בחודשים האחרונים הפכו מנועי הבינה המלאכותית לפופולריים מתמיד, ומשתמשים רבים עושים שימוש ב-Chat GPT, דאלי ועוד מנועי AI פופולריים. בעוד שהדיון על האם מנועי הבינה המלאכותית יבטלו בעתיד צורך באנשי מקצוע כמו מעצבים, כותבי תוכן ועוד נמשך, כעת החברות שמפעילות את המנועים הללו עלולות לשלם פיצויים של מיליוני דולרים.
שלוש אמניות בעלות שם בינלאומי הגישו לאחרונה תביעה נגד החברות Stability AI ו-Midjourney שיצרו את מנועי הבינה המלאכותית הפופולריים Stable Diffusion ו-Midjourney בהתאמה, וכן נגד הרשת החברתית DeviantArt המאפשרת לאמנים להציג את עבודותיהם אונליין. לאחרונה יצרה הרשת מנוע בינה מלאכותית משלה בשם DreamUp, שעומד במרכז התביעה גם כן.
האמניות, המאיירת שרה אנדרסן, הציירת קלי מק'קרנן ויוצרת התוכן קארלה אורטיז, טוענות שהחברות הפרו את זכויות היוצרים שלהן וכן של מיליוני אמנים אחרים על ידי כך שהכשירו את כלי הבינה המלאכותית שלהם לעשות שימוש במיליארדי תמונות שמופיעות ברשת ללא הסכמת האמנים המקוריים שיצרו אותן. נסביר שמנועי AI מתבססים על חומרים שכבר קיימים ברשת במסות אדירות במטרה ליצור חומרים חדשים - בין אלו טקסטים, תמונות ועוד. כך לדוגמה, מודלים של AI המייצרים תמונות יש מאין עושים שימוש במיליארדי תמונות שנאספו מהאינטרנט. למעשה, באופן זה הם משכפלים את הסגנון של האמנים שיצרו את התמונות הללו, שלרוב אינם מודעים לכך.
1/ As I learned more about how the deeply exploitative AI media models practices I realized there was no legal precedent to set this right. Let’s change that.
Read more about our class action lawsuit, including how to contact the firm here: https://t.co/yvX4YZMfrG
התביעה הוגשה על ידי עורך הדין מתיו באטריק ומשרד עורכי הדין ג'וזף סאברי מסן פרנסיסקו, המתמחה בתיקי הגבלים עסקיים ותביעות ייצוגיות. התביעה מצטרפת לתביעות נוספות שהוגשו בחודשים האחרונים נגד יצרניות מנועי בינה מלאכותית, בין היתר החברות מיקרוסופט, GitHub ו-OpenAI (החברה שמאחורי השירות הפופולרי Chat GPT) בתיק דומה הנוגע למודל התכנות AI CoPilot שעושה שימוש במיליארדי שורות קוד שנאספו מהאינטרנט.
״ככל שלמדתי יותר על האופן שבו נוהגים כלים נצלניים של בינה מלאכותית, הבנתי שאין לכך תקדים משפטי שמאפשר להם את הזכות הזאת. בואו נשנה את זה״, כתבה אורטיז בחשבון הטוויטר שלה. עורך הדין באטריק הוסיף וכתב בבלוג העוסק בתביעה: ״זהו צעד נוסף לקראת הפיכת כלי הבינה המלאכותית להוגנים ואתיים". לדבריו, היכולת של כלים כמו Stable Diffusion "להציף את השוק במספר בלתי מוגבל של תמונות מפרות זכויות יוצרים, תגרום לנזק קבוע לשוק האמנות בכלל ולאמנים עצמם".
מנגד, החברות שמפעילות את כלי הבינה המלאכותית הללו טוענות שמדובר בשימוש הוגן לרווחת הציבור. השאלה כעת תעמוד לפתחו של בית המשפט, שיצטרך להכריע בסוגייה באמצעות מומחים מהתחום. כמו כן, נטען שהתביעה שהגישו האמניות ספגה מכילה אי דיוקים טכניים בכל הקשור לעבודתם של מנועי הבינה המלאכותית, מה שעלול להחליש את הטענות גם כן.