חברת הקונגרס האמריקאית ראשידה טאליב היא אחת מהפוליטיקאיות שמחזיקות באג'נדה הקיצונית ביותר נגד ישראל. במהלך הנאום רה"מ בקונגרס בחודש שעבר, היא אף הניפה שלט שעליו נכתב המשפט "אשם ברצח עם" באנגלית, ובכלל, הפוליטיקאית הפרוגרסיבית בעלת השורשים הפלסטיניים נוהגת למתוח ביקורת על ישראל על בסיס קבוע. כעת היא עשתה זאת שוב - אלא שהיא נפלה בפח של פייק ניוז שרץ ברשת.
טאליב שיתפה פוסט שקרי ב-X (טוויטר לשעבר) שבו נראה קטע מתוך התוכנית אולפן שישי בערוץ 12 שמציג תוצאות של סקר. התמונה נערכה באופן חובבני למדי, ובמקום השאלה האמיתית שהופיעה על המסך (הקטע אגב לקוח בכלל מתוכנית ששודרה לפני כשנתיים), נכתב: "האם אתה מסכים עם הטענה שלחייל מותר לאנוס מחבל כפות?". כמובן שלא מדובר בשאלה המקורית, ולמעשה, העריכה כה חובבנית שלא ברור איך בכלל מישהו יכול היה ליפול בפח הזה.
אבל עובדה שהיו - ולא סתם גולשים מן השורה. מי שפרסמה את הפוסט הזה לראשונה היא גולשת בטוויטר שמכונה חאליסי, בשם הדמות ממשחקי הכס, שזהותה האמיתית לא ברורה. לחאליסי יש כמעט 300 אלף עוקבים בטוויטר, והיא מגדירה את עצמה כ"אקטיביסטית הומניטרית". היא מרבה לפרסם תכנים פרו-פלסטיניים ואנטי-ישראליים שאמינותם מוטלת בספק.
על אף שלא מדובר במקור מהימן בשום צורה, גלגולו של הפייק נמשך עם פרסומה של משתמשת אחרת - נורה ארקט, עורכת דין לזכויות אדם ופרופסור באוניברסיטת ראטגרס בניו ג'רזי. "כשאתה אומר לקהילה שמותר לה לבצע רצח עם, ברור שהם מאמינים שיש להם גם את הזכות לאנוס", כתבה ארקט לצד הצילום המפוברק שפורסם לראשונה על ידי חאליסי. בסמוך לצילום הערוך, נכתב גם תוצאות הסקר לכאורה - 47% מאמינים שהם מסכימים עם הטענה, ואילו 43% לא.
Israel's Channel 12 in a poll:
— Megatron (@Megatron_ron) August 7, 2024
Do you agree that a soldier is allowed to rape a Palestinian?
47% Yes
43% No pic.twitter.com/w2Ccucc6Py
לנורה ארקט יש כמעט 200 אלף עוקבים בטוויטר, ביניהם נמנים גם ככל הנראה אנשים משפיעים בארה"ב, כמו טאליב. חברת הקונגרס שיתפה מחדש את הציוץ השקרי, וזאת כאמור מבלי לשים לב שהוא ערוך בצורה חובבנית מאוד וכמובן שקרי לחלוטין.
זמן קצר לאחר הפרסום, ארקט ככל הנראה הבינה את טעותה ופרסמה הבהרה: "חברת הקונגרס טאליב בטחה בי ופרסמה את זה. אי בדיקת העובדות הייתה טעות שלי, אבל אתם כנראה מבינים איך אפשר להאמין לסקר הזה, לאור כך שיש וידאו של אונס קבוצתי של עצור פלסטיני ודיון ציבורי אם אונס כזה הוא בסדר". בנוסף להבהרה, נוספה לציוץ הערת גולשים שמבהירה כי מדובר בצילום ערוך של קטע בתוכנית משנת 2022 שבה שאלת הסקר נערכה.
Rep Tlaib trusted me & posting this wo cross checking was my mistake. But surely u understand how one would take this poll to be true in light of video of gang rape of a Palestinian detainee & Knesset + public debate on whether such rape should be ok. THAT is the disgrace, Alex. https://t.co/H3tWWgnXQD
— Noura Erakat (@4noura) August 8, 2024
על אף ההסתייגות של ארקט מהפרסום, הוא עדיין רץ ברשת, ולא מעט משתמשי טוויטר עם קהל עוקבים גדול פרסמו אותו גם כן, חלקם כנראה כלל לא מודעים לכך שהוא שקרי ומפוברק לחלוטין. זוהי רק דוגמה אחת לכיצד פייק ניוז נגד ישראל מצליח לעורר הדים לרשת ולהגיע גם לעיניהם של פוליטיקאים ובעלי השפעה אחרים.