רק זה חסר לישראל: האם בקרוב נראה פוסטים על שהידים ברשתות החברתיות של מטא? ועדת הפיקוח של החברה (גוף עצמאי המפקח על מטא) הודיעה היום כי היא דורשת לבטל את האיסור על השימוש במילה "שהיד".
הוועדה טענה כי האיסור הגורף על המילה הערבית, שכולנו מכירים בתור דרך לשבח מעשי אלימות וטרור - הובילה לצנזורה נרחבת של מיליוני משתמשים מקהילות דוברות ערבית ומוסלמיות. לפי המדיניות הנוכחית שלה, מטא מסירה את המילה "שהיד" כאשר משתמשים בה בהתייחסות לאנשים שהיא מסווגת כמסוכנים.
"השיטה הבוטה הזו היא רחבה מדי ומגבילה באופן לא פרופורציונלי את חופש הביטוי והשיח האזרחי, על ידי התעלמות מהמורכבות הלשונית של המילה, השימושים הרבים שלה והתייחסות אליה במקום זאת כאל המקבילה למילה האנגלית 'martyr' (קדוש מעונה בעברית)", כך על פי הלה תורנינג-שמידט, יו"ר הוועדה.
התוצאה היא הסרה של תכנים שאינם משבחים טרור או אלימות, נכתב בהחלטת הדירקטוריון. יתרה מכך, המדיניות של מטא, האוסרת על הסתה לאלימות ותמיכה בטרוריסטים וארגוני טרור ייעודיים, כבר מתייחסת לסכנות הנשקפות מפעילות טרור בפלטפורמות החברה,כאשר היא נאכפת כהלכה.
In 2023, the Board accepted a request from Meta to review how it moderates the Arabic term “shaheed” for individuals that it deems dangerous.
Today, we urge Meta to end its blanket ban on content using “shaheed” and instead adopt a contextual moderation approach.
"מטא צריכה להוריד פוסטים של פייסבוק, אינסטגרם ות'רדס המכילים את המילה 'שהיד' רק כאשר השימוש במילה קשור לסימנים ברורים של אלימות. למשל תמונות של כלי נשק, הצהרת כוונות או קריאה להתחמשות או התייחסות לפיגוע, או כאשר פוסט מפר כללים אחרים כגון הבעת הסכמה או האדרת מחבל ידוע", המליץ הדירקטוריון.
פסק הדין מגיע לאחר שנים של ביקורת על הטיפול של החברה בתכנים הקשורים למזרח התיכון, כולל במחקר שהזמינה מטא בשנת 2021, שמצא כי לגישה שלה יש "השפעה שלילית על זכויות אדם" של פלסטינים ומשתמשים אחרים דוברי ערבית בשירותיה.
הביקורות הללו הסלימו מאז ה-7.10, וארגוני זכויות אדם האשימו את מטא בדיכוי תוכן התומך בפלסטינים בפייסבוק ובאינסטגרם על רקע מלחמה. קהילות מוסלמיות וערביות קראו למטא להסיר את האיסור על המילה "שהיד". לעומת זאת קבוצות יהודיות וישראליות הזהירו כי שינוי המדיניות יגדיל את התכנים האנטישמיים בפלטפורמות של החברה.
בחברת מטא מסרו בתגובה:
"אנחנו רוצים שאנשים יוכלו להשתמש בפלטפורמות שלנו כדי לשתף את השקפותיהם, ויש לנו כללי מדיניות שעוזרים להם לעשות זאת בבטחה. אנחנו שואפים ליישם את המדיניות שלנו בצורה הוגנת, אך כאשר עושים זאת בקנה מידה - ישנם אתגרים גלובליים. זו הסיבה שחודש פברואר 2023 ביקשנו לקבל את הנחיית המועצה המפקחת על האופן שבו אנחנו מתייחסים למילה 'שהיד' בהקשר של אנשים או ארגונים אסורים. אנחנו נבחן את המשוב של המועצה המפקחת, ונגיב בתוך 60 יום".