מערכת HearO שפיתח הסטארטאפ הישראלי Cordio Medical הצליחה לזהות אירועי אי ספיקת לב ב-82 אחוז מהמקרים באמצעות דגימות קול שהוקלטו בסמארטפון. 

החברה מאור יהודה שפיתחה ומספקת פלטפורמה לעיבוד דיבור בתחום הרפואי, השלימה ניסוי ב-10 מרכזים רפואיים בישראל של מערכת HearO שפיתחה, המנתחת דגימת קול מהסמארטפון של המטופל ומאפשרת לאיש צוות רפואי לשלוח התראה למטופל, במידה ומתגלה החמרה באי ספיקת הלב.  

הניסוי התבצע בשיתוף עם בתי החולים בילינסון, ברזילי, גליל, ומרפאות אי ספיקת לב של קופ"ח כללית בקהילה, והשתתפו בו 180 מטופלים שהשתמשו באפליקציה בביתם ושלחו אחת ליום דגימת קול שלהם באמצעות שיגור משפטים בעברית, או ערבית או רוסית. סך הכול נאספו בניסוי 460,000 דגימות קול.

במהלך הניסוי המערכת הצליחה לנבא בהצלחה 82% ממקרי אי ספיקת לב ראשונה בקרב המטופלים –  18 יום בממוצע לפני שהתרחשו. לדברי החברה, שיעור זה גבוה בסדרי גודל לעומת ניבויים המבוססים על שינויים במשקל המטופל שמצליחים לנבא רק 10% עד 20% מהמקרים. שיעור האבחנות השגויות של הניסוי הוא 18%, דהיינו 2.5 התראות שגויות בשנה, אך שליש מהן קשורות לאי ספיקת לב, לרבות מחלות נשימתיות אחרות כמו דלקת ריאות, שפעת, שינויים במשתנים ועוד.

 

אי ספיקת לב היא מחלה כרונית, מתקדמת וקשה, המתפתחת לאחר פגיעה בשריר הלב ואובדן של תאי שריר בו. כתוצאה מפגיעה זו, הלב עובר שינויים מבניים המפריעים ליכולת הכיווץ או ההרפיה של החדרים, דבר שגורם לפגיעה בתפקודו כמשאבת דם. התסמינים העיקריים באי-ספיקת לב הם קוצר נשימה, עייפות ובצקת, כביטוי לאגירת נוזלים.

כיום יש בעולם 64 מיליון חולי אי ספיקת לב, מעל 10% בארה"ב (6.5 מיליון חולים). בארה"ב לבדה יש מיליון אשפוזים בשנה, והעלות השנתית הכוללת של האשפוזים מגיעה ל-40 מיליארד דולר.

"הרעיון לסטארטאפ הגיע מפרופ' חיים לוטן, יזם החברה וקרדיולוג בכיר, אשר הבחין כמו רופאי לב רבים אחרים, שדיבור וקול המטופלים משתנה, כאשר הם מתקשרים אליו לקבלת עזרה", מספר תמיר טל, מנכ"ל קורדיו. "הבעיה שהשינוי בקול שנשמע באוזן האנושית הוא מאוחר מדי עבור החולה, כי הוא מצוי כבר בתהליך ההתדרדרות. הצוות של קורדיו לקח את התובנה הזו ופיתח טכנולוגיות עיבוד קולי, הנשענות על בינה מלאכותית שיכולות לאתר שינויים בקול או בדיבור, הרבה לפני שהאוזן האנושית מבחינה בהם".

"באופן כללי, מכיוון שהריאות הם המנוע של מנגנון הדיבור - הן דוחפות את האוויר דרך מיתרי הקול – הרי שאם ננתח את הדיבור של החולה בצורה נכונה נוכל לאתר שינויים בתפקוד הריאות, שמצביעים על הדרדרות צפויה במצב אי ספיקת הלב של החולה".  

תמיר טל מנכ''ל קורדיו, Cordio (צילום: מיכה לובוטון, יחצ)
צילום: מיכה לובוטון, יחצ

איך בפועל מתבצעת ההקלטה?

טל: "החולה צריך לחזור על 5 משפטים ולוקח לו בערך 30 שניות. המערכת היא לא תלוית שפה, בדומה ליישומי עיבוד קול אחרים כמו סירי, וכרגע פועלת בעברית, ערבית, רוסית, אנגלית, ספרדית וגרמנית. הניסויים בארץ התנהלו בארבע השפות הראשונות. המשתתפים שנבחרו לניסויים הם חולי אי ספיקת לב בחומרה של רמה 2-4, המטופלים במרפאות אי ספיקת לב ברחבי הארץ".

למערכת יש כבר אישור אמ"ר (משרד הבריאות) לשיווק בישראל, וכרגע מתנהלים מגעים לתחילת פיילוטים עם מבטח גדול בישראל ובית חולים ממשלתי. בנוסף, היא קיבלה גם אישור CE לשיווק באירופה והיא בדרך לפיילוטים בספרד, אנגליה וגרמניה. המערכת זכתה לסטטוס מוצר פורץ דרך מטעם ה-FDA וכרגע החברה נמצאת בעיצומו של ניסוי פיבוטלי בארה"ב, ובסוף 2023 צפוי אישור ה-FDA.

טל מציין כי השימוש במערכת, המחייבת מרשם רופא, עולה כסף ונגבה במודל SAS כתשלום חודשי עבור השימוש - לא מהחולה אלא מהמבטח. "המערכת שפיתחנו תאפשר טיפול מרחוק בחולים הללו ותצמצם דרמטית את מספר האשפוזים והעלויות. המערכת, שהיא זולה וקלה להפצה, תשפר את איכות החיים של המטופלים, תאריך את תוחלת החיים שלהם ותצמצם תמותה ישירה מהמחלה הכרונית".

Cordio team 2022 (צילום: מיכה לובטון, יחצ)
צילום: מיכה לובטון, יחצ
 

"מערכת HearO של קורדיו מסתמנת כפתרון שיסייע באופן משמעותי הן לחולי האי ספיקת לב עצמם והן למערכות הבריאות הנדרשות לנהל את הטיפולים בהם", אמר ד"ר טוביה בן גל, מנהל היחידה לאי ספיקת לב במערך הקרדיולוגי בבית החולים בילינסון. "הטמעה של המערכת תאפשר לצמצמם את העומסים הניכרים במרפאות ולאפשר לרופאים להתמקד באותם חולים הזקוקים לטיפול".

Cordio השלימה לאחרונה סבב גיוס בהיקף של 18 מיליון דולר. החברה, שהחלה את דרכה בחממת אינסנטיב באריאל, מעסיקה כיום 30 עובדים באור יהודה ובארה"ב. החברה הוקמה ע"י פרופ' חיים לוטן ביחד עם קרן הון הסיכון פרגרין בעקבות דרישה שאותרה ע"י פרגרין, לפתרון קל לשימוש שיאפשר מעקב אחרי חולי אי ספיקת לב – המחלה הכרונית הנפוצה בעולם. פרגרין תומכת בחברה מהקמתה ברמה האסטרטגית, הפיננסית והתפעולית.