הקהילות בפייסבוק הן אחד העוגנים המרכזיים ביותר ברשת החברתית, שלמרות הירידה במעמדה, היא עדיין הכי פופולרית בישראל אחרי וואטסאפ ויוטיוב. אולם בחודשים האחרונים מנהלי קהילות סובלים ממדיניות חדשה של פייסבוק, שהחלה להסיר פוסטים ותגובות באמצעות מסנני בינה מלאכותית. מה שאמור לייעל את התהליך, מביא לתוצאה הפוכה, כאשר פוסטים שמתויגים על ידי בוטים באופן שגוי כניסיונות לעוקץ או הונאה, דברי אלימות והסתה ועוד, מוסרים אוטומטית, וכתוצאה מכך הקהילות מקבלות אזהרות ועומדות בפני סגירה או שנסגרות בפועל – בלי שום סיבה.

אנטולי "טוליק" איידלמן, הוא יזם דיגיטלי ב-10 שנים האחרונות, בעלים של קהילת החשדניסטים בפייסבוק והמותג של טוליק הנווד. בשבוע שעבר קהילת החשדניסטים, שהוקמה ב-2017 ומונה 52 אלף איש, נסגרה ל-24 שעות. הסיבה: פוסט שהעלתה חברת הקהילה ותויג כספאם, בעוד שלמנהל הקהילה לא הייתה אפילו אפשרות לראות במה מדובר. במקרה הזה מדובר במישהי שהעלתה משרת עבודה מהבית, ופרסמה אותה בכמה קבוצות. פייסבוק תייג אותה כמפיצת ספאם, וכתוצאה מכך חסם את הקבוצה שבה היא פרסמה.

בסופו של דבר, בעקבות הרעש שעשה איילדמן והיכרות אישית שלו עם עובד בפייסבוק, שהוא גם חבר בקבוצה, הבעיה נפתרה במהירות יחסית. איידלמן קיבל הודעה בוואטסאפ מצוות התמיכה של פייסבוק על כך שנמצא שהוא לא הפר את כללי הקהילה, והם מתנצלים על הטעות.

"כבר חצי שנה אני מקבל טריגרים סתמיים, אומרים לי - מזהה ספאם, הונאות, שידולים כאלה ואחרים, ש-99% זה סתם טעות, וגם אם לא, אין באמת אופציה לנטר הכול לאדמין", אומר איידלמן ל-mako, שמתכוון גם לפעול מבחינה משפטית נגד מטא, חברת האם של פייסבוק.

חשוב לציין שבכל פעם שמנהל הקהילה מקבל אזהרה או סנקציה, החשיפה של הקבוצה נפגעת. "זה פוגע בחשיפה ותפוצה של הקהילה בהמלצות של פייסבוק, הקהילה נגיד של סשא לא עולה בחיפוש בכלל", אומר איידלמן. "עבורי הקהילה היא בעצם העורק הראשי לקשר עם כל העוקבים שלי ובעצם הייתה הבסיס לכל העסקים שלי, וכמובן מקום פרנסה לאלפי בעלי עסקים בארץ".

אגב, בגלל אותן סנקציות, כבר תקופה שהפרופיל האישי של איידלמן חסום לפרסום מודעות, לייבים ושיחות וידיאו. "לאט לאט זה מחמיר. אני בסכנה מידית לחסימה, עד שאתה נחסם", הוא אומר.

סשא, אותה מזכיר איידלמן, היא קהילה לנשים בלבד בפייסבוק שמונה יותר מ-130 אלף נשים, שעלתה לכותרות בחודש שעבר לאחר שהורדה מהאוויר, בשל פוסט שתויג בטעות כקריאה להסתה ולאלימות, ולמעשה עסק בסדרת טלוויזיה. גם לאחר החזרת הקבוצה, מספרת מנהלת הקבוצה יאנה רומן, שפייסבוק עדיין עושה לה בעיות. "פייסבוק ממשיכה להסיר תגובות בעיקר מהקבוצה. הקבוצה עדיין עם הגבלות ובסיכון לצערי, ואני פשוט נאלצת ללכת על ביצים", היא אומרת ל-mako. "היא עדיין עלולה להיסגר בכל רגע, וזה מרגיז מאוד בהתחשב שלא מאושר שום דבר חריג שבאמת מצדיק סגירה".

איזה תגובות מוחקים לך?

רומן: "זה לא תמיד מראה אחרי שהם מסירים, אבל זה מגוון. לפעמים יכול להיות דברי שטנה לטענתם, ולפעמים באמת שטויות כמו 'בעזרת השם בידיים מלאות, שיעבור בקלות אמן', וכל מיני ברכות רנדומליות בטענה שזה כדי לגרוף לייקים".

יאנה רומן, השעיה של סשא (צילום: שלי זבלקובסקי, צילום מסך)
יאנה רומן, השעיה של סשא | צילום: שלי זבלקובסקי, צילום מסך

אבי שטרן, בעלי קבוצת הפייסבוק Money Talks, שמונה כ-82 אלף חברים והוקמה בשנת 2020, מספר ל-mako שהוא מקבל אזהרה על "פוסטים נורמטיביים" שהעלה, גם מלפני שנתיים, בטענה שהם עוברים על חוקי הקהילה. "קרה גם שפוסט ממש בסדר הורד אחרי 10 שניות והוחזר אחרי דקה".

לדבריו, החשבון שלו תחת אזהרה ובסכנה להיסגר, "בגלל פוסט שאושר בטעות של איזה בוט, שהיה באמת קצת מכירתי, אבל הורד מיד לפני חודשים והבוט סולק מהקבוצה".

מה אתה עושה במקרה הזה?

שטרן: "בחלק מהמקרים הגשתי ערעור אוטומטי, בחלק לא היה אפשר יותר לערער, וגם שוחחתי עם עובד שם. אני מרגיש שיש חוסר אונים. אני אישית מגבה את התוכן שלי ונערך למצב שבו איאלץ להעביר אותו לפלטפורמות אחרות, וגם כתבתי על זה פוסט בקבוצה שלי. מעבר לכך לא יודע אם יש מה לעשות, אבל ברור שאם הקבוצה תיחסם זה יאלץ אותי להגיע למי שצריך שם".

חלק ממנהלי הקהילות פנו לחברת reecocyber, שמתמחה בשחזור חשבונות ברשתות החברתיות, וטיפלה כבר ביותר מאלף פניות מול מטא, במטרה לפעול בנושא משפטית. על פי רביד פחימה מ-reecocyber, נשקלת גם אפשרות של תביעה ייצוגית של כמה מנהלי קהילות.

בן סמוחה, מנהל קהילת "מדברים קריפטו", בה חברים יותר מ-62 אלף איש, מוסיף: "אני כבר שנים חווה 'איומים' מצד האלגוריתמים של פייסבוק, שמסירים לי תכנים מהקבוצה בטענה שמדובר בפוסטים שמניעים להונאות או לספאם, ללא הצדקה. אך החל מחודשים יוני-יולי 2024, חלה עליית מדרגה משמעותית כשאחד מהמודרטורים שלי פרסם כתבת חדשות על אימוץ ארנק הקריפטו של טלגרם. בתגובה פייסבוק הסירו את הפוסט שלו, והעמידו את הקבוצה בסיכון (Group at Risk), אשר על פי התקנון שלהם אומר שבכל רגע הם יכולים להסיר לי את הקבוצה".

לדברי סמוחה, הוא ביצע "כל דבר אפשרי" כדי לנסות להציל את המצב: "הגשתי ערעור ראשוני מפורט שמסביר את הפוסט, למה זו טעות, ואף מפנה למקורות בינלאומיים מוכרים. הערעור סורב. ניסיתי להגיש ערעור לוועדת הערעורים, לא צלח. עשיתי חשבון Verified (מאומת) בתשלום כדי לקבל תמיכה. דיברתי עם נציגים 3-4 פעמים, הן מה-Verified והן מהתמיכה לפרסום. בכל הפעמים אמרו לי שיצרו איתי קשר - אף אחד לא דיבר איתי. שלחתי מייל כמעט כל שבוע למייל התמיכה של פייסבוק. עד כה - אחרי 4 חודשים מאז המייל הראשון - לא קיבלתי מענה בודד. ניסיתי ליצור קשרים בפייסבוק - ללא הצלחה. אין קול ואין עונה.

"בתור מנהל קהילת מדברים קריפטו, הצוות שלי יוצרים כמויות של תוכן עבור הפלטפורמה, מספקים לה תנועה גדולה, וערך עצום לחברי הקהילה שבונים עליה לייעוץ והכוונה בתחום סבוך. הנזק שפייסבוק גרמה לקהילה הוא עצום. קצב הצמיחה נחתך ביותר מ-50%, המעורבות בפוסטים ירדה בעשרות אחוזים, ואני אשכרה הולך לישון בלילה בפחד שכמו אנטולי מ"החשדניסטים" - אקום ללא הקהילה שאני עמל עליה 4 שנים" אומר סמוחה. "אני חושב שפייסבוק מוכרחה להתאפס על עצמה במהירות ולספק מענה ותשובות לבריונות וההתעלמויות".

דוב נודל, הבעלים של חתול פיננסי, שמונה 114 אלף איש, מוסיף כי כי גם החשיפה של הקהילה שלו מאוד נפגעה במשך כמה חודשים. "זה התחיל עם כמה רג'קטים של פייסבוק על תגובות אקראיות של חברים בקהילה, על שטויות, על תכנים שלא הייתה שום בעיה איתם עד כה. ואז התחילו כל מיני הסרות תוכן של בוטים של פייסבוק, שסרקו לפי AI וסיווגו תכנים כהונאות פיננסיות. לא התרגשתי מזה, אבל הכמות רק גדלה וגדלה", הוא אומר. "אחר כך התחילו עם הדגלים והאזהרות לסגירת הקבוצה, וגם הפרופיל האישי שלי קיבל הגבלות רבות.

"לא באמת היה עם מי לדבר. שלחתי לפייסבוק בקשה להבין למה, והתשובה הייתה שהם בדקו ואכן היה תוכן פוגעני. מזכיר כי כל התכנים הועלו על ידי חברי הקבוצה ללא הקשרים מיוחדים. מה אפשר לעשות? לפעול משפטית? מי יכול על פייסבוק?".

רם יצחק שדה, מנהל קהילת "וידויים של אנשי מכירות", מציין את העובדה האבסורדית כי פייסבוק מאפשרת שימוש בפרופילים פיקטיביים ובוטים שחלקם זדוניים, והם אלו שיוצרים לא פעם את ההודעות ותגובות הספאם, שמעמידות את הקהילות בסיכון. בנוסף, לדבריו מאז הפיצ'ר של נעילת פרופיל, למנהל קהילה אין גישה ויכולת לדעת מי מבקש להיכנס אליו לקהילה, מכיוון שהוא לא יכול להסתכל בפרופיל שלו. "שוב גם כאן יש גורמים שמזיקים למנהלי קהילות", הוא אומר.

ממטא לא נמסרה תגובה לכתבה.