מדינת אלבניה הודיעה אתמול (שבת) על איסור לשנה אחת על טיקטוק, הרשת החברתית הסינית שבקרוב תיאסר להורדה גם בארה"ב, אם בית המשפט לא יבטל שם את החוק. החוק החדש הגיע בעקבות מותו של נער בחודש שעבר, שעורר חשש מהשפעת הרשת החברתית על ילדים.

האיסור הוא חלק מתוכנית רחבה יותר להפוך את בתי הספר לבטוחים יותר וייכנס לתוקף בתחילת השנה הבאה, כך לפי ראש הממשלה אדי ראמה, לאחר שנפגש עם קבוצות הורים ומורים מודאגים. "למשך שנה אחת, נסגור את הרשת לחלוטין עבור כולם. לא יהיה טיקטוק באלבניה", אמר ראמה.

ראמה האשים את הרשתות החברתיות, ובפרט את טיקטוק, בעידוד אלימות בקרב בני נוער בבתי הספר וסביבתם. החלטת ממשלתו מגיעה לאחר שתלמיד בן 14 נדקר למוות בנובמבר על ידי תלמיד אחר. כלי תקשורת מקומיים דיווחו כי התקרית קרתה לאחר ויכוחים בין שני הנערים ברשתות החברתיות. כמו כן, הופיעו סרטונים בטיקטוק של קטינים שתומכים ברצח.

"הבעיה היום היא לא הילדים שלנו, הבעיה היא אנחנו, הבעיה היא החברה שלנו, היא טיקטוק וכל האחרים שלוקחים את הילדים שלנו כבני ערובה", אמר ראמה. טיקטוק הגיבה כי היא מבקשת "הבהרות דחופות" מממשלת אלבניה. "לא מצאנו ראיות לכך שלרוצח או לקורבן היו חשבונות טיקטוק, ודיווחים רבים אישרו למעשה שסרטונים שהובילו לאירוע הזה פורסמו בפלטפורמה אחרת, לא טיקטוק", אמר דובר החברה.

הרשויות הקימו שורה של אמצעי הגנה שונים בבתי הספר, החל מנוכחות משטרתית מוגברת, תכניות הדרכה ושיתוף פעולה הדוק יותר עם ההורים. ראמה אמר כי אלבניה תעקוב אחר איך החברה ומדינות אחרות יגיבו לסגירה של שנה לפני שתחליט אם לאפשר לחברה לחדש את פעילותה באלבניה.

לא כולם הסכימו עם ההחלטה של ​​ראמה לסגור את טיקטוק. "ההחלטה הדיקטטורית לסגור את הרשת החברתית היא מעשה חמור נגד חופש הביטוי והדמוקרטיה", אמרה אינה ז'ופה, מחוקקת מהאופוזיציה. "זהו מעשה אלקטורלי טהור וניצול לרעה של כוח כדי לדכא החרות שלנו". בשנה הבאה יתקיימו במדינה בחירות לראשות הממשלה.

מספר מדינות אירופה כולל צרפת, גרמניה ובלגיה הטילו הגבלות על שימוש ברשתות חברתיות בקרב ילדים. באחד החוקים הנוקשים בעולם נגד חברות הטכנולוגיה הגדולות, אוסטרליה אישרה בנובמבר איסור מוחלט על רשתות חברתיות לילדים מתחת לגיל 16. בנוסף, כאמור ב-19 לינואר אמור להיכנס לפועל החוק שיחייב את גוגל ואפל להוריד את טיקטוק מחנות האפליקציות שלהן בארה"ב, זאת במידה שבית המשפט העליון לא יבטל את החוק.