"אין לי ספק שבסוף גוגל ופייסבוק ישלמו מס בישראל, השאלה כמה מליארדים נפסיד עד שזה יקרה", כך אומר היום ל-NEXTER עו"ד גיא אופיר, ששלשום הרים מול משרדי גוגל ישראל בלון ענק שדרש שהחברה תשלם מיסים בישראל, בתשובה לשאלה אם למהלך הזה יש סיכוי מול חברת ענק כזו. "אם נשאיר את זה לבירוקרטים של רשות המיסים, זה יקח לפחות 10 שנים. אם בזכות המאבק הזה נקצר ולו שנה או שנתיים מהזמן שיקח לבירוקרטים הללו לזוז - כבר חסכנו למדינה כמה מליארדים".
את הצפלין שריחף ביום ראשון מעל צומת יגאל אלון-דרך השלום היה קשה מאוד לאלפי הנהגים שחלפו באיילון ובכבישים אחרים בסביבה לפספס, ותמונות רבות שלו עלו לרשתות החברתיות. אבל מעבר לכך, לא ברור מה השיג התעלול.
אילו תגובות קיבלת עד עכשיו למהלך הצפלין? האם גוגל עצמה או מישהו מטעמה דיבר איתך? "הקהל לא היה עובדי גוגל, אלא ההנהלה", עונה אופיר. "אני מעריך שגוגל תגיב אישית נגדי, בין אם במסגרת מהלך אגרסיבי שלילי נגדי שלא יכלול את טביעות האצבע של גוגל ובין אם במסגרת הגשת תביעות השתקה נגדי". הוא מוסיף כי מידע שהגיע אליו מצביע על כך שגוגל ישראל קיבלה החלטה "להמתין עד חלוף הסערה, מתוך הנחה שאם יגיבו כעת, הם יתדלקו את הבאז ויאריכו אותו".
התגובה היחידה שגוגל כן מסרה בנושא היתה לתקשורת, וזה מה שאמרו בחברה: "ממשלות קובעות את חוקי המס, רשויות המס אוכפות את החוק, וגוגל ממלאה אחר החוקים בכל מדינה בה אנחנו פועלים, כולל בישראל".
מלבד תשומת הלב העתידית של גוגל, זכה אופיר לפחות לאוהד אחד מקרב המחוקקים, בדמות חבר הכנסת יואב קיש מהליכוד, שהצטרף למהלך ו"התגייס למאבק חשוב זה". אופיר מקווה "לגייס עוד חברי כנסת ופונקציונרים שיכולים לסייע".
כידוע, בחברות הרב-לאומיות ובימין הכלכלי לא תומכים בדרישות של אופיר, ואומרים שדרישה מחברות לשלם מיסים כמו כל עסק בישראל תבריח אותן מהארץ. תרחיש כזה כבר כמעט קרה לכאורה עם אינטל, שאיימה בשנים האחרונות להעביר את מרכז פעילות השבבים שלה לאירלנד אם המדינה לא תסבסד את הרחבת ושדרוב מפעליה המקומיים. לא ברור עד כמה רציני היה האיום, אך הממשלה התקפלה בסוף והעניקה לחברה הטבות בגובה כ-1.3 מיליארד שקל, ואינטל העבירה רק כמה עשרות בודדות של עובדים לאירלנד (לעומת כ-10,000 עובדי החברה שנשארו בארץ).
מה אתה חושב על האיום הזה של הימין הכלכלי? "ישראל היא שוק חשוב, לא יכול להיות פה וואקום. אם גוגל תסגור מחר בבוקר את כל השירותים שלה, חיש מהר תצוץ פה חברה טכנולוגית אחרת אשר תספק מוצרים חלופיים, ואם תצליח בשוק הישראלי היא עלולה להוות איום גם על תאגיד ענק כגון גוגל. דמיין מצב שגוגל נעלמת מהשוק הישראלי, האם יאהו או מיקרוסופט לא ירוצו לרכוש את החברה הישראלית שתצליח לספק מוצר חלופי?!", שואל אופיר, שכנראה שוכח שאם תהיה נטישה של ישראל בעקבות שיקולי בירוקרטיה ומסים, סביר שגם המתחרות של גוגל ינהגו כמוה ויבצעו בישראל רק רכישות שאחריהן מגיע רילוקיישן לעובדים, כפי שקרה בעשרות אקזיטים בשנים האחרונות, שווייז היא היוצא מן הכלל שלהן.
לאופיר חשוב לבדל בין המצב של גוגל בישראל למצבה בספרד, בה בחרה לסגור את שירות החדשות לאחר שחויבה לשלם לאתרי החדשות המופיעים בחיפושים. הוא טוען כי השוואה בין המקרים היא דמגוגיה. "גוגל סגרה שירות שלא היה בעל חשיבות עבורה, אך הסב נזק כבד לאתרי החדשות בספרד. אנשים לא מבינים שאם הניו-יורק טיימס כמעט פשט את הרגל בגלל גוגל ניוז, זה איום על הדמוקרטיה. מה עדיף, שגוגל תהיה הפלטפורמה להפצת החדשות או אתרים ישראלים, שאנשיהם התחנכו בישראל וחשים מידה מה של מחוייבות ושייכות לחברה הישראלית?".
אופיר גם מרגיש צורך להפריך את הטענה שגוגל משלמת מסים, רק לא בישראל. "גוגל ופייסבוק לא משלמות מס גם באירלנד. הן עובדות בשיטת תכנון מס הקרויה סנדביץ אירי עם סנדביץ הולנדי" הוא אומר בתגובה לכתבה בה הסברנו שלשוםאיך רווחי גוגל עוברים לאירלנד וכך לא מחויבים במסים בישראל. "למעשה, כל הסכפים של גוגל ופייסבוק מגיעים למשרדי עורכי דין באיי הבהאמה, מקלט מס מוכר. לכן, המס האפקטיבי שגוגל ופייסבוק משלמות על הכנסותיהן בישראל הוא עשרוני וקרוב לאפס. בנוסף, גוגל ופייסבוק פועלות בישראל, מקיימות בישראל כנסים ופגישות מכירה וסולקות כרטיסי אשראי ישראלים מקומיים. הכי חשוב - גוגל ופייסבוק מתחרות בגופים ישראלים וגוזלות הכנסה מחברות ישראליות משלמות מס. לכן, ראוי שכספי המיסים ייכנסו לקופה הישראלית, ולא לכל קופה אחרת".
הצפלין, מבחינת אופיר, הוא רק שלב בדרך - לא הראשון ובוודאי שלא האחרון. הוא מציין כי כבר ב-2013 הגיש עתירה לבג"ץ נגד רשות המיסים, על חוקי המס המאפשרים דווקא לחברות גדולות לשלם פחות או לא לשלם בכלל בעוד עסקים קטנים כורעים תחת העומס. העתירה נמחקה ב-2014 לאחר שהרשות התחייבה להוציא הנחיות חדשות "בקרוב" - אך בשנתיים שעברו מאז יצאה רק טיוטה שלא נחתמה. "להערכתי, עד סוף החודש נסיים להכין עתירה שנייה לבג"ץ נגד רשות המיסים. אם הטיוטה תיחתם, גוגל ופייסבוק יחוייבו בתשלום מס בישראל. כל מה שצריך הוא שר אוצר אמיץ אחד, שיחתום. אבל יותר קל לרוץ אחרי שיפוצניקים ושרברבים ולזעוק 'הון שחור', מאשר אחרי גוגל ופייסבוק".