נפטר יהודה זיסאפל, ממייסדי קבוצת רד ואחד מהאבות המייסדים של ההייטק הישראלי, והוא בן 82.
זיסאפל הקים בשנת 1982, יחד עם אחיו זהר שנפטר בשנה שעברה, את קבוצת רד, שהפכה לאחת מקבוצות היסוד המרכזיות של ההייטק הישראלי, כשבין החברות בה נמנו רד, העוסקת בפיתוח כרטיסי תקשורת; רדוור, העוסקת באבטחת מידע ותקשורת; ובינת, העוסקת בהקמת תשתיות מחשוב ומתן שירותי אינטגרציה.
יהודה זיסאפל גדל יחד עם אחיו זהר במשפחה דלת-אמצעים בדרום תל אביב - הוריהם החזיקו בחנות נעליים, והילדים סייעו מדי פעם בעבודת המשפחה. יהודה, שהיה גדול מאחיו זהר בשבע שנים, היה זה שהקים את עסקי הטכנולוגיה של המשפחה, וזהר הצטרף אליו רק לאחר שחרורו כקצין ב-8200.
בצעירותו למד יהודה לתואר ראשון בהנדסת חשמל בטכניון, ולאחר מכן עבד במוטורולה, אחת מחברות ההייטק האמריקאיות היחידות שהחזיקו סניף בישראל, כמנהל מחלקת הנדסת מערכות בחברה.
מקבוצות-האם של ההייטק הישראלי
זיסאפל הקים תחילה עסק לשיווק מוצרי תקשורת בישראל, שלאחר מכן שינתה את שמה ל"בינת", אך בשנת 1982 החליטו יחד שני האחים להקים את "רד-בינת" כקבוצה שלראשונה תבצע פיתוח של מוצרים חדשים מן היסוד לצורכי יצוא.
מאז תחילת שנות ה-80 הוקמו 28 חברות בקבוצת רד-בינת בתחומי התקשורת ומדעי החיים. מחקר של פרופ' מולי אליס, שפורסם לפני כעשור באונבירסיטת תל אביב, מצא כי קבוצת רד היא אחת משלוש קבוצות-האם של ההייטק הישראלי, לאחר שמהחברות-הבנות יצאו יזמים שהקימו כמה מהחברות החשובות בישראל בתחומי התקשורת והתוכנה.
זיסאפל שימש גם כיו"ר איגוד תעשיות ההייטק וקידם הקמה של מכוני מחקר ומסלולים ללימוד הנדסה ומדעים מדויקים. בין השאר הוא תרם רבות לטכניון וסייע להקמת מבנים וחוגים במכון היוקרתי. רעייתו נאווה היא מייסדת חברת התרופות נעורים המייצרת תרופה לטיפול בנדודי שינה. בנו הוא מנכ"ל רדוור, רועי זיסאפל.
"ציוני גדול ואיש חד במיוחד"
"יחד עם אחיו זהר ז"ל, הקימו שני האחים את אחת הקבוצות שעל-פי מחקרים היוו אחת מאבני-היסוד של ההייטק הישראלי", אומר ראש רשות החדשנות, דרור בין, שעבד עם זיאספל במשך עשור בהיותו מנכ"ל רד בעבר. "אחרי שהקים את בינת, שהייתה מפיצה של ציוד אלקטרוני, הוא ביקש להקים קבוצת חברות שיפתחו חלק מהציוד וייצרו אותו כאן, בישראל. הוא היה ציוני גדול, תמיד אופטימי ואיש חד במיוחד".
על העבודה המשותפת בין שני האחים, יהודה וזהר, אמר בין: "הייתה ביניהם כימיה טובה, והם ידעו לשמור על הגבולות ביניהם. הם חילקו את קבוצת החברות ביניהם, וישבו כל אחד בדירקטוריונים של חברות אחרות. היה להם כלל ידוע שכאשר אח אחד הוא יו"ר, הדבר מאפשר לו מרחב מספיק לעבוד באופן עצמאי".
בין מספר כי זיסאפל היה צלול עד רגעיו האחרונים, וכי הם שוחחו בתדירות גבוהה עד לפני חודשים ספורים. איש חזון מרשים"
מריאן כהן, יו"ר איגוד ההייטק שבראשו עמד בעבר זיסאפל, מסר: "יהודה זיסאפל ז"ל היה מראשוני אלה שתרמו רבות לתעשיית ההייטק הישראלית ומן הבולטים, החשובים והמשמעותיים שבהם. איש חזון מרשים, שבנוסף לתפקידיו העסקיים והציבוריים (היה אף יו"ר איגוד ההייטק הישראלי), דאג לעסוק בפילנתרופיה ואף השקיע מזמנו, ממרצו ומניסיונו להדריך יזמים צעירים במטרה לסייע להם ולהחזיר לקהילה לטובת יצירת מקורות השקעה לפיתוח חברות טכנולוגיות צעירות. עשרות רבות של יזמים ישראלים מצליחים צמחו מתוך החברות רד ובינת, וההייטק הישראלי מכיר הוקרה גדולה ליהודה ולזהר זיסאפל, ענקי התעשייה".
קרין מאיר-רובינשטין, מנכ"לית ונשיאת האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות IATI, מסרה: "תעשיית ההייטק מתאבלת על לכתו של יהודה זיסאפל, מחלוצי התעשייה הישראלית. יהודה ואחיו זהר, שנפרדנו ממנו לפני פחות משנה, היו מעמודי התווך של טכנולוגיה שהיא כולה כחול-לבן. שניהם היו מורי דרך לדורות שהלכו בדרכם".