גם אתם קיבלתם מייל עם הכותרת הענקית "פתרון או פיטורין", "הרצאה כשרה לפסח" או שלל סיסמאות כאלה? בטח לא קראתם עד הסוף את הסיפור הארוך, אבל אם קראתם והציטוטים מהספר "הדרך אל האושר" לא אמרו לכם כלום, אפשר לראות בסוף שהדוא"ל נשלח מהעמותה לשגשוג וביטחון במזרח התיכון. למי שלא יודע, העמותה הזו היא חברה עסקית בעלת קשרים לכנסיה הסיינטולוגיה, שמעצבנת את האינטרנט בכמה דרכים – ודואר הזבל שלה הופך אותה למטרד רשתי די בולט ומעצבן.
דואר זבל זה לא בדיחה וזה הרבה יותר מרק בזבוז זמן. עם הווירוסים שמתחבאים שם ושלל ההזדמנויות לקנות גלולות שרק יגדילו את החור בכיס זה בטח לא עושה לכם טוב, תוך כדי שמישהו מרפד את הכיסים מהסבל שלכם. למזלנו, הכנסת העבירה תיקון לחוק התקשורת שמאפשר לנו לתבוע את מי ששולח לנו דואר זבל, בדואר אלקטרוני, בסמסים, בשיחת טלפון וגם בדואר רגיל. בנוסף לקנס על העבירה הפלילית, החוק מחייב פיצוי של אלף ש"ח על כל פריט זבל שקיבלתם מהשולח, בלי הוכחת נזקים. אז, אם נמאס לכם מהעמותה לשקר כלשהו, תעקבו אחרי השלבים הבאים, ואולי תראו קצת כסף מהטרדה.
מתי זו פרסומת חוקית ומתי ספאם?
כדי לתבוע מישהו על שליחת דואר-זבל, אתם צריכים להוכיח שהתרחשה עבירה על פי החוק. לכל ארגון מותר לשלוח לכם פרסומת, אם מתקיימים התנאים הבאים:
1. מסרתם את פרטיכם בעבר למפרסם, הודיעו לכם שהפרטים ישמשו בכדי לשלוח לכם פרסומות ולא סירבתם.
2. המפרסם ביקש שתאפשרו לו לשלוח פרטי פרסום ואישרתם.
3. בפרסומת מצוין במפורש שמדובר בהודעה פרסומית.
4. בגוף הפרסומת מופיעים שם המפרסם ודרך יצירת קשר.
5. מצוין במפורש שאפשר לשלוח סירוב לקבל עוד פרסומות מאותו מפרסם, בלי לשלם על הודעת הסירוב מלבד עלות המשלוח.
אם אחד מהדברים האלה לא התקיים, אפשר להגיש תביעה פלילית נגד המפרסם – אבל לא זה מה שיביא לכם את הכסף. כדי לעשות את זה, אתם צריכים להוכיח שלושה דברים:
1. שקיבלתם דואר זבל.
2. שהדואר הגיע מהמפרסם שאתם רוצים לתבוע.
3. שהדואר נשלח בניגוד לחוק – כלומר, בלי לבקש את רשותכם ו/או אחרי ששלחתם סירוב לקבל פרסומות נוספות.
אז, קיבלתם את "פתרון או פטורין"? תגללו למטה, תסתכלו על הכתב הקטן ותשלחו תשובה עם סירוב לקבל דוא"ל נוסף מהחברה. תשמרו את שני הדוא"לים במקום שתמצאו שוב.
זה יחסית קל להוכיח עם דוא"ל – פשוט שומרים על העתק של דוא"ל הזבל שקיבלתם ושל דוא"ל התגובה. אם אתם רוצים ללכת על בטוח, תשלחו את מכתב הסירוב בדואר רשום תוך תיעוד בדואר עם העתק של המכתב שנשלח, או שתקליטו את השיחה בה אתם מתקשרים ומסרבים לקבל דואר זבל נוסף. שימו לב שתצטרכו להודיע שאתם מקליטים את השיחה, כדי לא להיות חשופים לתביעה על זה.
אם הוכחתם את כל זה – מצוין, יש לכם עילה לתביעה. לכו לבית המשפט לתביעות קטנות, כדי לעשות את זה מהיר ופשוט. האיגוד הישראלי לאינטרנט מציע כתב תביעה לדוגמה. על הדרך, אתם יכולים גם להגיש תלונה פלילית במשטרה. אם תרצו, תוכלו להגיש גם תביעה ייצוגית – אבל זה מומלץ רק במקרה שבו לנתבע יש כיסים עמוקים ומאיפה לשלם.
אגב הנתבע, אתם יכולים לתבוע גם את חברת הפרסום, וגם את החברה עבורה הפרסום מתבצע. במקרה שלנו, תוכלו לתבוע גם את העמותה לשגשוג וביטחון במזרח התיכון ואם תרצו להוכיח קשר אליהם, תוכלו לתבוע גם את הכנסיה הסיינטולוגית. להם יש כיסים מאוד עמוקים, אז אין סיבה להתבייש עם הסכומים. הסיינטולוגים הם לא מאהובינו, וספאם זו אחת מהמכות הגדולות של האינטרנט. עכשיו, כשהחוק מאפשר לנו לנקום, אין סיבה לרחם עליהם.
בהכנת הכתבה עזר עו"ד חיים רביה.