אתר הבשמים המזויף, BsamimIL, הורד מהרשת היום (ה') בעקבות הפרסומים ב-mako ובפאולה וליאון בקשת 12, לא ברור אם באופן קבוע או זמני. באתר זה נעקצו עשרות או אפילו מאות ישראלים, לאחר שהתפתו לרכוש בשמים במחירים אטרקטיביים - אך גילו שחייבו אותם באלפי שקלים, בלי שהם מקבלים את הסחורה שהזמינו.
ההונאה עובדת כך: לאחר שתבחרו את המוצר שתרצו לקנות ותמלאו את פרטי האשראי שלכם, אשר יישמרו במערכת של האתר, בעלי האתר יפנו אליכם בוואטסאפ בתואנה שהם צריכים מכם קוד בן 6 ספרות כדי לאשר את העסקה. מדובר למעשה בקוד (שחברות האשראי מזהירות מלשתף אותו) שדרכו הם יחייבו אתכם באלפי שקלים דרך אתרים של העברות כספים. באופן זה, ליטל רצתה לקנות בושם ב-475 שקלים וחויבה ב-4,000 שקלים.
על פי חוקר הסייבר מאור דיין, מאחורי האתר עומדים ישראלים, אשר הפעילו בעבר גם אתר מזויף למכירת צעצועים, אתר למכירת ציוד ספורט בשם ספורטוניסט, שעדיין פעיל ברשת, ואת אתר הבשמים בשמות שונים לאורך השנים. בגלגולו האחרון הוא נקרא bsamimIL, אך לפני כן נקרא Bosemline, Bosem x ועוד.
לחברות האשראי אין יותר מדי מה לעשות ברוב המקרים, מכיוון שהגולשים העבירו את הקוד הסודי המאשר את העסקה והופך אותה ללגיטימית כביכול. מדובר בקוד עם תוקף קצר, ולכן אפשר לראות שבעלי האתר מבקשים אותו יותר מפעם אחת בהודעות - או כדי לחייב כפול או כי הרוכשים לא ענו להם בזמן ותוקפו פג.
- כשאתם רואים אתר שאתם לא מכירים עם מחירים אטרקטיביים, גם אם הוא קופץ ראשון בחיפוש בגוגל (לעיתים בקידום ממומן), עשו בדיקה על האתר. חפשו את עמודי הפייסבוק והאינסטגרם שלו, בדקו אם יש ביקורות ואם הן נראות אמיתיות או מזויפות. אם אתם לא בטוחים, אתם יכולים להתייעץ בקבוצת בטוחים אונליין בפייסבוק.
- אל תעבירו לעולם אף קוד שאתם מקבלים מחברת האשראי או לחילופין מהג'ימייל או וואטסאפ שלכם. אלה קודי אבטחה שנועדו רק עבורכם.
- אם נפלתם קורבן לעוקץ מסוג זה, במשטרה מבקשים שתבואו להתלונן כדי שיבינו בתופעה רחבה ולא במקרה פרטני, לכן קשרו את זה לתלונה שכבר הוגשה, שמספרה הוא 36435/2023 (התלונה של ליטל).