ביום שישי רעידת אדמה בעוצמה 7.7 פקדה את מיאנמר והורגשה גם בבירת תאילנד. בבנגקוק פונו בניינים, מגדל בבנייה קרס ופועלים נלכדו בהריסות. כבר במוצאי השבת הגיע צוות ישראלי של חברת קמרו-טק (Camero-Tech) כדי לסייע במאמצי החילוץ, אפילו לפני המשלחת של פיקוד העורף. החברה של איש העסקים סמי קצב פיתחה טכנולוגיה שרואה דרך קירות, ובאמצעותה הצליחו לאתר ניצול ראשון בעומק של כ-5 מטרים בתוך ההריסות של הבניין שקרס.

בשיחה עם mako מבנגקוק מספר אילן אברמוביץ, סמנכ"ל שיווק מכירות קמרו-טק, כי הם נמצאים באתר ההריסות של בניין בן יותר מ-30 קומות שהיה בבנייה. "מי שלכוד כאן הם פועלים שעבדו בבניין, לא משפחות. נכון לרגע זה יש עוד כ-60 נעדרים, והוציאו מכאן כבר כעשרה מתים. אחרי שעלינו לראש ערימת ההריסות עם הציוד שלנו, הצלחנו בעזרת המערכת לאתר אותות חיים, והכוחות המקומיים שלפו בן אדם בחיים", הוא מספר נרגש.

מדובר ביוזמה עצמאית של קמרו-טק, שנעשית במימון פרטי ובהתנדבות מצדם. החברה עובדת ב-57 מדינות, ביניהן גם תאילנד, ויש להם משרד מקומי שאיתו תיאמו את הגעתם לאתר, שכללה גם ליווי משטרתי.

אברמוביץ מסביר שכרגע הסיכוי להוציא ניצולים הוא כבר מאוד קטן. "מגדירים גולדן טיים של עד 24–48 שעות אחרי רעידת האדמה, וזה כבר קרה בשישי. אנחנו פה מעבר לזה, כי אנחנו רוצים לא לעזוב לפני שמגיעים לידי מסקנה שזה המצב. גם ייקח זמן לפנות הריסות של עשר קומות. מי שקבור למטה, לצערנו הרב אין לו סיכוי. חם פה ולח פה, זה לא בדיוק עוזר לשרידות".

אין זו זירת האסון הראשונה שהמערכת של קמרו-טק מופעלת בה. אברמוביץ מספר כי החברה השאילה את הציוד שלה לפיקוד העורף ברעידת האדמה בטורקיה, ובאמצעותו הצליחו לחלץ אנשים בחיים. הציוד היה גם בשימוש של הצבא המקסיקני ברעידת האדמה במקסיקו סיטי ב-2017.

איך הטכנולוגיה פועלת?

אברמוביץ מסביר: "מדובר בסוג של רדאר שעובד בהספקים מאוד נמוכים, כלומר אפשר להפעיל אותו בכל מקום. הוא משדר גלי רדיו, פוגע באובייקטים ומוחזר. המערכת עושה אנליזה של המידע שחוזר מהרדאר הזה, ויש לה יכולת להבחין בתזוזה, של נשימה למשל, וגם אינדיקציה של עצמים סטטיים".

רעידת אדמה בתאילנד, המשלחת של קמרו-טק (צילום: קמרו טק)
רעידת אדמה בתאילנד, המשלחת של קמרו-טק | צילום: קמרו טק

בחברה שקיימת כבר 20 שנה והוקמה על ידי אמיר בארי, מנכ"ל ומייסד, יש 26 עובדים, רובם אנשי פיתוח. החברה מתעסקת בהצלת חיים, כך לדבריה, וכעת מתמקדת בפיתוח של מערכות לאיתור סרטן השד בגלי רדיו. "זאת מערכת שתהיה יותר נגישה ויותר נוחה גם לנבדק וגם לבודק", אומר אברמוביץ. "מדובר בגלי רדיו בעוצמות כמו שאת מפעילה טלפון סלולרי ואפילו פחות, על זה הדוקטורים שלנו וכל הצוות משקיעים את מרב המאמצים".

איך היו התגובות בתאילנד?

"בתאילנד יודעים להעריך אנשים שבאים לעזור להם, הם אנשים מאוד צנועים ומאוד נחמדים. אנחנו זוכים פה לתהודה טלוויזיונית משמעותית והכרת טובה מהמושל של בנגקוק, שפגשתי אתמול יחד עם הסגנית שלו. כל המציל נפש אחת, כאילו הציל עולם מלא, לא רק לישראל".

פגישה עם מושל בנגקוק, קמרו טק (צילום: קמרו טק)
פגישה עם מושל בנגקוק, משמאל: אילן אברמוביץ, סמנכ"ל שיווק מכירות קמרו טק | צילום: קמרו טק

מה עם ישראל? המערכת שלכם פעלה פה גם?

"הטכנולוגיה לא נמצאת בשימוש פיקוד העורף, אבל חברנו לצוות שלהם שהגיע יום אחרינו. הם עושים פה סריקה של האתר, ואנחנו מקווים מאוד שכתוצאה מההצלחה הגדולה שיש פה, גם הם יאמצו את הטכנולוגיה הזאת, שכבר אומצה ב-57 מדינות בעולם. משתמשים בה צבאות, לוחמה בטרור, כוחות מיוחדים וכוחות חילוץ והצלה".