המלחמה בין גוגל ואוסטרליה עולה שלב: ענקית הטכנולוגיה איימה בסוף השבוע שתחסום את מנוע החיפוש במדינה, אם תעבור הצעת החוק החדשה שבמסגרתה היא ופייסבוק יאלצו לחלוק את רווחיהן עם התקשורת המקומית.
החשש העיקרי של החברה הוא שהצעת החוק תכפה עליה לשלם גם עבור הצגת לינקים ותקצירים של אתרי חדשות. "השירות החינמי שאנחנו מציעים לתושבי אוסטרליה, והמודל העסקי שלנו, נבנו בהתאם ליכולת שלנו ליצור קישורים בין אתרים באופן חינמי", אמרה בכירה בגוגל אוסטרליה.
במהלך השימוע שהתקיים בסנאט בבירה קנברה ביום שישי האחרון, הזהירה הבכירה שהצעת החוק עדיין לא ניתנת לגישור במתכונתה הנוכחית, ותפגע בדרך שבה מיליוני משתמשים מחפשים תוכן ברשת. "אם הצעת החוק תעבור, לא תהיה לנו ברירה אלא להפסיק להציע את מנוע החיפוש של גוגל באוסטרליה. התוצאה תהיה רעה לא רק עבורנו, אלא לאוסטרלים עצמם, לשוק התקשורת ולעסקים הקטנים במדינה".
המלחמה המתרחשת כעת בין פייסבוק וגוגל לבין ממשלת אוסטרליה מתרחשת במקומות שונים בעולם באופן כזה או אחר. זאת, מאחר שענקיות הטכנולוגיה הצליחו לבסס מונופולים רבי עוצמה בתחום הפרסום שהובילו לירידה חדה בהכנסותיהם של אתרי חדשות. בשעה שבארה"ב מתנהלים שימועים והוגשו תביעות הגבלים עסקיים נגד החברות, באוסטרליה החליטו לפעול באמצעות הרשות המחוקקת. במסגרת החוק האוסטרלי, על ערוצי תקשורת לקיים משא ומתן עם גוגל ופייסבוק ולהגיע להסכם חלוקת רווחים תוך שלושה חודשים.
בעקבות האיום של גוגל, ראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון פרסם תגובה חריפה: "אוסטרליה קובעת את החוקים לגבי הדברים שניתן לעשות באוסטרליה. זה מתבצע בפרלמנט שלנו ועל ידי הממשלה שלנו, וזו הדרך שבה דברים עובדים באוסטרליה. אנשים שרוצים לעבוד במסגרת התנאים באוסטרליה מוזמנים לעשות זאת, אך אנחנו לאל עונים לאיומים".
הצעת החוק במתכונתה הראשונית עלתה לדיון בקיץ 2020 ועוררה התנגדות חריפה בקרב פייסבוק וגוגל, כשהאחרונה אף הציגה לגולשי מנוע החיפוש ויוטיוב מודעה שמזהירה מפני פעילות הממשלה. בעקבות התרסקות שוק התקשורת והלחץ הרגולטורי, גוגל יצרה אלטרנטיבה ופתחה מסלול תגמול למוציאים לאור (News Showcase), שבמסגרתו היא תשלם מיליארד דולר בשלוש השנים הקרובות. כעת גוגל מבקשת ליישם את התוכנית באוסטרליה באופן רשמי, ולשלם לכלי תקשורת נוספים מעבר לשבעה שעמם היא חולקת את רווחיה כבר כיום.