אחת הביקורות הנפוצות על האקדמיה היא על כך שהיא לא באמת מכינה את הסטודנטים לחיים האמיתיים ולא נותנת להם מספיק הכשרה מעשית. אולם ייתכן כי הביקורת מחלחלת: באוניברסיטת בר אילן החלו לשלב השנה, לראשונה בישראל, תוכנית הכשרה מעשית מטעם מיקרוסופט כחלק ממסלול הלימודים לתואר ראשון ושני.
באוניברסיטה מסבירים כי כיום רבים מהסטודנטים שמסיימים את מסלול הלימודים, לעיתים אף בהצטיינות, לא מצליחים להתקבל לעבודה בשוק ההייטק המבוקש בשל היעדר ניסיון. ההכשרה החדשה היא חלק ממסלול הלימודים במסלול לניהול טכנולוגיה ללא עלויות נוספות מלבד שכר הלימוד, שבסיומה הסטודנטים יקבלו שתי נקודות זכות לתואר ותעודת הסמכה בינלאומית ממיקרוסופט.
"דו"ח מבקר המדינה בחן את רמת ההשפעה של האקדמיה על התעשייה. המדינה מסבסדת את האוניברסיטאות, ואם לומדים משהו שאין לו השפעה על הכלכלה, לא על אתגרים חברתיים או כלכליים, המדינה לא צריכה לתמוך בכך. המדינה בודקת מה חוזר אליה למשק ומה כושר היכולת של סטודנט למצוא עבודה לאחר סיום התואר. זו הסיבה שהחלטנו ללכת על הפרויקט המשותף עם מיקרוסופט", מסביר ל-mako עידן שער, מוביל תכנית "מוכנים להייטק" באוניברסיטת בר אילן.
הסטודנטים לומדים בקורס חומר תיאורטי לצד מעשי. "הם צריכים לעבור שלושה מבחנים: מבחן קבלה לקורס, מבחן סוף קורס ומבחן הסמכה. יש כבר מקרים רבים שסטודנטים במהלך הלימודים כבר מוצאים עבודה בתחום שלהם", אומר שער.
"בנוסף, כאוניברסיטה אנחנו מטפלים גם בתת ייצוג כמו אוכלוסייה חרדית, ערבית, תושבי פריפריה, הקהילה האתיופית ועוד. אנחנו מסייעים להם בצורה של שיעורי העשרה, הכנה לראיונות, עובדים עם חברות במשק שמוכנות לתת מקום לאוכלוסיות בתת ייצוג ועוד. אלו אנשים שרמת הסיכוי שלהם להתקבל למיקרוסופט היא אפס, אבל אם מישהו כן יתקבל לעבודה, ולמחרת הוא יביא חבר מהפריפריה, אז ככה תיווצר השפעה גדולה יותר. מיקרוסופט אפילו עוזרים לסטודנטים לכתוב קורות חיים בלינקדאין", מספר שער.
במיקרוסופט מספרים כי מעל 1,000 סטודנטים כבר עברו אצלם בקורסים מאז תחילת השנה. "אנחנו מאפשרים גם סמסטר קיץ מזורז. המטרה לתת קורסים בתחומים שהיום מאוד נדרשים, כמו ענן, סייבר, בינה מלאכותית. שם התוכנית 'מוכנים להייטק', וכשמה כן, המטרה היא להכין את הסטודנטים ברמת ההכשרות וברמת ההסמכות", אומר ערן גופר, מנהל מגזר החינוך במיקרוסופט ישראל.
מי מלמד באקדמיה מטעם החברה?
גופר: "יש לנו חברה שמעבירה את הידע מבחינתנו. הם שותף הדרכה מורשה של מיקרוסופט, ויש גם מעורבות שלנו למשל במפגשי העשרה. המרצים עוסקים בתחום שנים רבות".
במה זה שונה מקורס רגיל?
"הוא עובר מעבר לפן התיאורטי. הסטודנטים לומדים מה זה ענן ציבורי, מערכות מידע וכדומה. הם מגיעים לפרקטיקה. הם מקבלים סביבת התנסות שאחרת היו צריכים לשלם על כך. בסביבה הזו עושים תוצרים כמו בניית אפליקציה למשל".
הם יכולים לעבוד אחר כך אצלכם?
"בהחלט, ההסמכות האלו מאפשרות סיכוי טוב יותר להתקבל אלינו לחברה או אפילו לחברות אחרות. תעודת הסמכה של מיקרוסופט עוזרת בחברות רבות. נפתחות להם דלתות ואפשרויות. תהיה להם דריסת רגל וקבלה לשוק העבודה בצורה קלה וטובה יותר".