
מחאת רשת חדשה צוברת תאוצה מאז אתמול בעקבות האלימות הגואה בחברה בערבית. שני צעירים נורו למוות אתמול - עלאא סרסור בן ה-25 במהלך חתונה בטייבה ופאדי גריפאת בן ה-24 כשישב במכוניתו בכפר זרזיר. בכך מספר קורבנות האלימות בחברה הערבית עלה ל-88 מתחילת השנה.
בעקבות הרציחות אתמול, החלה מחאת רשת חדשה בטוויטר תחת ההאשטאג "#חיי ערבים חשובים" (בנוסף לאחד באנגלית - #ArabLivesMatter ואחד בערבית - #حياة_العرب_مهمه), שהפכה כבר לוויראלית עם יותר מ-3,000 ציוצים בנושא מאז אתמול.
בין המצייצים, יהודים וערבים, היו גם חברי הכנסת ממרצ מוסי רז ומיכל רוזין. הרבה מהביקורת של הגולשים הופנתה כלפי המשטרה והשר לביטחון פנים, עמר בר לב, על כך שהם לא עושים מספיק כדי לעצור את הפשיעה בחברה הערבית. היו כאלה שגם השוו בין המבצע המהיר לתפיסת המחבלים שברחו מכלא גלבוע לאוזלת היד, לטענתם, בטיפול בנושא האלימות במגזר הערבי.
אי אפשר להמשיך כך יותר.
— LiLu (@LiLuArdan) September 21, 2021
אנשים נרצחים פה, זה לא הגיוני
כמו שידענו לתפוס אסירים נמלטים, כך נדע לטפל גם בזה@omerbarlev@naftalibennett@yairlapid#חיי_ערבים_חשובים
עלא סרסור בן 25 שנרצח אמש בטייבה הוא הנרצח ה88 מתחילת השנה.
— Mossi Raz | מוסי רז | موسي راز (@mossi_raz) September 21, 2021
רצח אזרחים הוא בלתי נסבל.
כמו שתפסו שישה אסירים נמלטים יש לתפוס את רוצחי 88 האזרחים.#חיי_ערבים_חשובים
#חיי_ערבים_חשובים https://t.co/BaLBuZV3ca
— Muli Segev (@mulisegev) September 21, 2021
החתן הערבי תוהה בקול אם נכון לקיים את חתונתו.
— Fadi Maklada פאדי מקלדה (@FMaklada) September 20, 2021
השוטר הערבי זז באי נוחות, כי אם ירו על ניצב ועולם כמנהגו נוהג, אז מה איתו?
האמא הערבייה, בשעת לילה מתהפכת במיטה כי בנה מחוץ לבית, אולי עם חברים ואולי בדרכו הביתה, אבל מי מאיתנו עוד יכול להבטיח לה שהוא לא הבא?#חיי_ערבים_חשובים #עד_88
העיתונאית והבלוגרית שירין פלאח סעב הייתה זו שיזמה את ההאשטאג. "עוד לפני שמתחילים ביישום, התופעה הזו צריכה להדאיג כל אזרח/איש ציבור/איש תקשורת. גם לאנשי תקשורת יש אחריות להתייחס לכך במהדורת החדשות, בשיח הציבורי. לראות בערבים כשווים ולהתייחס לבעיות שלהם באופן שווה", כתבה.
#חיי_ערבים_חשובים #Arab_lives_matter
— Sheren Falah Saab|شيرين فلاح صعب (@FalahSaab) September 21, 2021
אני זו שיזמתי את ההאש טאג כי עוד לפני שמתחילים ביישום, התופעה הזו צריכה להדאיג כל אזרח/איש ציבור/איש תקשורת.
גם לאנשי תקשורת יש אחריות להתייחס לכך במהדורת החדשות, בשיח הציבורי.
לראות בערבים כשווים ולהתייחס לבעיות שלהם באופן שווה
שם המחאה זהה ל-black lives matter, המחאה נגד אלימות משטרתית וגזענות ממוסדת כלפי שחורים בארה"ב. תחילתה של התנועה בשנת 2013, אבל היא עלתה לכותרות במאי 2020 לאחר שג'ורג' פלויד נחנק למוות בידי השוטר דרק שובין במיניאפוליס.
השר לביטחון פנים בר-לב הגיב למחאת הרשת בסדרת ציוצים בטוויטר. הוא התייחס לכך שביומו הראשון בתפקיד הכריז שהיעד המרכזי של המשרד שלו ושל משטרת ישראל הוא להתמודד עם הפשיעה ברחוב הערבי ולמגר אותה, יחד עם זאת, הוסיף: "בואו נשים את הקלפים על השולחן - לא מדובר רק במשפחות פשע, מדובר בתופעה רחבה המובלת על ידי קיצונים שתפסה לה שליטה ברחוב הערבי ובאה לידי ביטוי בין היתר בנשק בלתי חוקי הנמצא בידי עשרות אלפי ויותר בתים /משפחות/בודדים. ברחוב הערבי. אז שלא נתבלבל. ואיפה הייתם אתם מנהיגים ומובילי דעה במגזר? סדרי עולם לא יתהפכו בתוך 100 ימים". בסופו של דבר הכריז בר-לב: "בשבועות הקרובים יעבור התקציב ונוכל להעלות הילוך. 1,100 שוטרים יגויסו ויופנו לכך, תחנות ונקודות משטרה יעובו, השב״כ יסייע. אני לא אוותר".
עשרות שנים של הזנחה, התעלמות ופחד להיכנס לעובי הקורה של בעיות המגזר הערבי, וההנחה שרווחה ש״כל עוד הם הורגים אחד את השני, אז זו בעיה שלהם״.
— עמר בר-לב (@omerbarlev) September 21, 2021
ב100 ימי הראשונים בתפקיד עשיתי יותר משנעשה בעשרות השנים האחרונות בהתמודדות עם הפשיעה במגזר הערבי.
כן, #חיי_ערבים_חשובים #Arab_Lives_Matter>>
תגובות