לפני כמה ימים הדהד בטוויטר ולאחר מכן בפייסבוק הציוץ שכתבה מאיה גרשוביץ בר: "היי, חברות הייטק, רוצות לגייס יותר סיניוריות? צאו בקמפיין שמודיע שאתן רוצות לגייס נשים בהריון. לא תאמינו כמה נשים מוצלחות ומנוסות מפחדות לחפש עבודה כי הן בהריון או מתכננות הריון".
גרשוביץ בר, בת 34 מרמת גן, נמצאת בזוגיות עם אורי, אימא לרעם (5) ושלו (5 חודשים), ועובדת כמפתחת תוכנה במטא (לשעבר פייסבוק). היא גם כותבת את הבלוג הטכני – "מאיה כותבת אלגוריתמים".
בחיפוש העבודה האחרון שלה היא הייתה בהריון עם שלו, חודש רביעי-חמישי. "המשפט ששמעתי הכי הרבה מקרובים וחברים שסיפרתי להם שאני מחפשת עבודה, היה 'מי ייקח אותך ככה?'", היא מספרת ל-mako. "לפעמים הניסוח היה קצת יותר נחמד, אבל זה היה הסנטימנט הכללי. למזלי, אני במקום בקריירה שבאתי לחיפוש עם הרבה ביטחון עצמי וגם הלכתי לחברות גדולות ומבוססות יחסית, אז הייתי בטוחה שלא תהיה לי בעיה להתקבל, ואכן התקבלתי לכמה חברות מצוינות. היחס שנתקלתי בו בראיונות היה תומך ומפרגן, אף אחד לא הרים גבה לגבי ההריון. בסוף בחרתי ללכת לפייסבוק ואכן קיבלתי יחס מדהים כל הדרך, גם בהריון וגם בחופשת לידה".
עם זאת, מה שגרם לה לכתוב את הציוץ שהפך לוויראלי היה דיון בקבוצת פייסבוק סגורה של מתכנתות בשם "באות", שם אחד הנושאים הנפוצים הוא תכנון קריירה סביב הריון. "יום אחד עלה עוד דיון בנושא והייתה שם מתכנתת מנוסה שכתבה שהיא לא תחפש עבודה בהריון, כי אף חברה לא תהיה מעוניינת בה. היא גם כתבה שאני הצלחתי להתקבל בהריון רק כי אני מבוססת ומוכרת בתעשייה. זה כל כך עצבן אותי. לא בגלל מה שהיא אמרה, אני יודעת שהמון מתכנתות מרגישות ככה. זה עצבן אותי כי אני יודעת שבשנים האחרונות יש טירוף גיוסים בארץ. כל החברות נואשות לגייס מתכנתים ומתכנתות מנוסים. והנה, קהל יעד מדהים שאשכרה מפחדות להתראיין לא כי הן לא טובות, אלא כי הן מרגישות שההריון מוריד מהערך שלהן יותר מדי. זה הרג אותי. אז זו בעצם הייתה הקריאה שלי לתעשייה - שימו לב את מי אתם מפספסים", מספרת גרשוביץ בר.
היי, חברות הייטק, רוצות לגייס יותר סיניוריות? צאו בקמפיין שמודיע שאתן רוצות לגייס נשים בהריון.
לא תאמינו כמה נשים מוצלחות ומנוסות מפחדות לחפש עבודה כי הן בהריון או מתכננות הריון.
היא הופתעה מהתגובות לציוץ, שפרץ את גבולות הטוויטר די מהר. "התגובות היו בגדול מאוד תומכות. הרבה נשים הסכימו איתי. הרבה מאוד חברות ניצלו את ההזדמנות כדי לפרסם שהן אכן מגייסות וישמחו לגייס נשים בהריון. כל כך התרגשתי לראות את זה כי זו לגמרי הייתה המטרה שלי", היא מספרת. "היו נשים שהגיבו שהן מרגישות לא בנוח עם הגישה הזו, שהן לא היו רוצות חס וחלילה להתקבל בגלל שהן נשים או כי הן בהריון ולא בגלל הכישורים שלהן. עכשיו ברור שזו לא הכוונה שלי. הייתי בצד המראיין במשך הרבה שנים ואני יודעת שאף חברה לא שוכרת מועמדות לא טובות מספיק בגלל מגדר, מצב משפחתי או כל סיבה אחרת. תופעה כזו פשוט לא קיימת. אני כן חושבת שזו האחריות של חברות ליידע בתהליכי הגיוס שלהן שהם ישמחו לגייס נשים גם*לפני, תוך כדי או אחרי הריון".
האם זה ייחודי להייטק?
"אני מגיעה מעולם ההייטק ולכן כותבת עליו. אני מניחה שבכל התעשיות נשים מפחדות לחפש עבודה בהריון ויעדיפו לעשות זאת בחופשת לידה או מאוחר יותר, מהנחה שזה מה שמעסיקים יעדיפו. המצב בהייטק ייחודי מכמה סיבות. יש תפיסה כזו שבהייטק אנשים עוברים עבודות כל שנתיים. במצב כזה חופשת לידה יכולה לייצג נתח גדול מתקופת העבודה כולה, אבל העובדה היא שזה לא מייצג נכון את המציאות. הרבה עובדות מעוניינות להגיע לחברות לטווח ארוך, וככה החברות צריכות לראות את המועמדות שלהן, כהשקעה לטווח הארוך. הייחוד השני של התעשייה הוא הצימאון האדיר שיש לעובדות מנוסות כרגע. חברות לא יכולות להרשות לעצמן לוותר על מועמדות".
איך מגיבות חברות הייטק?
"הפוסט של מאיה נגע בנקודות הכי רגישות בשוק העבודה הישראלי. כשאנחנו פונים לגייס חברי צוות, חשוב לזכור כי אנחנו אמורים להסתכל עליהם כעל שותפים לטווח ארוך. בתקופה של שינויים מתמידים בשוק העבודה, מערכת היחסים בין מעסיקים למועסקים הופכת דינאמית יותר ויותר והיא מבוססת ברובה על אמון והדדיות, ולכן אם לא נעניק למועמדים, ובמקרה הזה - למועמדות את האמון כבר בשלב ההתחלתי של העבודה ועוד בתקופת הראיונות, אני מאמינה שלא נזכה בו בחזרה", אומרת יעל ספיר זהבי, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת טיילור ברנדס. "לצד זה, חשוב לזכור את העובדה כי הריון, לידה והורות פעילה הם חלק נכבד ממעגל החיים והם צריכים להשתלב עם העשייה המקצועית בשוק העבודה, ולא להרע האחד מהשני. כשמגייסים חברי צוות הדבר היחידי שצריך לעניין הוא היכולות המקצועיות - ותו לא".
החברה, אגב, מעסיקה 50 אחוז נשים בכלל החברה, כולל בתפקידים הטכניים, ו-40 אחוז מהמנהלות בה הן נשים. "בעבר גייסנו חברת צוות שסיימה את חופשת הלידה והתקשתה להיפרד מהתינוק, אבל רצתה לחזור לעבודה. בחברה הקצו לה חדר ובמשך כמה שבועות, והיא הגיעה למשרד עם התינוק בימים שבהם היא באה לעבוד מהמשרד ולא מהבית, עד שהיא הרגישה שהיא רוצה לשים אותו במסגרת", מספרת ספיר זהבי.
"במציאות שבה חברות הייטק וסטארטאפים מקדמים ערכי גיוון תעשייתי וקידום נשים, הרי שלהדהוד דבריה של מאיה יש משמעות יתרה, כמו גם הכוח לשנות את התפיסה החברתית לעבר מציאות מתקדמת ובה נשים לא צריכות להישפט על היותן אמהות או על רצונן להקים משפחה", מוסיפה שלי לב אמדו, סמנכ"לית משאבי אנוש באקסנצ’ר ישראל. "העסקת נשים בהריון לא אמורה להיות החלטה שנויה במחלוקת או נועזת כי אם מציאות שוויונית נורמטיבית".
לדבריה, "אקסנצ׳ר מעסיקה ומגייסת נשים בכל שלבי החיים, ורואה בכך יתרון אדיר ברמת הארגון, כמו גם הדוגמה שאנו נותנים ללקוחות שלנו. החברה מראיינת, מגייסת ומעודדת נשים בהריון להגיש מועמדות לכל המשרות הפתוחות שלנו בארץ ובעולם. כחברה עולמית המעסיקה למעלה מ-674 אלף עובדים ברחבי העולם, שבראשה עומדת אישה, שבנוסף להיותה מנכ"לית מוכשרת שהובילה את החברה בשנתיים האחרונות לשיאים חדשים, היא גם אמא, הרי שאנחנו מאמינים כי שוויון מגדרי במקום העבודה מהווה יתרון וכוח לכל ארגון באשר הוא. כחלק מהתפיסה הזו הנהלת אקסנצ'ר התחייבה ליצירת סביבת עבודה מגדרית מאוזנת עד שנת 2025 עם התחייבות להעסקה של 50 אחוז נשים מועסקות. כיום אקסנצ'ר מעסיקה למעלה מ- 300,000 נשים ודירקטוריון החברה מורכב מ-50% נשים".
בחברת גרדנוקס מוסיפים כי שמעו לאחרונה על כך שאישה בהריון התקבלה לעבוד בחברה מסוימת, וכשגילו בחברה שהיא בהריון, החליטו לבטל את העסקתה. "כששמענו על המקרה פנינו להציע לה משרה אצלנו. אנחנו רואים את בחירת העובדים שלנו כהשקעה לטווח ארוך״, מספר משה שליסל, מנכ"ל החברה. "ילדים זה שמחה ואמהות בכלל והריון הוא חלק מהחיים, ולכן כל מי שמתאימה בהיבט המקצועי תתקבל אלינו בברכה".
בחברת AppsFlyer השיקו בינואר האחרון תוכנית לחופשת הורות, המעניקה לעובדות ועובדי החברה חופשת לידה בתשלום מלא למשך 6 שבועות, מעבר לחופשת הלידה המעוגנת בחוק. ההטבה ניתנת גם במקרים של פונדקאות ואימוץ והעובדים זכאים לממש את ההטבה במועד הנתון לבחירתם, במהלך שנה ממועד הלידה.
"אימהות בחופשת לידה חוות לא פעם קושי עם השינוי במצב החיים והמרחק מעולם העבודה ומהשגרה אליה הורגלו. מתוך הבנה לצורך זה, השקנו קהילה שייעודה שיתוף, למידה וחיזוק תחושת השייכות. ההורים בהקהילה נהנים מסדנאות ופעילויות להם ולתינוקות וממשאבים נוספים שהחברה מעמידה לרשותם", מספרת רויטל אלעד, מנהלת אסטרטגיית גיוס AppsFlyer.
"גם החזרה לעולם העבודה בתום חופשת הלידה לא תמיד קלה ומצריכה הסתגלות למציאות חדשה ומורכבת, ולכן אנחנו מאפשרים חזרה הדרגתית לעבודה, בהיקף משרה של 80% עם שכר של 100% למשך תקופה של שנה ממועד הלידה ואף מציעים ליווי פרטני להורה המעוניין בכך״.