחת אפיון ותחקור ראשוני, צוות חוקרי הרשת יפעל כדי לאתר את הפוגע, בזמן של עד חודש. הראיות יאספו למסמך חבילת הוכחות, שיהיה קביל כחוות דעת מומחה שיכולה לשמש כתלונה במשטרה או כהוכחות בהליך אזרחי.
מאחורי המיזם הייחודי עומדת נעמה פיילכנפלד, בת 27, חוקרת מודיעין ומנתחת נתונים, המתגוררת בתל אביב. "הייתי כמה שנים בהייטק בעולמות של מידע רפואי, וזה היה בית ספר מדהים לאיך מתנהלים עם מידע רגיש. תמיד הייתי במקביל במקומות חברתיים, ומבחינתי העמותה היא שכלול של שני הדברים בצורה הטובה ביותר", היא מספרת ל-mako. "זו עמותת סייבר, אז אמנם זה ללא מטרות רווח, אבל הארגון מנוהל ברוח סטארטאפית, עם קצב מאוד מהיר והרבה טכנולוגיה".
פיילכנפלד החלה לעבוד על המיזם בחממת מיזמים בבוסטון, אליו התקבלה. "האמת שבכלל תכננתי להתמקד באוטומציה לתביעות קטנות, אבל כשראיינתי אנשים שנפגעו מינית, או עורכי דין אזרחיים ופליליים שליוו תיקים כאלה, הבנתי שלפני שאנחנו מגיעים בכלל לתביעה אזרחית - נפגעים ונפגעות לא יודעים אפילו איך לגשת למשטרה או לפנות לעורך דין, כי אין ברשותם ראיות", היא אומרת.
"הרבה פעמים הם לא יודעים מי פוגע בהם בכלל, ולא יודעים להסביר כיצד הפגיעה עובדת בדיוק. כלומר, עם קצת ידע טכנולוגי, הדבר הזה יכול להפוך לאפשרי. התחלתי לחזור למקורות שלי באיפיון אישים, וגם הכרתי בתכנית חוקר מודיעין עסקי מאוד מנוסה בשם אברומי שרייבר, שהיום הוא גם מייסד בעמותה. ביחד שכללנו את המתודולוגיה, וכשחזרתי לארץ התחלתי להפעיל את הרעיון וראיתי שזה באמת תופס. ככה למעשה הפרויקט נוצר".
אם תהיתם לגבי השם הייחודי, אז מא'את היא אלת הצדק, החוק והאמת במיתולוגיה המצרית. "יש משהו מאוד משחרר בלקבל אמת אובייקטיבית שמבוססת על נתונים - ולהשתמש בה כדי לקבל הכרה ממוסדות. זה העיקר של מה שאני רוצה להתמקד בו", אומרת פיילכנפלד.
איך זה עובד?
אחרי שתמלאו שאלון על אופי הפגיעה, שלכם או של מישהו שקרוב אליכם, למא'את יש צוות חוקרים, רובם בהתנדבות או בייעוץ, שייצאו לחודש מחקר. מחקר הרשת מבוסס על מגוון כלים, רובם טכנולוגיים, המסייעים למצוא קישור חד משמעי של זהות הפוגע - מספר טלפון, חשבון בנק, כתובת אימייל, רשתות חברתיות ועוד.
אתם משתפים פעולה עם המשטרה?
"יש לנו קשר ישיר עם המשטרה, וחלק לא קטן מאלו שפונים אלינו מגיעים אחרי שכבר פתחו תיק. ישראל היא מדינה עתירת ידע טכנולוגי, אבל הוא כמעט ואינו נגיש לאזרח הפשוט. אנחנו מתכוונים להשתמש בידע שצברנו בתחומי המודיעין כדי לפעול למיגור מכת המדינה של עבירות מין ברשת.
"אנחנו לא מתכוונים להחליף את המשטרה, אך המצב כיום הוא שלא בכל נקודת משטרה יש לחוקרים את היכולת להתגבר על הקשיים הטכנולוגיים בחקירת רשת. לכן, עדיף לפנות למשטרה עם 'משהו ביד'. בנוסף, הסיכויים להגיע לחקר האמת הולכים ומתמעטים עם כל דקה שעוברת, ולכן חשוב לפעול מהר. כיום, המשטרה מעודדת איסוף מידע אזרחי. אנחנו מתכוונים להיות חלק מזה וכמובן להשאיר לכל נפגעת או נפגע את הבחירה מה לעשות עם המידע שנאסוף עבורם, תוך מתן ייעוץ על האפשרויות העומדות בפניהם".
האם משהו מהדיווחים הגיע לידי כתב אישום?
"היות שאנחנו עמותה מאוד צעירה, אין לנו אף מקרה שהגיע לכתב אישום - זה תהליכים שיכולים לקחת המון זמן ואפילו שנים. אבל יש לנו מקרים שכבר עברו להליכים אזרחיים כמו לעורך דין, ומקרים שקיבלו מידע שמוסיף לתיק שלהם במשטרה".
האתר נפתח בתחילת ינואר, ועד כה הגיעו יותר מ-20 פניות, כרגע רק מנשים. "אני מקווה שבעתיד נראה פניות מגברים, שגם הם חווים את אותן עבירות. אין לנו עניין של סיוע למגזר אחד ואנחנו פתוחים לכולם. מבחינת גילים ראינו מגוון רחב ולא רק צעירות. חלק מהאנשים מגיעים כשהם כבר מיוצגים על ידי עורך דין וחלק מופנים ממרכזי הסיוע וגופים דומים", אומרת פיילכנפלד.
על פי נתוני מוקד 105 שפורסמו היום (ד'), בשנת 2022 התקבלו וטופלו במוקד 8,133 אירועים. כרבע מבני הנוער העידו בסקר כי במהלך השנה האחרונה נחשפו לפנייה מזר בבקשה כלשהי (לרוב להעברת פרטים אישיים). 43% מבני הנוער מדווחים שנפגעו ברשת בשנה האחרונה. הפגיעה השכיחה ביותר היא פגיעה מילולית (36%).
"מדובר רק במקרים שדווחו למוקד ושעניינם נוגע לקטינים בלבד. ככה שהבעיה היא בהחלט בהיקף הרבה יותר רחב ממה שאנשים מדמיינים. יש קבוצות ענק בטלגרם ובדיסקורד לדוגמה, שמוקדשות להפצת תכנים מיניים ללא הסכמה, שמונות אלפי אנשים", אומרת פיילכנפלד. "היום כל אחד יכול לפתוח אתר פורנו עם התמונה שלי, לשים מספר טלפון ולכתוב שאני זונה ומוכרת שירותי מין".
הרבה מהעובדים במא'את עובדים בהתנדבות, אבל יש גם עובדים בשכר. בימים אלו הם יוצאים בקמפיין גיוס המונים. "אנחנו ממנים ביטוח לחוקרים אצלנו, ומשלמים על אבטחת מידע וכל הנגזרות של הפעילות שלנו", היא מסבירה. "גיוס ההמונים יאפשר לנו לסגור את הפיילוט לשנת 2023. בסוף הפיילוט אני מאמינה ומקווה שנעבור למודל קצת יותר יציב, שמבוסס על סובסידיות, תביעות מוצלחות והסדרים משפטיים - אבל מוקדם מדי לדעת. בעיקר רוצים כרגע לסייע לכמה שיותר מקרים ולשכלל את עצמנו לרמה האפקטיבית ביותר".